Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 269.00 €/t
Porumb MATIF 218.50 €/t
Rapiță MATIF 489.00 €/t
Grâu CBOT 716.00 ¢/b
Porumb CBOT 470.25 ¢/b
Soia CBOT 1,251.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.70 $/st
Ulei de soia CBOT 45.31 ¢/lb

Prețurile uleiurilor vegetale ar putea avea susținere pe termen lung

AgriPortal |09.11.2022
470
Prețurile uleiurilor vegetale ar putea avea susținere pe termen lung
În ciuda amenințării cu recesiunea pentru marile economii ale lumii în anul viitor, prețurile uleiurilor vegetale sunt de așteptat să rămână ferme în trimestrele următoare, susținute de factori precum accesul pe piață al uleiului de floarea soarelui din regiunea de război Rusia-Ucraina, politicile de export ale Indoneziei, folosirea uleiului de soia în biodiesel, disponibilitatea redusă a îngrășămintelor, lipsa forței de muncă în regiunile producătoare de ulei de palmier și incertitudinea vremii.

Conform directorului executiv al Asociației malaeziene de ulei de palmier (MPOA), continuarea conflictului dintre Ucraina și Rusia și vremea rea ​​va determina cererea de ulei de palmier (CPO) și prețurile acestuia deoarece războiul în desfășurare a sufocat aprovizionarea cu alimente din Ucraina – „coșul alimentar al lumii”, inclusiv cu ulei de floarea soarelui. Pe de altă parte, întoarcerea fenomenului La Nina ar putea provoca riscul de ploi abundente și inundații masive în timpul sezonului musonic de la sfârșitul anului în Asia de Sud-Est, inclusiv Malaezia. Acest lucru va afecta aprovizionarea cu CPO din cauza întreruperilor de recoltare a fructelor de palmier la care se adaugă deficitul cronic de forță de muncă din Malaezia, estimând că producția de CPO va scădea pentru al treilea an consecutiv.

Mai mult, industria uleiurilor vegetale din fructe și semințe se confruntă încă cu provocări uriașe ale lanțului de aprovizionare în satisfacerea cererii globale în perioada post-Covid. Pentru al treilea an consecutiv, creșterea producției de ulei de palmier din Malaezia va fi minimă în acest an, la aproximativ 18,3 milioane tone, după ce producția din 2021 a fost de 18,1 milioane tone în 2021, în timp ce cu câțiva ani în urmă, producția totală era de aproape 20 milioane tone. Pe de altă parte, se așteaptă ca producția de CPO a Indoneziei să atingă 45,4 milioane tone în acest an, în creștere comparativ cu 44,7 milioane tone în 2021.

În cealaltă parte a lumii, în cele două Americi, ceea ce a menținut sprijinul ridicat în complexul de semințe oleaginoase / ulei vegetal este cererea de ulei de soia din partea industriei biocombustibililor din SUA și Brazilia. Cererea de ulei de soia din SUA pentru consumul de biocombustibili a continuat să crească exponențial din aprilie 2022, iar cele mai recente date din august arată o ascensiune cu 12% față de același punct din 2021 (conform datelor de la U.S. Energy Information Administration).

De asemenea, guvernul Braziliei ar putea căuta să mărească mandatul de biodiesel al țării de la 10% (B10) la 14% în ianuarie 2023 și până la 15% (B15) până în martie 2023, potrivit zvonurilor răspândite care au circulat în mass-media braziliană saptămâna trecută. Dacă știrea va fi confirmată, creșterea mandatului în 2023 va afecta complexul de soia din țară, deoarece uleiul de soia reprezintă aproximativ 70% din materia primă folosită pentru a produce biomotorină în Brazilia. Ultima estimare a consultanței StoneX vorbește despre o producție de soia în Brazilia pentru sezonul 2022/23 de 154,35 milioane tone, peste prognoza Conab de 152 milioane tone.

În Uniunea Europeană, prima mare a rapiței față de alte semințe oleaginoase a scăzut, deoarece la nivel global, raportul stocuri de rapiță - utilizare în sezonul de comercializare 2022/23 a crescut la 9% (de la 6,5% în  sezonul 2021/22, conform datelor USDA). De la începutul anului de comercializare, cererea a schimbat relația comercială a uleiului de soia în complexul de ulei vegetal – deoarece uleiul de soia este în prezent plafonul complexului iar în UE, uleiul de rapiță și de floarea- soarelui se comercializează în funcție de prețurile acestuia.

Prin urmare, cererea continuă din sectorul biocombustibilului pentru ulei de soia va menține piețele de soia susținute, fapt care se va filtra și pe piețele de rapiță și ulei de palmier, dar trebuie luat în calcul și anticiparea unor recolte mari de soia în America de Sud precum și alți factori cheie, cum ar fi evenimentul meteorologic La Niña și întrebările legate de cererea chineză de soia. Cu toate acestea, dacă cererea de ulei de soia se reduce, acest lucru ar putea adăuga o presiune suplimentară asupra piețelor de soia pe termen lung, cu impact asupra piețelor de rapiță și ulei de palmier.
 Etichete: preț ulei floarea soarelui 2022 preț rapiță DAP Constanța preț floarea soarelui azi ulei soia cotații CBOT ulei palmier tranzacții piața soiei piața rapiței export floarea soarelui semințe oleaginoase tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.