Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 240.00 €/t
Porumb MATIF 211.25 €/t
Rapiță MATIF 448.25 €/t
Grâu CBOT 589.00 ¢/b
Porumb CBOT 479.75 ¢/b
Soia CBOT 1,302.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 394.00 $/st
Ulei de soia CBOT 58.86 ¢/lb

Repere globale asupra producției de secară

Repere globale asupra producției de secară
Considerații generale asupra culturii de secară

Secara a fost cultivată de mai bine de 2.000 de ani și a fost cereala predominantă la nivel mondial pentru fabricarea pâinii până în secolul al XIX-lea, când a fost înlocuită cu grâul. Secara pare să fi avut originea în Asia de Sud-Vest, dar zona exactă nu este cunoscută. În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, europenii au adus secară în America de Nord și de Sud. Din Europa, a continuat să se răspândească în Rusia și Siberia. Argentina, Brazilia, Uruguay, Australia și Africa de Sud.

În prezent, la nivel global, secara este considerată o cultură minoră în comparație cu grâul, deși este o cultură extrem de rezistentă. Poate supraviețui iernilor aspre, solurilor nisipoase cu fertilitate scăzută și condițiilor de secetă. Are o toleranță foarte bună la toxicitate, deci este mai bine adaptată solurilor foarte acide decât alte cereale și are nevoie cu aproximativ 30% mai puțină apă decât grâul. În unele cazuri, producția de secară oferă singura șansă de rentabilitate economică pe terenurile secetoase. Există atât tipuri de secară de iarnă, cât și de primăvară. Soiurile de secară de iarnă sunt mult mai comune decât soiurile de primăvară, mai ales în SUA, precum și la nivel global. Hibrizii de secară dezvoltați în Europa pot fi mult mai productivi și uniformi decât soiurile cu polenizare deschisă.

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Germania, Polonia, Rusia, Belarus, Danemarca, Ucraina și China sunt cei mai mari producători de secară de pe tot globul, contribuind cu 3,32 milioane tone la producția globală. Datele Eurostat arată următoarea distribuție geografică a culturii de secară la nivelul UE:

                            

Odată cu interesul crescând pentru producerea casnică a pânii și al altor produse de panificație, există o cerere tot mai mare pentru diverse tipuri de făină, inclusiv secară. Făina de secară atunci când este folosită în pâine și alte produse de copt le adaugă acestora arome unice. Cu toate acestea, aluatul de secară nu are proprietățile de elasticitate și reținere a gazelor pe care le are grâul, prin urmare, făina de secară este de obicei amestecată cu făina de grâu atunci când se produce pâine. Secara cu malț poate fi folosită la fabricarea berii și poate exista cerere de secară produsă local de către producătorii de bere artizanală. Secara este, de asemenea, folosită în distilarea alcoolului și există, de asemenea, o cerere în creștere de secară  de la producătorii de whisky și alte băuturi spirtoase. Figura de mai jos arată evoluția utilizării secarei la nivel global, pe 4 segmente de piață, în perioada 2022/32 (sursa: Market.us):
                    

Dimensiunea pieței de secară

Ritmul de creștere cel mai pronunțat al pieței de secară a fost în 2020, când randamentul a crescut cu 14% față de anul precedent. Suprafața globală recoltată de secară a scăzut ușor cu 1,8% în 2021, față de cifra din anul precedent. În 2021, după doi ani de creștere, s-a înregistrat o scădere semnificativă a pieței globale de secară, când valoarea acesteia a scăzut cu 5,1%. Țările cu cele mai mari volume de producție în 2021 au fost Germania, Polonia și Rusia, reprezentând împreună 58% din producția globală. Belarus, Danemarca, China, Canada, Ucraina, Spania, Turcia, Statele Unite și Austria au rămas oarecum în urmă, cuprinzând împreună încă 30%.

În general, exporturile au înregistrat însă o creștere tangibilă. Cea mai proeminentă rată de creștere a fost înregistrată în 2020, când exporturile au crescut cu 59%. În 2021, Polonia a fost principalul exportator de secară, generând 47% din totalul exporturilor urmată de Germania, cu o pondere de 17%, Canada (6,3%), Letonia (5,9%), Rusia (5%) și Ucraina (4,8%). Interesant de precizat că Ucraina a devenit exportatorul cu cea mai rapidă creștere din lume, cu un CAGR în creștere cu 29,5% în perioada 2012-2021, deoarece guvernul a investit mult în agricultură.

Piața globală de secară este evaluată la aproximativ 1,6 miliarde USD în 2022 și se anticipează că va crește cu o rată de evoluție de peste 6% în perioada de prognoză 2023-2030, fiind așteptată să atingă 2 miliarde USD în 2032. Între 2023 și 2032, se estimează că această piață va înregistra un CAGR (rata de creștere anuală compusă) de 2,2%. Aceasta pentru că piața globală de secară va găsi o oportunitate în consumul sensibil la produsele cu gluten și într-o cerere tot mai mare pentru opțiuni alternative de cereale. De asemenea, o tendință semnificativă pe piața de secară este dată de conștientizarea tot mai mare în rândul producătorilor și consumatorilor cu privire la impactul redus asupra mediului a culturii de secară și al lanțului său de aprovizionare, cu accent pe durabilitate.
 Etichete: preț secară 2023 preț grâu FOB Constanța preț orz DAP Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT grain event cât costă o tonă de uree export orz ovăz tranzacții secară cotații cereale export

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.