Conform datelor oficiale oferite de Rosstat, recolta de cereale a Rusiei din 2022 s-ar ridica la 153,8 milioane tone, cu o recoltă de grâu de 104,43 milioane tone de grâu. Rentabilitatea raportată de Rosstat ar fi cu aproximativ 10% peste recordul anterior stabilit în 2017. Dar informațiile despre recolta de grâu din Rusia sunt extrem de diferite, cu consecințe asupra prețurilor globale ale cerealelor și asupra ofertei globale, deși ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrushev, a declarat, în octombrie, că recolta de cereale a Rusiei va crește cu aproximativ 5 milioane tone în 2022 datorită încorporării celor patru teritorii ucrainene.
De exemplu, consultanțele locale IKAR și SovEcon au văzut recolta de grâu a Rusiei la peste 100 milioane tone iar în actualizarea din ianuarie a Consiliului Internațional pentru Cereale (IGC) acesta a fixat producția de grâu din Rusia la 95,4 milioane tone. Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) și-a menținut prognoza la grâu pentru Rusia în raportul său WASDE din ianuarie, care este mult mai mică decât mega-recolta proiectată de agenția de statistică a Rusiei, precum și de ceilalți analiști, la 91 milioane tone.
Dalele pentru exporturile rusești nu diferă însă prea mult, consultanța rusă IKAR și-a majorat prognoza pentru exporturile de grâu ale țării pentru sezonul 2022/2023 cu 3,4%, până la 45,5 milioane tone. SovEcon estimează exporturile la 44,1 milioane de tone în timp ce USDA le prognozează la 43 milioane tone (USDA nu include Crimeea în estimarea sa, dar asta nu face o mare diferență în prognoze).
USDA prognozează stocurile finale ale marilor exportatori globali în ianuarie la 54,9 milioane tone pentru actualul an de comercializare 2022/23. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Stocurile exportatorilor sunt adesea evaluate ca o măsură importantă a aprovizionării pieței globale și sunt strâns corelate cu prețurile de export.
Pentru Rusia, stocurile de grâu vor crește până la un record de 16,2 milioane tone în sezonul 2022/23, după cum a spus compania de consultanță SovEcon. În același timp, potrivit experților, ritmul exporturilor rusești în prima jumătate a sezonului nu a fost pe măsura recoltei record. Astfel, din iulie până în decembrie, 22,8 milioane tone de grâu au fost exportate din Rusia, față de 24,8 milioane tone în aceeași perioadă a anului precedent. Analiștii apreciază că piața internă a grâului din Rusia ar putea fi suprasaturată în 2023: „Poate că începutul anului 2023 ar putea fi o fereastră pentru a vinde o parte din rezerve la prețuri atractive. În general, recomandăm fermierilor să vândă o parte din stocurile lor în cazul oricăror fluctuații de preț”.
În ceea ce privește producția din 2023, ministerul rus al agriculturii estimează că producția totală de cereale va fi cuprinsă în intervalul 125 - 127 milioane tone, din care doar 80 - 85 milioane tone de grâu. Ministerul consideră că este necesară, printre altele, creșterea suprafeței cultivate cu orz de primăvară, cu 400.000 hectare, și a celei cultivate cu mazăre, cu cel puțin 125.000 hectare, pentru a menține rotația culturilor: „Suprafața cultivată pentru cereale și leguminoase este de aproximativ 47,6 milioane hectare, adică cu 136.000 hectare mai mult decâ tîn 2022, dar este necesară o reducere a suprafeței cu grâu, cu aproape 0,5 milioane hectare, pentru a menține echilibrul prețurilor și a stabiliza piața internă, precum și pentru a vinde recoltă record actuală”.