Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 202.25 €/t
Porumb MATIF 193.50 €/t
Rapiță MATIF 454.75 €/t
Grâu CBOT 551.50 ¢/b
Porumb CBOT 429.25 ¢/b
Soia CBOT 1,162.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 337.40 $/st
Ulei de soia CBOT 46.15 ¢/lb

Recolta de porumb brazilian va dicta prețurile globale în 2023

Recolta de porumb brazilian va dicta prețurile globale în 2023 Conform datelor furnizate de consultanța locală Conab, Brazilia este de așteptat să recolteze o producție record de porumb în sezonul 2022/23, cu o estimare de recoltă totală – care include prima, a doua și a treia cultură – la 125,8 milioane tone, cu mult peste cele 113,1 milioane tone estimate pentru sezonul 2021/22, în principal datorită creșterii suprafeței cultivate, la 22,3 milioane hectare (de la 21,6 milioane hectare în sezonul anterior).

De asemenea, ceea ce duce la creșterea producției de porumb din Brazilia este faptul că boabele de soia au fost plantate devreme, astfel încât cultura de porumb de iarnă, care este cea mai mare din țară - a doua cultură, safrinha -  ar trebui să fie și ea plantată în fereastra ideală, reducând riscurile meteorologice. Până acum, se estimează că fenomenul La Nina va slăbi în intensitate în primele luni ale anului, așa că, dacă nu vor exista modificări ale acestei prognoze, recoltele ar trebui să rămână ridicate.

Din acest motiv, majoritatea participanților de pe piață consideră că este destul de probabil ca exporturile de porumb ale Braziliei să repete cel puțin performanța bună din 2022. Dar există deja estimări de creștere. Doar pentru a avea o idee, exporturile de porumb brazilian au crescut la peste 43 milioane tone în 2022, de la mai puțin de 21 milioane tone în 2021. Analiștii locali consideră că în 2023 țara sud-americană poate să livrteze extern între 44 și 50 milioane tone de porumb. Și există multă susținere pentru atingerea acestor cifre.

În primul rând, producția mai mare, care tinde să aibă ca rezultat un excedent exportabil mai mare. În al doilea rând, există o cerere internațională suplimentară pentru porumb, pe care Brazilia a contat, datorită absenței Ucrainei de pe piața mondială a porumbului în primele luni ale anului 2022, după începutul conflictului cu Rusia, în februarie. Un alt factor determinant pentru creșterea exporturilor de porumb brazilian este cererea mai mare din partea țărilor europene, deoarece Uniunea Europeană  avut o scădere a producției în 2022 din cauza vremii nefavorabile.

Mai mult, China, un mare importator global de porumb, și-a îndreptat atenția spre America de Sud. Deși nu își poate permite un alt război comercial cu SUA, gigantul asiatic a apelat la diversificarea surselor de aprovizionare, pe măsură ce se prelungește și conflictul Rusia-Ucraina, și s-a oprit asupra Braziliei. China a anunțat în luna mai 2022 că a încheiat negocierile cheie într-un protocol cu ​​Brazilia pentru a permite importurile de porumb brazilian, renunțând la cerințele de carantină pentru porumbul brazilian în iulie și a accelerat aprobările fitosanitare pentru import.

Volumul exact care va fi exportat în China este încă destul de incert, dar se estimează că Brazilia a livrat deja 1,5 milioane tone de porumb între 22 decembrie 2022  și 23 ianuarie 2023. Participanții de pe piață estimează că între 3-5 milioane tone de porumb brazilian vor fi exportate în China în 2023, dar acest lucru va depinde foarte mult de cum va fi situația din Ucraina, de mărimea recoltei nord-americane și, în principal, de competitivitatea porumbului brazilian.

Toți acești factori enumerați mai sus sunt importanți în definirea prețurilor la porumb pe piața globală, cel puțin în primele luni din 2023. Pentru prețurile porumbului la Bursa din Chicago, participanții de pe piață cred că există loc pentru creșteri ușoare, inclusiv din cauza pierderilor de recolte din Argentina, dar primele din Brazilia ar putea scădea începând cu al doilea trimestru, dacă se confirmă recolta record ce va dicta performanța prețurilor și a diferențelor portuare. Dar, pe lângă acest scenariu la nivel internațional, totul va depinde, ca întotdeauna, de vreme.
 Etichete: preț porumb FOB Constanța preț soia 2023 șrot soia tranzacții ulei soia cotații CBOT export porumb grâu bursă Matif porumb bursă CBOT ulei floarea soarelui tranzacții biocombustibili cotații

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.