Vremea
Ploile și temperaturile răcoroase din Uniunea Euroepană împiedică progresul culturilor și afectează calitatea recoltei. Acest lucru va avea probabil un efect redus asupra pieței generale, dar este important pentru grâul durum.
Analizând condițiile uscate din sudul Preerilor Canadei în această vară, producția de durum va scădea probabil în acest an, în ciuda creșterii cu 50% a suprafeței însămânțate.
Cantitatea de stocuri de durum transportată în anul de comercializare 2023/24 va fi probabil mică, rezultând o aprovizionare generală strânsă a culturii în Canada.
Italia este adesea cel mai mare importator de durum canadian, iar prognozele arată că a avut cea mai bună recoltă din ultimii ani. Acest lucru ar putea reduce nevoia Italiei de a importa, deși prognoza nu este suficient de probabilă pentru a satisface toate nevoile interne ale Italiei.


Repere pe piața grâului durum
Grâul dur este al 381-lea cel mai comercializat produs din lume.
Grâul dur (Triticum turgidum) este folosit în mare măsură pentru producția de paste, cușcuș și bulgur. Producătorii de grâu durum se confruntă cu o serie de stresuri abiotice - daune cauzate de îngheț, secetă și încolțire, și biotice - buruieni, boli și insecte dăunătoare, care influențează randamentele și specificațiile de calitate dorite de utilizatorii finali de pe piața de export. La nivel mondial, locațile producătoare de grâu dur sunt reliefate în imaginea de mai jos.
Cel mai dur dintre toate clasele de grâu din S.U.A., durumul american are o culoare bogată de chihlimbar și un conținut ridicat de gluten. Hard Amber Durum (HAD) a stabilit „standardul de aur” pentru produsele de paste premium, cușcuș și unele pâini mediteraneene. Durumul are un conținut ridicat de proteine de 12,0% până la 15,0% (12% mb), endosperm galben și tărâțe albe.

În 2021, cei mai mari exportatori de grâu dur au fost Canada - 1,78 miliarde dolari, Rusia - 1,7 miliarde dolari, Ucraina - 1,15 miliarde dolari, Statele Unite ale Americii - 772 milioane dolari și România - 541 milioane dolari.
Raportul ICG de luna trecută a inclus reduceri pentru UE și America de Nord, producția mondială estimată a fost redusă cu 1,0 milioane de la lună la lună, până la 31,5 milioane tone sub medie (-1,3 milioane sau -4,0% a/a). Estimarea de recoltă din UE a fost tăiată cu 0,2 milioane până la 7,2 milioane tone (+1,0%), în timp ce pentru Canada s-a redus cu 0,4 milioane tone la 5,3 milioane tone (-2,6%), iar pentru SUA cu 0,3 milioane tone până la 1,5 milioane tone (-15,5%).

Perspectivele pentru Canada și SUA au fost reduse din cauza secetei, iar pentru SUA au fost justificate și de suprafața plantată mai mică. Reflectând disponibilitățile mai reduse, consumul este acum plasat la doar 33,7 milioane tone (-0,3% a/a), inclusiv 31,8 milioane tone (+0,1%) consum alimentar.
Se preconizează că stocurile vor scădea la un minim de peste trei decenii de 3,5 milioane tone (-38,7%), inclusiv stocuri foarte strânse în Canada (0,3 milioane tone) și UE (0,2 milioane tone; -0,6 milioane tone a/a).
Stratégie Grains prognozează importurile U.E. de grâu dur din afara statelor membre să fie de 2,4 milioane tone, cu 1,0 milioane tone mai mult decât anul trecut. Se preconizează că importurile în Maroc vor crește cu 400 kilotone, la 1,1 milioane tone.
Statistics Canada nu va publica estimările oficiale ale producției și randamentului până în 29 august. Acestea vor fi generate din abordarea lor bazată pe model, dar există estimări private ale unei mărimi a culturii care se apropie de 4 milioane, dacă nu mai mici.
Cultura de grâu dur din Italia se confruntă cu probleme de calitate, după ce ploile excesive au căzut de la 1 mai până la mijlocul lunii iunie (echivalentul a 5-6 luni în doar 40 de zile) și vor trebui să importe suficientă calitate superioară pentru a compensa calitatea lor slabă.
Lipsa de grâu dur din Italia poate fi exacerbată de scăderea producției din America de Nord și de problemele meteorologice locale, provocând o creștere a prețurilor. Calitatea proastă a grâului din Germania și producția redusă a Spaniei, din cauza pierderilor induse de secetă, ar putea crește și mai mult prețul cerealelor.
Având în vedere cererea mare de cereale a Spaniei și provocările de aprovizionare din Ucraina, ar putea fi nevoie să se găsească furnizori alternativi precum Argentina sau Brazilia.
Prețuri
Prețurile mondiale ale grâului dur au crescut spre maxime istorice începând cu sfârșitul anului 2021, după ce recoltele culturii de grâu dur din nordul Canadei și al Statelor Unite au fost limitate semnificativ de condițiile de secetă severă. Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, majoritatea prețurilor mărfurilor au început să crească și valorile grâului dur au urmat direcția ascendentă.
Calitatea proastă, stocurile finale scăzute și deteriorarea recoltei canadiane au determinat creșterea prețurilor durumului în Italia, în special pentru provizii de mai bună calitate.
Algeria și-a anulat miercuri licitația de 50.000 tone de durum din cauza prețurilor ridicate. Durumul canadian a fost oferit la 590 USD-595 USD CFR, iar durumul mexican a fost oferit la 545 USD-550 USD CFR. Ultima achiziție de durum canadian de către Algeria pe 11 iulie a fost la 418 USD/t.
Perspective
Potrivit FAO, producția agricolă trebuie să crească cu 50% până în 2050 pentru a satisface cererea globală de alimente. Acest obiectiv poate fi atins, parțial, prin dezvoltarea de soiuri îmbunătățite, împreună cu cele mai bune practici moderne de management. În general, producția de grâu durum la ferme va trebui să crească semnificativ pentru a satisface cererea viitoare și în fața unui climat în schimbare care prezintă riscuri chiar și pentru ratele actuale de producție.