Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 235.75 €/t
Porumb MATIF 209.25 €/t
Rapiță MATIF 441.25 €/t
Grâu CBOT 579.50 ¢/b
Porumb CBOT 477.25 ¢/b
Soia CBOT 1,296.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.20 $/st
Ulei de soia CBOT 60.85 ¢/lb

Prezentare săptămânală generală a pieței de îngrășăminte

Prezentare săptămânală generală a pieței de îngrășăminte
Repere de pe piețele globale de îngrășăminte

Cel mai mare furnizor de uree din China, CNAMPGC/Sino-Agri, a emis o notificare că va înceta semnarea de noi contracte de export de uree începând cu 2 septembrie. Contractele futures interne pe uree ale Chinei au scăzut cu peste 5% în sesiunea de luni. Între timp, în weekend, un furnizor egiptean a vândut 10.000 tone de uree granulară la 375 USD/t FOB pentru livrare în septembrie. Vânzarea este cu aproape 100 USD/t mai mică decât ultima vânzare confirmată la sfârșitul lunii iulie. De asemenea, prețurile ureei au scăzut în majoritatea regiunilor săptămâna trecută, conduse de cererea slabă. Prețurile braziliene au scăzut la 340-345 USD/t CFR până la sfârșitul săptămânii, cu aproximativ 5-10 USD/t. Nivelurile de uree din Asia de Sud-Est au scăzut la 360 USD/t FOB, în scădere de la 390-393 USD/t FOB. 
 
                                      

Între timp, prețurile amoniacului au crescut la maxime de patru luni în majoritatea regiunilor. Compania norvegiană Yara International și-a anunțat prețul contractului de la Tampa cu producătorul american de fosfat, The Mosaic Company, la 390 USD/t CFR pentru septembrie, în creștere cu 95 USD/t față de august, susținut de o perspectivă solidă pentru cererea internă din SUA înaintea viitoarei cereri pentru noul sezon de cultivare. Prețurile din nord-vestul Europei au închis săptămâna la o medie de 410 USD/t CFR, în creștere cu aproximativ 25 USD/t. La est de Canalul Suez, o fabrică din Arabia Saudită nu a revenit în funcțiune conform planului, iar întreruperea se așteaptă să dureze până la jumătatea lunii septembrie.

Pe piețele de fosfați, activitatea de pe piețele de DAP la est de Canalul Suez s-a concentrat în mare parte pe evoluțiile din Bangladesh, în timp ce autoritățile au confirmat atribuirea licitațiilor. În altă parte a subcontinentului indian, doi importatori privați pakistanezi au cumpărat împreună aproximativ 30.000 tone de DAP, la 557-560 USD/t CFR. Activitatea indiană a fost minimă, vânzarea de 30.000 tone de DAP având loc la aproximativ 550-553 USD/t CFR. La vest, MAP brazilian continuă să fie cotat la  aproximativ 530-537 USD/t CFR, cu lichiditatea încă scăzută. Prețurile barjelor din SUA au fost mixte, prețul la DAP fiind împins la 520 USD/t/t FOB Nola pentru septembrie, în timp ce prețul MAP a fost constant în jurul valorii de 630 USD/t FOB.
Piața energiei

După scăderea de săptămâna trecută, prețurile gazelor în Europa continuă să se deprecieze. De la puțin peste 38 EUR pe MWh în urmă cu o săptămână, astăzi prețul la bursă este cu 5 mai puțin – 33 EUR MWh. Între ianuarie și iulie 2023, țările UE au cumpărat 22 de milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL), față de 15 milioane în aceeași perioadă din 2021 - o creștere de 40%. UE a cumpărat 52% din toate exporturile rusești de GNL, față de 49% în 2022 și 39% în 2021. Spania este acum al doilea cel mai mare cumpărător de GNL rus din lume, urmată de Belgia. În primele șapte luni ale anului 2023, Spania a cumpărat 18% din totalul exporturilor Rusiei, în timp ce Belgia a luat o cotă de 17%. China este pe primul loc cu 20%.
                              

Pe viitor, va fi interesant de văzut dacă intențiile de plantare ale fermierilor din această toamnă va avea un impact asupra prețurilor globale la îngrășăminte și cum se vor reflecta costurile fermierilor pentru semănatul de toamnă în prețurile globale ale cerealelor.
 
 
Etichete: preț uree 2023 preț grâu FOB Constanța preț orz DAP Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT grain event cât costă o tonă de uree export orz fosfați cotații

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.