Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.00 €/t
Porumb MATIF 216.75 €/t
Rapiță MATIF 474.50 €/t
Grâu CBOT 550.75 ¢/b
Porumb CBOT 402.00 ¢/b
Soia CBOT 1,105.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 338.80 $/st
Ulei de soia CBOT 46.65 ¢/lb

Producătorii români de cereale și comerțul de la Marea Negră

AgriPortal |01.03.2021
150
Producătorii români de cereale și comerțul de la Marea Negră
  • De astăzi, Rusia și-a dublat controversata taxa la exportul de grâu introdusă pe 15 februarie, aceasta majorându-se la 50 dolari/tonă iar de la 15 martie porumbul și orzul vor fi supuse,  de asemenea, taxelor introduse pentru stabilizarea prețurilor interne la produsele agroalimentare. Rusia  - cel mai mare exportator de grâu din lume  - a atins un record la export  în luna februarie, producătorii  străduindu-se să scoată din țară cât mai mult grâu posibil pentru a evita plata taxei.
  • În aceste condiții, producătorii români de cereale  ar trebui să se confrunte cu o cerere suplimentară care nu mai poate fi satisfăcută de piața rusească, grâul, porumbul și orzul rusesc devenind mai scumpe.
  • Pe termen scurt, mediu și potențial mai lung, aceasta ar putea fi o veste bună pentru fermierii români. Marii importatori din Rusia cum ar fi Turcia, Egiptul, Pakistanul și Georgia și-ar putea îndrepta atenția asupra celorlalte țări din bazinul Mării Negre. La începutul sezonului 2020-2021, majoritatea competitorilor de la Marea Meagră au avut probleme cu seceta, lucru care a afectat germinația culturilor de toamnă:
                                                 
  • Ucraina rămâne un competitor puternic, chiar dacă estimările pentru noua recoltă au fost  reduse și din cauza temperaturilor scăzute din această iarnă și a lipsei stratului protector de zăpadă din unele zone. Dar guvernul a redus taxa pe valoare adăugată la orz, grâu, rapiță, floarea soarelui și uleiuri vegetale  la 14%, lucru favorabil mai ales pentru comerțul intern al țării.
  • O amenințare pentru piața cerealelor din regiunea Mării Negre o reprezintă însă Australia. Șeful departamentului Agribusiness Insights al ANZ (companie bancară australiană multinațională)  a declarat că grâul australian va atrage acum o cerere suplimentară de pe piețele care ar fi privit în mod tradițional către Rusia.
                                               
  • De asemenea,  Kazahstanul  și-a estimate recolta de cereale  din 2020 la 20,1 milioane tone, în creștere  față de anul precedent (17,4 milioane tone), din care a exportat doar 6 milioane tone de la 1 iulie 2020.
Etichete: export grâu Marea Neagră producție cereale 2021 pret cereale 2021 pret orz importuri grau prețul grâului azi cotații porumb cotații orz raport piața cerealelor piața cerealelor în România piața porumbului

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.