Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 236.75 €/t
Porumb MATIF 211.50 €/t
Rapiță MATIF 468.00 €/t
Grâu CBOT 612.75 ¢/b
Porumb CBOT 450.00 ¢/b
Soia CBOT 1,179.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.40 $/st
Ulei de soia CBOT 43.68 ¢/lb

Producția mondială de mazăre va înregistra o creștere în următorii 5 ani

AgriPortal |22.03.2021
745
Producția mondială de mazăre va înregistra o creștere în următorii 5 ani
  • Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra produselor agricole, inclusiv asupra producției de mazăre, din cauza indisponibilității facilităților de transport, răspândirea  virusului perturbând aprovizionarea cu mazăre către piețe și consumatori, atât în ​​interiorul, cât și peste granițele țărilor mari producătoare.  
  • Populația mondială în mereu în creștere, în principal în regiunile în curs de dezvoltare, determină o creștere continuă a cererii de mazăre uscată care acționează ca o forță motrice majoră în spatele creșterii pieței mazării. Mazărea uscată este pe locul patru în ceea ce privește producția mondială de leguminoase,  sub soia, arahide și fasole uscată, dar deasupra năutului. Mazărea galbenă și mazărea verde sunt soiurile cultivate comercial, mazărea galbenă dominând producția globală.
  • America de Nord este cel mai mare cultivator datorită regiunilor climatice favorabile, unde se cultivă diferite soiuri comerciale de mazăre, cum ar fi mazărea uscată, galbenă și verde, sau mazărea de iarnă austriacă. Statele Unite, Canada și Mexic sunt principalul producător de mazăre din America de Nord. Potrivit hărții comerciale ITC, exporturile Statelor Unite  de mazăre reprezintă aproximativ 13,4% din exporturile globale.  Conform  FAO, pentru Europa,  Albania este cel mai mare producător de mazăre verde, care produce aproximativ 13 Mlt anual. În harta de mai jos se poate observa că în perioada 2021-2026 producția de mazăre va crește substanțial și în alte părți ale lumii:
                                                    
  • Cererea mare din partea Chinei,  care cumpără agresiv în ultimile luni, menține prețul mazărei galbene pe piața globală, în timp ce stocurile marilor producători din Europa (Rusia, Ucraina, Franța) sunt în reducere. Conform datelor oficiale ale Serviciului Vamal Federal din Rusia, aceasta a exportat de la începutul sezonului 2020/21, 524.325 tone de mazăre, în creștere față de  cele 451.953 tone ale sezonului trecut, exporturile îndreptându-se spre  Pakistan, Turcia și Italia.  
  • Proteinele extrase din mazărea galbenă domină industria alimentară, pentru că aceasta înlocuiește de multe ori  proteinele ​​din soia in alimentele procesate. Populația din ce în ce mai conștientă de un regim de viață sănătos și trecerea treptată de la consumul de carne la dietele proteice vegane sunt factorii care determină cererea de mazăre pe piață, câștigând  popularitate chiar și în țările în curs de dezvoltare.
Etichete: preț mazăre cotații mazăre cotații năut recoltă bio prognoză prețuri leguminoase năut pret bursă previziuni recoltă soia produse organice pretul cerealelor bursa cereale

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.