Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 240.75 €/t
Porumb MATIF 211.25 €/t
Rapiță MATIF 450.75 €/t
Grâu CBOT 589.00 ¢/b
Porumb CBOT 479.75 ¢/b
Soia CBOT 1,302.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 394.00 $/st
Ulei de soia CBOT 58.86 ¢/lb

Recolta de grâu în sezonul 2023/24 la marii producători globali

Recolta de grâu în sezonul 2023/24 la marii producători globali Sezonul de vârf al recoltării la grâu este în desfășurare în emisfera nordică și, în ciuda unor probleme de producție în SUA, există deja motive să ne așteptăm la o recoltă globală de grâu mai mare în acest an. Ultima estimare a FAO aduce perspective bune pentru producția mondială de grâu, la 783,3 milioane tone, susținută de perspectivele îmbunătățite în mai multe țări, inclusiv Canada, Kazahstan și Turcia dar ultimele prognoze ale USDA și IGC sunt mai optimiste, cu o producție globală de 789,76 milioane tone și, respectiv, 786 milioane tone.

Cel mai mare producător mondial de grâu, Uniunea Europeană, s-a confruntat cu secetă în unele regiuni, mai ales în Spania, Portugalia și Țările Baltice, dar este pe cale să recolteze cea mai mare recoltă de grâu din 2015 datorită condițiilor favorabile de semănare din toamna anului trecut și ploilor benefice de la începutul acestei primăveri. Ultima estimare a USDA făcută în iunie 2023 (raportul Wasde) vorbește despre 140,5 milioane tone dar Comisia Europeană a redus drastic la începutul lunii iulie producția de grâu, la 128,9 milioane tone.

Argentina a fost afectată de soluri uscate în ultimii doi ani din cauza modelelor meteo La Niña. Dar trecerea la condițiile El Niño înseamnă că țara din America de Sud va primi ploi abundente și probabil că își va dubla recolta de grâu din 2023 (18-19 milioane de tone) față de acum un an (12,6 milioane tone). Dar condițiile meteorologice uscate de El Niño așteptate în Australia vor pune capăt anilor consecutivi de recolte extraordinare pe continentul de la antipozi, ultima estimare a ABARES prognozează o recoltă de 26,2 milioane tone, o reducere cu 34% față de anul trecut.

Canada și India își sporesc, de asemenea, producția de grâu în acest an, deși verdictul final privind dimensiunile mai mari ale recoltelor va depinde de vremea din perioada verii deoarece ambele țări au prognozate căldură excesivă, care ar putea limita expansiunea producției. În prezent, producția de grâu în Canada este estimată la 37 milioane tone (FAS al USDA) iar în India, la 112,74 milioane tone (estimarea guvernului de la New Delhi) – deși pe piață au apărut speculații că aceasta nu va fi mai mare de 101 - 103 milioane tone.

La începutul lunii iulie, consultanțele locale ruse au publicat prognoze ale producției de grâu în Rusia pentru sezonul 2023/24, la un maxim de 86,7 milioane tone în timp ce USDA estimase în luna iunie o producție de 85 milioane tone. Ministerul agriculturii din federație își lasă producția estimată la 78 milioane tone, din cauza posibilului impact al vremii nefavorabile. Însă constrângerile continue din cauza sancțiunilor bancare din Occident i-au descurajat pe mulți cultivatori ruși să-și extindă în continuare suprafața cultivată cu grâu toamna trecută. Pentru Ucraina, prognoza USDA este, de asemenea, optimistă, la 16,5 milioane tone, în condițiile în care fermierii țării trebuie să facă față constrângerilor logistice generate de războiul în curs cu Rusia.

Producția de grâu a Chinei a fost erodată de ploile căzute în timpul recoltării, făcând boabele să încolțească pe câmp, și afectând calitatea unei producții estimate de USDA la 140 milioane tone. Potrivit Beijing Orient Agribusiness Consultancy, se estimează că 15% din producția de grâu din China (echivalentul a aproximativ 20 milioane tone) este considerată improprie pentru consumul uman și poate fi folosită numai pentru hrana animalelor sau pentru producția de alcool. Aceasta înseamnă că China, care este în prezent la egalitate cu Egiptul ca cel mai mare importator de grâu din lume, va fi mai dependentă de aprovizionarea internațională cu grâu în cursul sezonului 2023/24 decât se aștepta piața anterior.

Deși în prezent SUA are estimată o recoltă de 45,32 milioane tone, raportul USDA din 30 iunie privind suprafața cultivată în SUA a adus, în sfârșit, puțină lumină asupra totalului recoltelor de grâu de iarnă din SUA care au fost abandonate. Seceta din acest an este probabil să ducă cifra totală de abandon a grâului de iarnă pentru întreaga țară la 31% - cea mai mare rată de abandonare a grâului de iarnă din 1933 și a treia ca mărime înregistrată vreodată. Este posibil ca grâul să fie din nou un competitor puternic pentru suprafața din SUA în această toamnă, în ciuda recoltei globale mai mari care se preconizează a fi recoltată în timpul actualului sezon 2023/24.
 Etichete: preț grâu de măcinat 2023 preț grâu furajer DAP Constanța prețul orzului port Constanța rapiță tranzacții export cereale 2023 orz cotații piața orzului soia tranzacții făină de grâu cotații grain event raport USDA

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.