Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 259.25 €/t
Porumb MATIF 253.75 €/t
Rapiță MATIF 457.00 €/t
Grâu CBOT 688.50 ¢/b
Porumb CBOT 643.00 ¢/b
Soia CBOT 1,428.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 445.10 $/st
Ulei de soia CBOT 53.27 ¢/lb

Raportul cerere-ofertă pe piața îngrășămintelor în 2023

Raportul cerere-ofertă pe piața îngrășămintelor în 2023 După ce au atins prețuri record în 2022, în urma războiului dintre Rusia și Ucraina și a altor blocaje de aprovizionare care au avut loc încă din 2021, în timpul pandemiei de covid, prețurile la îngrășăminte se retrag din cauza scăderii cererii în fața cotațiilor ridicate. Prețurile îngrășămintelor cu azot sunt într-o spirală descendentă deoarece cererea este slabă iar cumpărătorii așteaptă să scadă în continuare prețurile înainte de a face achiziții pentru campania de primăvară. Prețul ureei în porturile americane a scăzut la 321 USD/t, ureea granulată, FOB Egipt, este cotată la 360 USD/t iar cea FOB Orientul Mijlociu la 331 USD/t.

În acest moment, iarna mai blândă care a fost în Europa și restabilirea accesului la gaze naturale pentru producătorii europeni de îngrășăminte au permis prețurilor să scadă. Un alt factor care contribuie la atenuarea prețurilor îl reprezintă reluarea exporturilor Chinei. Astfel, pentru 2023 se așteaptă o piață mai echilibrată, cu cererea și oferta prudentă în căutarea lichidității, reducând prețurile.

Dar înțelegerea modului în care funcționează unele aspecte specifice ale pieței îngrășămintelor, cum ar fi formarea prețurilor, este esențială pentru oricine dorește să gestioneze costurile de exploatare a culturilor într-un mod cât mai optimizat. Orice cultivator de cereale trebuie să cunoască principalii factori de cerere și ofertă care acționează în formarea prețurilor la îngrășăminte.

Astfel, printre factorii de ofertă (aprovizionare) se pot enumera: problemele geopolitice globale, prețurile materiilor prime folosite în producția îngrășămintelor (în primul rând la gazele naturale), taxele de exploatare, problemele de logistică și climat. Factorii de cerere sunt: ​​subvențiile și finanțarea fermierilor, calendarul cererii, suprafețele cultivate cu cereale, economia globală și piața agricolă, raportul de schimb între mărfurile agricole și îngrășăminte, precum și problemele climatice.

În linii mari, analizând acești factori ai cererii și ofertei de îngrășăminte, se observă că prețurile acestora sunt dictate de relațiile comerciale cu principalele mărfuri agricole, precum grâul, soia și porumbul, care rămân fundamentale în achizițiile de îngrășăminte. De asemenea, oscilațiile economice globale, cum ar fi variațiile dolarului, în primul rând față de modena europeană, și problemele care implică războiul dintre Rusia și Ucraina, vor continua să fie puncte de atenție pentru piața de îngrășăminte în 2023.

Surse de pe piața îngrășămintelor se așteaptă la un vârf al cererii de îngrășăminte în această perioadă (martie-aprilie), adică la începutul campaniei de primăvară în emisfera nordică. Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenții de rating din lume, consideră însă că, pe termen scurt, „oferta de îngrășăminte va rămâne strânsă, în ciuda expansiunilor de producție în Orientul Mijlociu și în alte părți, deoarece o parte semnificativă a capacității de producție europene încă este constrânsă de valorile constant ridicate ale costurilor de producție”.
 
 Etichete: prețul grâului 2023 preț porumb azi prețul orzului DAP Constanța piața grâului export porumb porumb tranzacții îngrășăminte cotații export cereale cât costă o tonă de uree uree tranzacții

Mai multe știri

Piețele de cereale - Un an de la invazia Rusiei în Ucraina

Piețele de cereale - Un an de la invazia Rusiei în Ucraina

 Impactul invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 asupra pieței mondiale a cerealelor a fost semnificativ. Imediat după anunțarea invaziei, piețele din întreaga lume au fost puternic afectate prin creșterea prețurilor, deoarece oamenii se temeau de o întrerupere a aprovizionării

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.