Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 224.50 €/t
Porumb MATIF 208.50 €/t
Rapiță MATIF 462.00 €/t
Grâu CBOT 561.50 ¢/b
Porumb CBOT 435.00 ¢/b
Soia CBOT 1,160.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 361.80 $/st
Ulei de soia CBOT 43.94 ¢/lb

Prezentare săptămânală a pieței de îngrășăminte

AgriPortal |13.09.2023
398
Prezentare săptămânală a pieței de îngrășăminte
Repere de pe piețele globale

Prețurile ureei au crescut săptămâna trecută  susținute de schimbarea ofertei în China. Furnizorul Sino-Agri a anunțat weekendul trecut că nu va semna noi contracte de export de uree. Alți furnizori redirecționează, de asemenea, ureea către piața internă pentru a calma și a reduce prețurile în China, limitând exporturile.

Holding Ltd, unul dintre cei mai importanți exportatori de îngrășăminte din China, a declarat că va scădea în mod proactiv exporturile și va „face toate eforturile” pentru a asigura aprovizionarea internă și stabilitatea prețurilor. China National Offshore Oil Company (CNOOC), deținută de stat, a cerut, de asemenea, filialelor sale să acorde prioritate aprovizionării cu uree pe piața internă înainte de sezonul de semănat de toamnă.

Toate aceste știri sunt completate de anunțul unei noi licitații indiene care se va încheia pe 15 septembrie, în  care se caută mai mult de 1 milion de tone de uree. Licitația a luat prin surprindere piața, prea curând după o altă licitație anterioară. Este probabil ca India să dorească să profite de prețurile mici aprovizionându-se cu cantități mai mari. Știrile despre licitația din India au determinat prețurile în Egipt să crească brusc, deoarece comercianții au acoperit poziții scurte, cu niveluri atingând 460 USD/t FOB, în creștere cu aproximativ 70-90 USD/t față de sfârșitul săptămânii precedente. De asemenea, prețurile ureei din Brazilia au crescut cu 100 USD/t la aproximativ 450 USD/t CFR. Evoluția prețurilor la uree FOB Egipt este prezentată pe diagrama de mai jos (sursa: Barchart.com):

                                                  
 
Între timp, prețurile la amoniac au crescut vertiginos. Oferta este strânsă și determinată mai mult de întreruperile la fabricile din Orientul Mijlociu. Prețurile din Orientul Mijlociu au crescut cu aproximativ 10 USD/t, la 410 USD/t FOB Arabia Saudită. În mod destul de așteptat, nivelurile din Europa de Nord-Vest au crescut, de asemenea, cu aproximativ 65 USD/t, până la 480 USD/t CFR.

Pe piețele de fosfați, prețurile DAP la est de Canalul Suez continuă să crească. Cumpărătorii indieni au achiziționat DAP din Maroc și Rusia la aproximativ 572-578 USD/t CFR, pentru încărcare în octombrie-noiembrie. Pakistanul a fost și el pe piață, rezervând cantități importante din China și Arabia Saudită. Tranzacțiile recente au fost auzite la niveluri de aproximativ 590 USD/t CFR.

Până acum, pare să existe un impact minim asupra pieței îngrășămintelor generat de cutremurul din Maroc. Operațiunile portului Jorf Lasfar au fost afectate până în jurul orei 18.00 după cutremur, au spus comercianții. Dar de sâmbătă seara operațiunile de încărcare au revenit la normal. Între timp, MAP s-a tranzacționat în cea mai mare parte stabil, la aproximativ 530 USD/t CFR Brazilia, iar prețurile barjelor DAP SUA au fost de 520-523 USD/t FOB Nola.
 
Piața energiei

După o scădere prelungită, prețurile gazelor în Europa au scăzut până la aproape 30 euro MWh în ultima săptămână, pentru a crește brusc până la 35 euro MWh. Grevele din Australia au reînnoit temerile cu privire la o reducere a aprovizionării globale cu GNL și, împreună cu o întrerupere mai lungă decât era planificată din Norvegia, din cauza lucrărilor de întreținere prelungite, prețurile acțiunilor europene au crescut, ștergând scăderile anterioare.
                       
                   
 Etichete: preț uree 2023 preț grâu FOB Constanța preț orz DAP Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT grain event cât costă o tonă de uree export orz fosfați cotații cât costă o tonă de grâu

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.