Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 235.75 €/t
Porumb MATIF 209.25 €/t
Rapiță MATIF 441.25 €/t
Grâu CBOT 579.50 ¢/b
Porumb CBOT 477.25 ¢/b
Soia CBOT 1,296.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.20 $/st
Ulei de soia CBOT 60.85 ¢/lb

Provocările pieței de îngrășăminte în viitorul sezon

Provocările pieței de îngrășăminte în viitorul sezon Încă din februarie 2023, USDA anticipa că, după prețurile record ale îngrășămintelor din ultimii ani, industria globală a îngrășămintelor ar putea intra într-o nouă eră. Chiar dacă prețurile au scăzut de la niveluri record, prețurile ridicate la îngrășăminte vor avea în continuare un efect asupra fermierilor de pe tot globul. Deși au existat mai multe probleme de producție în 2022, determinate de Rusia care a invadat Ucraina, nivelurile de producție nu au înregistrat scăderi atât de mari pe cât era de așteptat după începutul războiului.

Producția globală de îngrășăminte cu fosfor a crescut de fapt din 2021 până în 2022 și, în timp ce producția de azot și potasiu a fost oarecum redusă în acest timp, scăderea mare a producției nu a fost niciodată observată. Producția globală de îngrășăminte este de așteptat să crească în 2023, cu capacitatea de uree în creștere cu 2% și producția de fosfor cu 7% mai mare. Producția de potasiu este de așteptat să scadă cu aproximativ 14%, dar aceasta ar fi doar o scădere de aproximativ 5% față de 2019.

Prin urmare, mitul că pe piață nu sunt îngrășăminte este distrus. Celălalt mit al îngrășămintelor este că prețurile sunt încă foarte mari. Din nou, acest lucru nu este adevărat. După ce Rusia a invadat Ucraina, mulți au crezut că producția de îngrășăminte va avea de suferit și că acest lucru ar duce la creșterea vertiginoasă a prețurilor. Acest lucru nu s-a întâmplat și, de la jumătatea anului trecut, prețurile globale ale îngrășămintelor au scăzutca urmare a producției mai bune decât se aștepta. Rusia a continuat să exporte îngrășăminte în întreaga lume, în ciuda sancțiunilor din partea anumitor țări, deoarece țara este cel mai mare producător mondial de substanțe anhidre (care se dizolvă în apă), iar sancțiunile nu au oprit producția de îngrășământe cu azot. De asemenea, producția de uree a federației a putut continua, în parte, pentru că acesta este un produs ușor de transportat.

Deși au existat provocări în materie de aprovizionare cu îngrășăminte în întreaga lume, accesibilitatea îngrășămintelor a fost mult mai bună pentru sezonul de vegetație 2023, comparativ cu sezonul de vegetație 2022. Un exemplu în acest sens ar fi prețurile îngrășămintelor din Africa, unde cotațiile au fost cu 8% mai mici în ianuarie 2023, comparativ cu ianuarie 2022.

Creșterea pieței de îngrășăminte depinde de mai mulți factori, printre care cererea mărită pentru îngrășăminte organice, îngrășămintele solubile în apă care câștigă tracțiune și industria alimentară în creștere rapidă. Se estimează că piața globală a îngrășămintelor și a produselor chimice agricole, care acoperă îngrășăminte precum azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, clor, fier, bor, mangan, zinc, cupru, molibden și nichel va crește cu peste 2,5% între 2023 și 2027.

Cererea în creștere pentru îngrășăminte organice stimulează în special creșterea pieței. Îngrășămintele organice sunt mai sigure pentru mediu, animale și solul cu care vin în contact, deoarece se descompun rapid și nu afectează negativ apele de suprafață și subterane. De asemenea, au un termen de valabilitate mai lung, îmbunătățesc structura solului, cresc capacitatea solului de a lega nutrienții și apa și sunt îngrășăminte netoxice, cu eliberare lentă, care nu lasă reziduuri pe alimente și, prin urmare, sunt recomandate pentru produsele care nu se congelează.

De asemenea, industria globală a îngrășămintelor înregistrează schimbări majore în modul în care se fac investițiile pentru că acesta se află în plin proces de decarbonizare. În trecut, companiile de îngrășăminte au văzut că investițiile pe care le-au făcut în instalațiile lor erau destul de simple: o investiție de o anumită sumă ar aduce o anumită sumă înapoi. Acum, însă, situația este mai puțin alb-negru, cu costurile adăugate ale decarbonizării.

Pe de altă parte, producția agricolă trebuie să crească, pe măsură ce cererea de alimente crește. Acest lucru duce la o creștere a utilizării îngrășămintelor. Cererea de micronutrienți va crește, de asemenea, pe măsură ce eficiența solului trebuie să crească pentru a produce culturi de înaltă calitate. În plus, guvernele din întreaga lume oferă subvenții pentru îngrășăminte, iar furnizorii se concentrează, de asemenea, pe activități de cercetare și dezvoltare pentru a dezvolta produse premium care vor stimula creșterea pieței.

Fermierii au nevoie de facilități avansate pentru a-și maximiza recoltele. Principalii furnizori pun accent pe dezvoltarea tehnologiei pentru a obține mai multe materii prime și pentru a introduce metode de producție de îngrășăminte mai eficiente, ecologice și durabile, pentru a satisface cerințele unei populații în creștere. Prin urmare, acești factori vor propulsa creșterea pieței în perioada următoare.
 Etichete: prețul grâului 2023 preț porumb azi prețul orzului DAP Constanța piața grâului export porumb porumb tranzacții îngrășăminte cotații grain event export cereale cât costă o tonă de uree uree tranzacții export orz

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.