Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Preocupări pentru aprovizionare cu îngrășăminte pentru sezonul 2022/23

Preocupări pentru aprovizionare cu îngrășăminte pentru sezonul 2022/23        În emisfera nordică, războiul dintre Rusia și Ucraina a avut un impact redus asupra prețurilor îngrășămintelor la nivel de fermă deoarece agricultorii aveau proviziilele pentru sezonul de plantare din primăvara lui 2022 asigurate în cea mai mare parte. Disponibilitatea îngrășămintelor rămâne însă o preocupare mai presantă pentru cultivatorii din emisfera sudică, care se pregătesc deja pentru sezonul de plantare din al treilea trimestru al anului 2022 și depind în mare măsură de aprovizionarea internațională cu îngrășăminte.
       Brazilia este cel mai mare importator de îngrășăminte din lume, bazându-se pe achiziții internaționale pentru 85% din necesarul său. Recolta de soia din 2023, care va fi plantată în această toamnă, va avea nevoie de provizii de potasiu până în septembrie pentru a asigura randamentele. Înainte de război, Brazilia își procura peste jumătate din proviziile de potasiu din Rusia și, după 24 februarie, țara sud-americană a negociat acorduri cu producătorii canadieni de potasiu pentru a-și procura provizii pentru sezonul 2022/23. Datele preliminare de transport maritim din aprilie arată că navele rusești de marfă cu provizii de îngrășăminte au sosit în porturile braziliene, în ciuda sancțiunilor internaționale. Reuters anticipează că cel puțin 24 de nave vor aduce aproape 678.000 tone de îngrășământ din Rusia în Brazilia până la sfârșitul lunii mai.
       Statele Unite sunt mai puțin dependente de aprovizionarea cu potasiu din Rusia și Belarus, doar 11% din aprovizionarea cu potasiu din SUA pentru 2021 fiind furnizată de cele două țări iar Canada va deveni, probabil, un furnizor mai mare pentru fermierii din SUA.
       India își importă toate îngrășămintele și, de obicei, se bazează pe Rusia și Belarus pentru o treime din aprovizionarea cu îngrășăminte. Deși este posibil ca India să încerce să încheie un acord cu cele două țări aflate sub sancțiuni economice, între timp își crește și achizițiile de îngrășăminte din Israel, Arabia Saudită și Maroc și este posibil să cumpere și mai mult îngrășământ din Canada. Înainte de război, India a încercat să profite de reduceri la transporturile de potasiu din Belarus, dar a oprit aceste eforturi după debutul războiului, pe fondul sancțiunilor costisitoare.
       Creșterea prețurilor la gaze naturale în UE,  pe renunțării la importurile din Rusia a determinat marele producător mondial de îngrășăminte Yara, cu sediul în Norvegia, să oprească producția la două fabrici de îngrășăminte cu amoniac din Franța și Italia la mijlocul lunii martie, solicitând în prezent acțiuni guvernamentale pentru a proteja lanțurile de aprovizionare cu alimente și pentru a reduce dependența de Rusia.
       Cu sancțiunile economice care interzic exporturile rusești de îngrășăminte și blocarea producției de uree și fosfat din China până în iunie 2022, concurența globală pentru aprovizionarea cu îngrășăminte va fi acerbă în anul următor. Companiile de îngrășăminte își măresc producția pentru a face față creșterii fără precedent a cererii. Brazil Potash Corp., o companie canadiană, va crește producția în regiunea Amazonului pentru a satisface cererea iar Nutrien a anunțat în martie că va crește producția de potasiu, la 3,2 milioane tone pentru acest an. Se estimează că producția companiei „reprezintă mai mult de 70% din producția globală adăugată” în ultimii doi ani, potrivit unui comunicat al companiei.
       Pe acest fond, prețurile la îngrășăminte vor rămâne ridicate deoarece creșterea producției este lăsată în mare parte să se dezvolte la voința mâinii invizibile a pieței. Stimulentele guvernamentale acordate unor producători de îngrășăminte în scopuri de expansiune ar putea fi o soluție pe termen scurt pentru creșterea capacității globale de îngrășăminte și menținerea prețurilor la nivelul de acum. Dar, rămâne de văzut dacă politica va crea această oportunitate pentru piețele din emisfera nordică înainte ca producătorii să-și facă planuri de cultivare pentru sezonul de plantare din 2023.
 Etichete: prețul îngrășămintelor 2022 preț porumb azi preț orz port Constanța cotații grâu furajer 2022 bursă grâu piața orzului tranzacții cereale export secară export cereale bursă porumb Matif piața cerealelor 2022

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.