După un an de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, este evident pentru toată lumea că ambele părți s-au confruntat cu șocuri devastatoare, inclusiv pierderi masive de vieți omenești și daune grave aduse infrastructurii și activității economice.
Impactul invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 asupra pieței mondiale a cerealelor a fost semnificativ. Imediat după anunțarea invaziei, piețele din întreaga lume au fost puternic afectate prin creșterea prețurilor, deoarece oamenii se temeau de o întrerupere a aprovizionării de la un important exportator de grâu precum Ucraina, care producea și exporta peste 18 milioane de tone anual.
Ponderea și poziția Ucrainei în exporturile globale înainte de invazia rusească
Sursă imagine: Consiliul Uniunii Europene
De atunci, prețurile au crescut constant din cauza incertitudinii politice și a riscului geopolitic ce provoacă perturbări comerciale care au dus la aprovizionarea limitată pentru unele piețe. În plus, sancțiunile impuse de guvernele SUA și UE împotriva mai multor companii rusești implicate în importul sau exportul de cereale în Europa au complicat și mai mult dinamica cererii și ofertei internaționale, ducând la creșterea prețurilor.
Scăderea producției observată în Ucraina după invazia rusă militară a adâncit aceste condiții și mai semnificativ, împingând prețurile și mai mult de-a lungul timpului, punând presiune asupra nivelurilor globale de securitate alimentară la nivel mondial nu numai în țările în care recoltele de iarnă au dezvăluit randamente sub așteptări, ci și asupra altor țări care se așteaptă la importuri mari la niveluri de preț stabile atunci când se alocă bugete pentru achizițiile de mărfuri cheie.
Dacă este să vorbim despre prețurile cerealelor, acestea sunt dificil de prezis și evaluat cu exactitate în această situație, deoarece invazia rusă este probabil să aibă o gamă largă și un grad diferit de impact asupra piețelor cerealelor atât pe plan intern (în Ucraina), cât și pe plan internațional.
Pe plan internațional, implicarea Rusiei în sancțiunile comerciale sau întreruperea comerțului poate afecta disponibilitatea cerealelor pe piața mondială pentru țările importatoare, cum ar fi China, care în trecut a achiziționat cantități mari de la producătorii ucraineni.
Ca lider al celor mai mari importatori de top 10 de produse agricole ucrainene din 2019, China a pierdut în fața Poloniei în 2022 (doar șapte în rating în 2021). În 2022, valoarea livrărilor de produse agricole interne către Polonia a crescut de peste 2,5 ori și a ajuns la 2,71 miliarde de dolari. În același timp, ponderea Poloniei în exporturile agroalimentare ucrainene a fost de 11,5% anul trecut. România a trecut pe locul doi anul trecut, cu un indicator de 2,557 miliarde dolari (în creștere de 17 ori față de anul trecut), iar ponderea sa a urcat la 10,8%. Turcia a devenit al treilea cel mai mare importator de produse agricole ucrainene, crescând anul trecut volumul achizițiilor la 2,212 miliarde dolari (+51% față de anul trecut). China (1,888 miliarde dolari) și Spania (1,307 miliarde dolari) au fost, de asemenea, incluse în TOP-5 al acestui rating, conform agenției ucrainene APK-Inform.
Factorii interni, inclusiv devalorizarea / instabilitatea monedei ucrainene, ar putea avea ca rezultat fie o creștere a costului forței de muncă, reducerea așteptărilor privind producția, fie o scădere a salariilor reale, ceea ce duce la o scădere a cererii - aceste situații scad prețurile producției agricole interne, ducându-le la niveluri mai puțin competitive decât concurenții globali non-ruși, cum ar fi cei din Europa; crescând și mai mult preocupările deja observate privind lipsa aprovizionării.
În plus, este de așteptat ca tensiunea politică escaladată, combinată cu incertitudinea economică, să încurajeze investitorii să se îndepărteze din clasele de active mai riscante în investiții mai sigure, deprimând astfel fluxurile de capital care tind să susțină randamente crescute prin subvenții și mecanizare, lăsând incertă volatilitatea prețurilor pe termen lung, în ciuda faptului că modelele meteorologice sezoniere sunt similare de la un an la altul.
