Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 221.00 €/t
Porumb MATIF 218.75 €/t
Rapiță MATIF 476.75 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 406.75 ¢/b
Soia CBOT 1,142.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 378.40 $/st
Ulei de soia CBOT 47.11 ¢/lb

Recolta de porumb din UE va fi doar moderat peste nivelul din 2022

AgriPortal |07.07.2023
285
Recolta de porumb din UE va fi doar moderat peste nivelul din 2022
Recolta de porumb din Uniunea Europeană este pe cale să revină de la recolta slabă de anul trecut, când au fost recoltate doar puțin peste 50 milioane tone, dar perspectivele pentru 2023 au fost afectate de o suprafață semănată redusă în această primăvară (la cel mai mic nivel din ultimii 5 ani) și de secetă, mai ales că prognozele meteo pentru viitoarea perioadă nu sunt tocmai optimiste.

Consultanța franceză Strategie Grains și-a redus luna trecută estimarea recoltei de porumb din blocul comunitar, cu 900.000 tone, la 61,2 milioane tone, și probabil că va urma o altă reducere pentru a ține seama de prognozele de vreme caldă și uscată, ceea ce înseamnă că recolta din acest an va fi doar moderat peste nivelul din 2022, chiar putând chiar scădea sub nivelul de 60 milioane tone.

România și-ar putea recăpăta poziția de cel mai mare producător de porumb din UE, după o scădere mai accentuată a suprafeței în Franța, deși va depinde de randamentele finale. Raportul MARS al CE din luna iunie prevedea un inițial pentru porumbul românesc estimat la 5,34 t/ha, ușor sub media ultimilor 5 ani, 5,39 t/ha dar mult peste randamentul anului trecut, de 3,01 t/ha.

În Franța, ministerul agriculturii și-a redus luna trecută estimarea suprafeței cultivate cu porumb pentru boabe la 1,23 milioane hectare, cu aproape 9% mai mică decât nivelul de anul trecut și cu 15% sub media pe cinci ani.

În Germania, ploile recente se pare că au venit prea târziu (după seceta din luna iunie) pentru a preveni deteriorarea culturilor de porumb  care au în continuare nevoie de precipitații pentru a atinge un nivel optim de creștere. Asociația de fermieri germani DBV se așteaptă ca recolta de porumb din țară să scadă cu 20% față de anul trecut, la 3,58 milioane tone.

Doar în Polonia, majoritatea suprafețelor cultivate cu porumb nu au suferit serios din cauza lipsei ploilor, iar cele căzute recent au fost benefice pentru culturi, dar vremea din iulie va fi un punct cheie pentru viitoarea producție. Se estimează că fermierii polonezi vor recolta 7,1 milioane tone de porumb în această toamnă, în scădere cu 8% față de o recoltă record din 2022, deoarece fermierii au plantat o suprafață mai mică în porumb decât anul trecut.

Ultima estimare a USDA din luna iunie prevede la nivelul Uniunii Europene o producție de 64,30 milioane tone cu importuri crescute pentru blocul comunitar, la 22,5 milioane tone, deși ultima estimare a CE le prognozează la 17 milioane tone. Se pare că atenția UE se va îndrepta tot spre producția de porumb a Ucrainei, cu o recoltă estimată de USDA la 24,5 milioane tone și spre importurile din Brazilia (care recoltează acum a doua recoltă de porumb, safrinha, estimată la un record de aproape 103 milioane tone, dintr-o producție totală de 132 milioane tone, ultima prognoză a USDA).
 Etichete: preț porumb 2023 preț grâu FOB Constanța preț orz DAP Constanța orz cotații ulei rapiță tranzacții export grâu portul Galați tranzacții rapiță bursă Matif grâu bursă CBOT ulei soia bursă CBOT

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.