Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 269.00 €/t
Porumb MATIF 218.50 €/t
Rapiță MATIF 489.00 €/t
Grâu CBOT 712.75 ¢/b
Porumb CBOT 469.25 ¢/b
Soia CBOT 1,248.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.10 $/st
Ulei de soia CBOT 45.24 ¢/lb

Revizuirea săptămânală a pieței de porumb 12 – 19 septembrie 2023

AgriPortal |19.09.2023
287
Revizuirea săptămânală a pieței de porumb 12 – 19 septembrie 2023
Vremea

Vremea în Europa va fi preponderent ploioasă în a doua jumătate a lunii septembrie, deși va fi relativ uscată în țările și regiunile în care se cultivă în principal porumb. Rămâne uscat și cald, mai ales în sud-est, în Bulgaria și România, unde estimările pentru recolte continuă să scadă. 

De asemenea, va fi uscat și cald în Ucraina și Rusia, dar acolo recoltele sunt deja stabilite, așa că aceste condiții nu vor face decât să favorizeze recolta. 
Jumătatea vestică a Centurii de porumb din SUA se așteaptă la precipitații semnificative, dar deocamdată, cel puțin, aceasta nu pare a fi o preocupare pentru noua recoltă.
 

Prețuri MATIF
 


Repere din ultima săptămână

În raportul său din septembrie, buletinul MARS al Comisiei Europene scade randamentul mediu de porumb în UE cu 19 kg la 726 kg/zi. Reducerea vine în întregime din România și Bulgaria, unde condițiile uscate și calde din august și începutul lunii septembrie au dus la uscarea timpurie și la căderea frunzelor, iar de acolo la o pierdere semnificativă a potențialului de producție. Cele două țări sunt în prezent singurele care suferă de secetă în Uniunea Europeană, ceea ce va deveni din ce în ce mai îngrijorător și pentru semănatul de toamnă. Comparativ cu august, estimarea pentru randamentul mediu de porumb din Bulgaria a fost redusă cu 64 kg la 527 kg/dq, ceea ce este încă mult peste 480 kg în urmă cu un an, ca să nu mai vorbim de 608 kg/dq, care este indicatorul mediu pentru ultimii 5 ani. .
După o săptămână ploioasă, condițiile de porumb s-au îmbunătățit în Franța, plantele în stare bună și excelentă crescând cu 2% până la 82%, față de 43% în urmă cu un an. Ar putea fi din cauza ploii, dar progresul recoltei pentru săptămâna nu a fost raportat și rămâne închis la 1%, față de 13% în urmă cu un an și 4% în medie în ultimii 5. Recolta din SUA este însă avansată, cu săptămâna până la 17 septembrie în creștere cu 4% până la 9%, față de 7% în urmă cu un an și media din ultimii 5 ani. Starea culturilor s-a înrăutățit din nou, ponderea celor cotate cu „bun și excelent” scăzând cu 1% la 51%, în coborâre față de 52% în urmă cu un an. 
Fondurile din Chicago rămân extrem de bearish pe prețuri și câștiguri de pe piețele cerealelor, crescându-și pozițiile scurte nete pe piața de porumb cu 44% sau 41.000 contracte în săptămâna până la 12 septembrie până la 135.000 contracte scurte nete. 

 
 
 
Noutăți și prețuri din regiunea Mării Negre: Bulgaria

În ciuda începerii recoltei, piața de porumb din Bulgaria rămâne relativ fermă, deoarece la 400 BGN, prețul actual al portului este cel mai mare de la jumătatea lunii august. Fermitatea prețului porumbului este cu atât mai remarcabilă pe fondul performanței slabe a grâului furajer, al cărui preț rămâne aproape de minimele sezoniere și anuale. La fermitatea porumbului contribuie randamentele dezamăgitoare, și chiar în multe locuri catastrofale, mai ales că în ultima săptămână a existat cerere, atât din direcția exportului, cât și din partea procesatorilor autohtoni.
 
Analiză tehnică

După câteva săptămâni de consolidare în jurul a 4,90 USD per bushel (61,8% Fibonacci), presiunea bearish pe piața de porumb din Chicago se intensifică din nou. Următorul suport mai tangibil ar trebui să fie zona din jurul a 4,60 USD, după care, dacă imaginea de ansamblu rămâne temperată, o scădere la 4,40 USD (78,6% Fibonacci) este destul de posibilă. 
La ce ne putem aștepta? - Unde va fi exact noua zonă de sprijin rămâne de văzut, dar odată cu deteriorarea situației macroeconomice globale, creșterea ratelor dobânzilor și aprecierea dolarului american, situația deja de neinvidiat de pe piețele cerealelor nu poate decât să se deterioreze și mai mult.

 
Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event pret grau 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.