
Cu populația globală estimată să atingă 10 miliarde oameni până în 2050, fermierilor li se cere în mod constant să facă mai multă producție cu mai puțină poluare, ei trebuind să fie, în același timp, și mari producători dar și buni buni administratori ai mediului, având grijă de pământul atras în circuitul agricol. În acest context, industria îngrășămintelor pune un accent puternic pe cercetare și pe adoptarea de către fermieri a practicilor de administrare a nutrienților și a altor metode care îmbunătățesc sănătatea solului, încurajează utilizarea responsabilă și eficientă a îngrășămintelor, cresc randamentul culturilor și minimizează impactul asupra mediului.
Conform Băncii Mondiale, în 2022, indicele prețurilor la îngrășăminte a scăzut cu 18%, deși rămâne cu mult peste media sezoanelor 2015/19. O reducere a ofertei globale după invazia Ucrainei de către Rusia a fost principalul motor al prețurilor istorice ridicate ale îngrășămintelor. Scăderile recente ale prețurilor la îngrășăminte au fost mai pronunțate pentru îngrășămintele sintetice (precum ureea) care sunt produse din gaze naturale și au scăzut cu 36% în primul trimestru al anului 2023, mult mai mult decât cotațiile la îngrășămintele naturale. Îngrășămintele derivate din minerale extrase, cum ar fi fosfatul de diamoniu (DAP) și clorura de potasiu (MOP) au înregistrat scăderi mai puțin severe ale prețurilor, scăzând cu 8% și, respectiv, 14% în primul trimestru al acestui an.
Deși prețurile mai scăzute au crescut accesibilitatea îngrășămintelor, fermierii continuă să scadă ratele de aplicare, ceea ce poate fi rezultatul cererii reduse ca răspuns la prețurile ridicate din 2022 și restricțiile comerciale impuse producătorilor majori precum Belarus și Rusia. Banca Mondială prognozează o scădere cu 37% a prețurilor în 2023 dar estimează și o scădere suplimentară, de 7%, în 2024, din cauza reducerii așteptate a întreruperilor de aprovizionare în combinație cu prețurile mai scăzute la energie.
Recent, Nutrien Ltd din Canada, cel mai mare producător de îngrășăminte din lume, a declarat că ar putea lua în considerare încetinirea în continuare a expansiunii capacității de producție a potasiului, după ce scăderea prețurilor și a volumelor de vânzări au determinat compania să-și reducă estimarea anuală a profitului. Nutrien va crește producția de potasiu din Canada cu 20%, până la 18 milioane tone anual până în 2026, o întârziere cu un an față de planul său inițial. Acțiunile Nutrien au scăzut cu 4% la Bursa din Toronto iar compania și-a redus previziunile pentru câștigurile din 2023, deoarece prețurile și volumele mai scăzute ale potasiului au redus profitul în primul trimestru mai mult decât se aștepta compania.
În ciuda acestor scăderi, prețurile la îngrășăminte sunt de așteptat să rămână la niveluri istorice ridicate. Începând cu primul trimestru al anului 2023, prețurile la îngrășăminte rămân cu mult peste nivelurile de dinainte de pandemie. Îngrășămintele cu uree, DAP și MOP sunt cu 57%, 76% și, respectiv, 95% mai mari decât mediile lor din sezoanele 2015/19. Dinamica pieței inputurilor și restricțiile comerciale vor continua să afecteze piețele de îngrășăminte, ceea ce ar putea limita redresarea ofertei și a cererii în 2023.