Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 248.75 €/t
Porumb MATIF 219.00 €/t
Rapiță MATIF 598.25 €/t
Grâu CBOT 713.00 ¢/b
Porumb CBOT 529.50 ¢/b
Soia CBOT 1,296.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 340.20 $/st
Ulei de soia CBOT 56.83 ¢/lb

Producția de cereale și semințe oleaginoase în Australia

Producția de cereale și semințe oleaginoase în Australia
  • Fermele de cereale din Australia și-au redus numărul, dar au crescut ca dimensiune prin consolidare. Un raport al Biroului australian pentru economie, științe agricole și resurse (ABARES) a arătat că între 2010 și 2015, dimensiunea medie a fermelor care cultivă predominant cereale a crescut de la 2.510 hectare la 2.607 hectare, majoritatea fiind deținute și exploatate ca afaceri familiale.
  • De precizat că doar puțin peste 2% din veniturile agricole făcute de țara de la antipozi se reîntoarce la fermieri, sub formă de fonduri de la guvern pentru cercetare sau pentru  dezvoltarea instrumentelor de gestionare a riscurilor, spre deosebire de țările Europei unde până la 60% din venitul agricol se întoarce la fermieri (este cazul fermierilor din UK).
  • Majoritatea fermelor australiene nu primesc plăți subvenționate și, în general, au o proporție mai mare de forță de muncă din familie (lucru care nu se întâmplă în Europa, care permanent este în căutare de forță de muncă în agricultură).
  • Grâul este produs în toate cele șase state din Australia, dar Australia de Vest și New South Wales sunt cei mai mari producători de grâu. Australia de Vest contribuie la aproximativ jumătate din producția totală de grâu din Australia, producția realizându-se în peste 4.000 de ferme, care au între 1.000 și 15.000 hectare. Grâul este cultivat în condiții favorabile, la începutul sezonului ploios, iar precipitațiile bune de iarnă sunt deosebit de favorabile producției.  
  • Totuși, fertilitatea solului este relativ slabă, producția de grâu australian având un randament mediu de 1,9 t/ha  (spre deosebine de unele țări europene care atind și peste 10 t/ha!) iar în ultimii ani, seceta prelungită a dus la o reducere substanțială a recoltei de grâu din Australia și, ca urmare, veniturile au fost mai mici. De asemenea, există costuri ridicate legate de transportul  grâului în porturi. Un raport al Australian Export Grains Innovation Center (AEGIC) din 2018 a arătat că costurile lanțului de aprovizionare ale Australiei erau mai mari decât cele ale concurenților săi principali, cu excepția Canadei.  Cu toate acestea, majoritatea fermelor de grâu australiene au obținut profit.
  • Orzul este adesea a doua cea mai importantă cereală cultivată în Australia după grâu. Din perspectivă agronomică, orzul este mai tolerant la secetă, îngheț și boli și poate fi cultivat într-o gamă mai largă de condiții. Majoritatea orzului cultivat în Australia este cultivat în două etape, orz de primăvară și cultura de iarnă. Australia de Vest este principalul stat producător de orz din Australia, reprezentând aproximativ 40% din producția țării. Randamentele la orzul australian au fost în medie de 2,3 t/ha în perioada 2015-2020, în timp ce unele recolte europene ating un randament de peste 6,5  t/ha. Dar, faptul că fermele australiene au suprafețe întinse și sunt afaceri de familie reprezintă un factor cheie pentru prețuri mici de producție, ceea ce îi face pe fermieri să obțină un bun profit.
  • Rapița (sau canola, așa cum se numește în Australia) este o cultură destul de riscantă pentru a crește atât în ​​Europa, cât și în Australia. Suprafața cultivată în UE a scăzut în ultimii ani dar în Australia plantațiile de rapiță au rămas constante, în jur de 2-3 milioane hectare, în ultimii zece ani (cu excepția sezonului 2019/20). Australia de Vest este cel mai mare stat producător de canola (rapiță) din Australia, reprezentând aproximativ 48% din producția totală a țării. Randamentele australiene de canola au fost în medie de 1,3 t/ha în ultimile 3 sezoane,  comparativ cu 3,5 t/ha în Marea Britanie. Aproximativ 20% din cultura australiană de canola este modificată genetic (GM), dar cultivarea canolei GM în multe state australiene este interzisă. La fel, datorită costurilor mici de producție, fermele australiene care cultivă rapița sunt mai profitabile decât cele europene.
  • Este important de reținut că, deși costul de producție al cerealelor și al semințelor oleaginoase din Australia este relativ mai mic decât în ​​Europa, există  și alți factori semnificativi în joc atunci când vine vorba despre direcționarea produselor la nivel global. Asia de Sud-Est, de exemplu, este piața cheie de desfacere pentru cerealele și semințele oleaginoase din Australia, deoarece se află în imediata ei proximitate, lucru care implică costuri de transport mult mai mici.
Etichete: prețul cerealelor 2021 preț semințe oleaginoase 2021 prețul grâului portul Constanța tranzacții cereale cereale export rapiță cotații grâu furajer tranzacții orz furajer cotații

Mai multe știri

De ce există tensiune pe piața cerealelor?

De ce există tensiune pe piața cerealelor?

Analiștii consideră că culturile afectate de căldură continuă să avanseze rapid, ajungând la o maturitate forțată iar orice ploaie primită acum nu va crește randamentul, ci va contribui doar la stoparea pierderilor suplimentare

ȘTIRI IMPORTANTE

Prețul grâului rămâne ferm la Marea Neagră

Prețul grâului rămâne ferm la Marea Neagră

Prețurile mari ale grâului de la Marea Neagră sunt susținute de taxele la export impuse de Rusia și de importurile Egiptului care numai în perioada 1-8 septembrie a cumpărat aprox. 755,3 kilotone de grâu rusesc, ucrainean și românesc
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.