Vremea
În Brazilia, vremea a fost umedă și favorabilă în majoritatea regiunilor, ceea ce este benefic pentru porumbul safrinha semănat, iar până la sfârșitul săptămânii sunt așteptate noi precipitații cu intensitate în creștere. În sudul Argentinei a fost mai uscat și va rămâne așa, facilitând progresul recoltării, însă vor fi necesare precipitații pentru semănatul grâului de iarnă. În SUA, temperaturile sunt în creștere, permițând începerea semănatului în mai multe regiuni. În unele părți ale Midwestului este prea umed, ceea ce continuă să întârzie semănatul porumbului. În Europa, semănatul de primăvară este de asemenea întârziat din cauza ploilor, cu excepția părților nord-vestice, unde se conturează o secetă. Situația este deosebit de îngrijorătoare în Polonia.
Repere din piețele internaționale
Prețurile porumbului în Europa continuă să scadă din cauza aprecierii euro față de dolar, dar și în corelație cu prețurile grâului. Din 22 martie, grâul MATIF a pierdut 10,50 EUR/tonă, rămânând în continuare sub presiune, în timp ce nivelurile CBOT, referința pentru prețurile globale, au crescut în aceeași perioadă.
Semănatul porumbului în Franța a atins 39% din suprafața estimată, față de 15% raportat cu o săptămână în urmă. În SUA, fermierii au semănat 12% din suprafețe (față de 4% săptămâna trecută), devansând media ultimilor 5 ani de 10% și profitând de condițiile mai uscate. Totuși, se așteaptă o încetinire a ritmului săptămâna aceasta. Conform USDA, fermierii ar putea crește suprafața cultivată cu porumb cu 5% în 2025, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, în timp ce suprafața cu soia ar putea scădea la un minim al ultimilor 5 ani.
Conab a anunțat că semănatul celui de-al doilea porumb (safrinha) în Brazilia s-a încheiat, iar condițiile de cultură sunt bune în multe regiuni. Recoltarea culturilor de vară este realizată pe 65,5% din suprafață, peste media ultimilor cinci ani (60,3%).
În Argentina, recoltarea porumbului a fost finalizată pe 23,1% din suprafețe la nivel național, comparativ cu 15% în aceeași perioadă a anului trecut. În regiunile principale, progresul este între 65% și 75%, în timp ce în sud este între 10% și 20%, iar în nordul îndepărtat nici nu a început încă. Randamentul mediu la nivel național este de 833 kg/ha.
Consiliul Internațional al Cerealelor estimează o recoltă record de porumb de 1.274 milioane tone (cu 5% mai mult față de sezonul 2024/25), astfel producția mondială totală de cereale ar urma să atingă un nivel record de 2.373 miliarde tone.
Revenind la UE, importurile de porumb au ajuns la 16,52 milioane tone, în creștere cu 14% față de sezonul precedent, principalii furnizori fiind Ucraina (9,41 Mt), SUA (3,47 Mt) și Brazilia (1,62 Mt).

Regiunea Mării Negre
Semănatul de primăvară este întârziat și în regiunea Mării Negre, afectat de vremea rece și umedă din mijlocul lunii aprilie. Doar 2% din suprafața estimată pentru porumb a fost semănată în Ucraina până la 17 aprilie, adică 69.500 de hectare. În Bulgaria, până la 10 aprilie au fost semănate 29.000 hectare de porumb, semnificativ sub cele 134.000 hectare raportate în aceeași perioadă a anului trecut.
Conform APK-Inform, prețurile porumbului furajer în Ucraina continuă să crească. Oferta redusă, cauzată de reținerea vânzărilor de către fermieri, combinată cu cererea puternică – mai ales din partea traderilor – și cu creșterea prețurilor pe piața de export, susțin nivelurile actuale. Astfel, săptămâna trecută, prețurile au crescut cu 2-4 EUR/tonă, în unele cazuri chiar până la 8 EUR/tonă. Prețurile sunt în general în intervalul 199–224 EUR/tonă CPT. Se remarcă faptul că cele mai mici prețuri sunt doar indicative, fără tranzacții raportate la acele niveluri.
Perspective
Porumbul începe săptămâna într-o notă fermă, pe fondul negocierilor comerciale în curs cu unii dintre cei mai mari cumpărători ai porumbului american, inclusiv Japonia, Taiwan și Coreea de Sud. Președintele Trump a anunțat „progrese semnificative” în negocierile cu Japonia, iar aceasta ar putea deveni prima mare înțelegere comercială anunțată chiar în această săptămână.
În plus, în această dimineață, dolarul american s-a depreciat brusc. Lupta politică dintre președintele Trump și Jerome Powell (Fed) ar putea escalada, deoarece Rezerva Federală nu dorește încă să reducă dobânzile, preferând să aștepte date suplimentare privind efectele tarifelor impuse de administrația Trump asupra prețurilor de consum. Această incertitudine va continua să influențeze dolarul și, implicit, prețurile cerealelor – inclusiv ale porumbului.
Pe lângă acestea, vremea va continua să dicteze direcția piețelor în următoarele săptămâni și luni, participanții fiind cu ochii pe progresul semănatului în emisfera nordică și pe starea culturilor.