Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 235.50 €/t
Porumb MATIF 208.75 €/t
Rapiță MATIF 440.00 €/t
Grâu CBOT 579.50 ¢/b
Porumb CBOT 477.25 ¢/b
Soia CBOT 1,296.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.20 $/st
Ulei de soia CBOT 60.85 ¢/lb

Repere de pe piața globală a îngrășămintelor

Repere de pe piața globală a îngrășămintelor Prețurile ureei au scăzut în această săptămână, deoarece cererea importatorilor a încetinit. Licitația de uree din India a fost evenimentul principal săptămâna trecută, prețurile fiind sub unele așteptări, la 396 USD/t CFR pe Coasta de Est și 399 USD/t CFR pe Coasta de Vest. India a asigurat aproximativ 1,76 milioane tone în timpul licitației - cea mai mare cantitate achiziționată în aproape trei ani. Ureea din Egipt s-a închis săptămâna trecută la aproximativ 450 USD/t FOB, după ce a scăzut de la aproximativ 480 USD/t cu o săptămână mai devreme. În Brazilia, nivelurile tranzacționate au scăzut la aproximativ 410 USD/t CFR — în scădere cu 30-35 USD/t CFR. În SUA, ureea NOLA a scăzut de la aproximativ 385 USD/t FOB la 350-353 USD/t FOB pentru șlepuri din septembrie.
                                       

Pentru amoniac, prețurile au crescut cu până la 25 USD/t în mai multe regiuni din cauza ofertei mai scăzute, iar majoritatea producătorilor au raportat că au epuizat  stocurile până în octombrie. Lipsa de aprovizionare este concentrată în principalele regiuni de producție - Trinidad și Arabia Saudită. India este o destinație de piață premium la est de Canalul Suez, iar prețurile au crescut cu o medie de 17-18 USD/t în această săptămână, până la un plafonul de 380 USD/t CFR.

Prețurile fosfatului au crescut și ele în această săptămână, cele ale fosfatului diamoniacal (DAP) de la est de Canalul Suez conducând ascensiunea. Disponibilitatea limitată în afara Chinei a împins prețurile la 550 USD/t FOB, unii producători raportând oferte de până la aproape 600 USD/t FOB. Importatorii indieni au plătit în plus și au cumpărat din China și Maroc la aproximativ 540 USD/t CFR la începutul acestei săptămâni. Bangladesh a anunțat o altă licitație pentru achiziționarea de DAP și superfosfat TSP, care va testa apetitul pieței pe 24 august. La vest de Canalul Suez, fosfat monoamoniacal (MAP) a crescut la 530 USD/t CFR Brazilia după vânzările de loturi mici de marfă rusescă. Prețurile din SUA continuă să fie cele mai scumpe, cu piața MAP la 635 USD/ FOB și DAP la aproximativ 545 USD/t FOB.
 
Compania Nutrien din Canada este în proces de reluare a operațiunilor normale la mina sa de potasiu din Rocanville, Saskatchewan, după ce s-a ajuns la un acord tentativ pentru a pune capăt unui conflict de muncă care afectează portul Vancouver săptămâna trecută. Dar ar putea dura mai mult de o lună pentru ca lanțul de aprovizionare canadian să revină la normal.

Costurile gazelor pentru producătorii europeni de amoniac au atins un vârf la aproximativ 450 USD/t la mijlocul săptămânii, din cauza volatilității în continuare pe piețele de gaze naturale. Față de nivelurile sub 30 euro/MWh de la începutul lunii august, astăzi sunt cu circa 10 euro mai mult - aproximativ 39 euro/MWh, putând să afecteze pe viitor și prețurile îngrășămintelor.
                          

Creșterea semnificativă a prețurilor la îngrășămintele cu azot din ultimele săptămâni a diminuat și cererea, după cum raportează comercianții europeni. Scăderea reînnoită a cererii europene la acest nivel de preț ar putea indica faptul că prețurile au atins vârful la mijlocul lunii august și răspund acum la situația schimbată cu slăbiciune. Piața se află, de asemenea, în punctul ciclului în care fermierii se gândesc să cumpere îngrășăminte pentru campania de semănat de toamnă dar ei manifestă o cerere reținută considerabil, deoarece cultivatorii au fost cumpărători precauți în această primăvară și vară, încercând să-și dea seama când piața va atinge pragul de jos.

 Etichete: prețul grâului 2023 preț porumb azi prețul orzului DAP Constanța piața grâului export porumb porumb tranzacții îngrășăminte cotații export cereale cât costă o tonă de uree uree tranzacții portul Brăila cotații export orz

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.