Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 235.75 €/t
Porumb MATIF 209.25 €/t
Rapiță MATIF 441.25 €/t
Grâu CBOT 579.50 ¢/b
Porumb CBOT 477.25 ¢/b
Soia CBOT 1,296.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.20 $/st
Ulei de soia CBOT 60.85 ¢/lb

Revizuirea săptămânală a pieței de porumb

Revizuirea săptămânală a pieței de porumb
Vremea
Vremea în Europa și America de Nord rămâne în general favorabilă pentru etapele finale de dezvoltare a porumbului de recoltă nouă. În ultima lună, precipitațiile în cea mai mare parte a Europei au fost cu mult peste normal, doar țările din sudul din jurul Mediteranei fiind mai uscate. Destul de ploios în ultimele 30 de zile, a fost, de asemenea, în aproape întreaga centură de porumb din SUA, ceea ce este confirmat și de condițiile îmbunătățite ale culturilor de la începutul lunii august, aflate deja înaintea ratingului de acum un an.
Prețuri MATIF
 


Repere din ultima săptămână
 
În ultimul său raport lunar, Comisia Europeană și-a redus estimarea pentru producția medie de porumb  în Europa cu 8 kg, până la 745 kg/hectar. Astfel, randamentul mediu este deja de așteptat să fie aproape egal cu media ultimilor 5 ani, 748kg, dar totuși mult mai mult decât rezultatul dezastruos de anul trecut, când s-au înregistrat 590kg. Ratingul coborât vine în principal în detrimentul țărilor din sudul Europei, precum Bulgaria, România și Italia. 

 


Săptămâna aceasta, Agenția pentru Cereale din Egipt a anunțat prima sa licitație de import de porumb furajer din sezon, urmărind ca 55-60 kilotone să fie livrate în perioada 1-30 octombrie. 
O licitație pentru porumb furajer și  șrot de soia a fost anunțată și de către Agenția pentru Cereale din Iran, care va solicita importul a 120 kilotone de porumb și o cantitate suplimentară de șrot de soia. Printre țările de origine, pe lângă America de Sud, sunt incluse și Europa și țările din regiunea Mării Negre. Atât șrotul, cât și porumbul vor fi livrate în septembrie și octombrie.
 
Noutăți și prețuri din Bulgaria
 
Ca urmare a slăbiciunii MATIF de la începutul lunii august, prețurile porumbului din Bulgaria au scăzut și ele și în prezent nu sunt departe de minimul anual înregistrat la jumătatea lunii iulie. Cât de departe va ajunge presiunea in coborâre, rămâne de văzut, dar cu o recoltă viitoare și o activitate diplomatică din ce în ce mai asiduă pentru a debloca exporturile ucrainene, reprezintă cu siguranță un factor de influență important. Cererea din Bulgaria rămâne în mare parte o problemă internă, deși, odată cu încărcarea viitoare a două nave, cererea de export este, de asemenea, în creștere în această săptămână. În ciuda recoltei care a început deja, vânzările din recolta nouă sunt aproape absente. 


Incredibil, după vârful din iulie și atins 250 de euro, contractele futures MATIF pe porumb pentru noua recoltă (XBX23) au scăzut constant, ajungând chiar peste 210 de euro, ajungând chiar sub minimul anterior (211,50 euro) de la sfârșitul lunii mai. 

La ce ne putem aștepta? - Formarea noii culturi în emisfera nordică este acum practic completă, iar dimensiunea ei semnificativ mai mare rămâne doar de precizat în detaliu. Cu oferta acum mai clară, accentul piețelor se va muta din ce în ce mai mult pe cerere. Procesele inflaționiste și încetinirea creșterii economice în principalii importatori (și în lume, în ansamblu) vor contribui la continuarea presiunii asupra prețurilor, care sunt în mod tradițional maxime în timpul recoltării.
Etichete: cereale2023 pret grau seminte oleaginoase floarea-soarelui ulei de rapita pret canola cotatii bursiere grain event grau de panificatie ulei floarea-soarelui srot de soia cotatii rapita cat costa o tona dde grau agricultura preturi orz

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.