Piața globală a grâului, care a cunoscut o creștere a prețurilor în ultimele săptămâni din cauza problemelor de aprovizionare, a aflat recent că Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, ia în considerare revizuirea ascendentă a taxelor la exportul cerealelor. Ministrul agriculturii din federație a afirmat că ”în cazul unei creșteri semnificative a prețurilor globale, să spunem până la 400 USD/t sau mai mult, formula de calcul a taxei de export variabile va fi revizuită în sus”. Inflația alimentară în Rusia este la un nivel maxim din ultimii cinci ani, iar factorii de decizie politică intenționează să garanteze o aprovizionare internă adecvată prin stabilirea unei cote la exporturile de cereale, inclusiv grâu, pentru prima jumătate a anului 2022.
Înrăutățirea inflației alimentare din Rusia alimentează îngrijorarea că cel mai mare exportator de grâu din lume ar putea restrânge și mai mult livrările globale. Acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor deja ridicate la grâu pentru producătorii de pâine și de produse de panificație și ar putea duce la creșterea inflației alimentare la nivel mondial pentru produsul alimentar de bază. În ultimul an, prețurile de export pentru grâu au crescut între 12% și 47% iar prețurile grâului de panificație din Marea Neagră, care include și grâul rusesc, au crescut cu 42%.
Guvernul rus și-a redus pe 28 octombrie estimarea oficială a recoltei de cereale pentru anul de comercializare 2021/22 la 123 milioane tone, în scădere față de proiecția anterioară de 127 milioane de tone. Se afirmă că producția de grâu a țării, care a fost afectată de secetă, să scadă la 75 de milioane tone (estimarea USDA fiind în luna noiembrie de 74,5 milioane), în scădere față de cele 85 milioane tone strânse anul trecut. De asemenea, USDA se așteaptă ca exporturile de grâu să scadă la 35 de milioane de tone, de la 38,5 milioane preconizate inițial, dar guvernul a anunțat în octombrie că va plafona exporturile la 31,5 milioane tone. Pe graficul de mai jos se poate urmări producția de grâu a Rusiei în ultimii 5 ani, precum și exporturile țării:
Cum poate afecta reducerea exporturilor rusești piața globală a grâului? USDA anunțase anterior că Uniunea Europeană va suplini Rusia în exportul de grâu în acest sezon, cu 35,5 milioane tone, dar recent Franța, principalul exportator al blocului comunitar, și-a redus proiecția exporturilor pentru a două jumătate a sezonului: exportul în țările UE a fost revizuit la 7,8 milioane tone și pentru țările din exteriorul uniunii la 9,4 milioane tone.
Alte livrări globale de grâu sunt, de asemenea, restrânse din cauza condițiilor de secetă din SUA și Canada. Doar recoltele din emisfera sudică mai pot reduce presiunea care acum se acumulează pe piața grâului. Australia este în prezent pe cale să aibă o altă recoltă extraordinară, dar condițiile de ploaie din partea estică a continentului, unde se cultivă mai mult grâu, poate efecta calitatea acestuia, încetinind și progresul recoltării. Argentina, un alt producător de top, este de așteptat să atingă niveluri record de producție în sezonul 2021/22 (estimată acum la aproape 20 milioane tone) ceea ce înseamnă și exporturi mărite. India, după o recoltă extraordinară în sezonul 2020/21, ar putea beneficia, de asemenea, de volume mai mari pentru livrări externe.
Analiștii anticipează ca în perioada următoare exporturilor rusești de grâu pe termen scurt vor scădea. Steve Freed, vicepreședinte ADM Investor Services, consideră că ”prețul intern al grâului rusesc este mai mare decât prețul de export, așa că vom vedea o scădere destul de abruptă a disponibilității grâului la export în Rusia”.