
Prețurile gazelor au scăzut în Europa foarte mult de la începutul lunii decembrie deoarece, înainte de Crăciun, pe cea mai importantă platformă europeană de tranzacționare – TTF, acestea erau cotate la 84 EUR/MWh ceea ce înseamnă, în comparație cu prețurile de la începutul lunii decembrie, o scădere de cotație de peste 40% iar acest lucru pune presiune asupra prețurilor la
îngrășăminte. O reducere a cotațiilor gazelor înseamnă costuri pentru producția de îngrășăminte cu amoniac și azot mai scăzute.
Dar această scădere a gazelor naturale nu a fost încă reflectată în prețurile de vânzare ale marilor producători de îngrășăminte (cu excepția ureei, a căror prețuri FOB în America continuă să scadă, la 462 USD/t pentru ianuarie și 480 USD/t pentru februarie, la cel mai scăzut nivel din octombrie 2021).
Mai mult, cererea fermierilor de îngrășăminte a fost categoric slabă în Europa și la nivel global în sezonul de recoltă 2022/23, în timp ce oferta (în ciuda reducerilor de producție din UE, unde în vară multe fabrici și-au închis temporar porțile) a fost abundentă, în timp ce zvonurile despre o nouă întârziere a următoarei licitații de achiziție din India – al doilea cel mai mare importator global (după Brazilia), înfricoșează comerțul cu îngrășăminte.
Potrivit lui Alexis Maxwell, analist la Bloomberg, fermierii sunt încă reticenți în a cumpăra îngrășăminte. „Cererea globală de amoniac, fosfat și potasiu a scăzut” dar, în ciuda declinului, îngrășămintele continuă să se tranzacționeze peste mediile multianuale. Alți analiști se așteaptă ca prețurile să rămână ridicate, cel puțin până în 2023, susținute o revenire a cererii în noul an. Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenții de rating din lume, consideră că, pe termen scurt, „oferta de îngrășăminte va rămâne strânsă, în ciuda expansiunilor de producție în Orientul Mijlociu și în alte părți, deoarece o parte semnificativă a capacității de producție europene încă este constrânsă de prețurile constant ridicate ale costurilor de producție”.
Prin urmare, este încă incert să se afirme că reducerile actuale în prețurile gazelor naturale vor fi suficiente pentru a stimula mai mult cererea de îngrășăminte pe plan global, deși producătorii au început să intensifice din nou producția de azot.