Dacă ar fi să estimăm, cel mai probabil este ca, în momentele în care concurența dintre jucătorii importanți se intensifică de la o lună la alta, fluctuațiile bazate pe geopolitici ar putea veni gata amestecate, adăugând variabilitate la tendințele mai ample, dar lăsând prețurile mai ridicate în general, decât erau înainte.
A concluziona pe un asemenea subiect este dacă nu greoi, cel puțin delicat.
Putem cel mult, observa efectele și expune situația.
În 2022, ponderea produselor agroalimentare în exportul total al Ucrainei a crescut la 53% față de 41% cu un an mai devreme, menținând în mod tradițional poziția de lider în structura sa de produse și atingând maximul de la independența țării, după cum a subliniat Mykola Pugachov, director adjunct al Institutului de Economie Agrară, citat de serviciul de presă al centrului pe 21 februarie 2023.
CNN titrează că mulți analiști se așteptau ca rezistența ucraineană să se prăbușească în câteva zile. Și totuși, timp de un an, armata ucraineană s-a confruntat cu o forță mult mai mare, însă au reușit să provoace pierderi uluitoare armatei ruse și au evidențiat tacticile depășite, conducerea învechită și moralul fragil al unei forțe care se arată mai impresionantă la paradă decât pe câmpul de luptă, conform perspectivei americane. Totodată, SUA aproape a declarat deja înfrângerea Rusiei, și în același timp presa americană folosește sintagme precum această primă aniversare a invaziei ruse – invocând parcă, o continuitate...
Până în prezent, conflictul a adus multe surprize militare, diplomatice și strategice. Pe de o parte, Moscova a fost surprinsă de combativitatea forțelor ucrainene și de sprijinul UE și al Statelor Unite pentru Kiev. Pe de altă parte, cancelariile occidentale s-au confruntat, de asemenea, cu canalele diplomatice blocate la ONU și cu sprijinul limitat pentru Rusia din partea Chinei, Indiei și a mai multor țări africane. În ciuda numeroaselor sancțiuni occidentale care urmăresc să transforme Rusia într-un paria internațional, Moscova continuă să-și îmbunătățească efectele cu aplomb. Nu în ultimul rând, amploarea migrației ucrainene către Europa a lăsat multe capitale occidentale fără replică. Implicațiile pătrund fără doar și poate în toate sferele de interes internațional, iar cea mai acerbă este domeniul securității alimentare. Evident, toate statele lumii depun eforturi pentru sprijinirea păcii și restabilirea fluxurilor echilibrate de mărfuri.
România a sprijinit încă de la început poporul ucrainean vecin, deși cu eforturi mari. În prezent, situația a devenit relativ delicată din cauza lucrărilor ucrainene asupra Canalului Bâstroe, ce aprind temeri ecologice.
Canalul Bâstroe
Sursă imagine: Wikipedia
Guvernul României a depus un protest oficial față de anunțul Ucrainei că a mărit curentul în Canalul Bâstroe, invocând îngrijorarea că schimbările ar putea avea un impact negativ asupra ecosistemului din regiune, potrivit rapoartelor presei locale de săptămâna aceasta. Canalul - care se află în întregime pe teritoriul ucrainean - trece și prin Rezervația Biosferei Deltei Dunării, iar curentul mai adânc și potențiala creștere a traficului ar putea amenința fauna sălbatică din situl Patrimoniului Mondial UNESCO.
Pe cale de consecință firească, invazia rusă a Ucrainei a acționat din nou ca un catalizator, logistica din jurul Dunării devenind un punct focal cheie pentru exporturile ucrainene în România și facilitățile de export din portul românesc, Constanța. Românii au experimentat deja unele dintre efectele adiacente ale acestui război vecin. Fermierii și toți cei implicați în activitățile cu cereale au avut de suferit din cauza depozitelor supraîncărcate cu cerealele ucrainene care au tranzitat România pe căi terestre, ca singură modalitate posibilă, când cele navigabile erau blocate. Presiunea originii mai ieftine asupra prețurilor cerealelor românești nu este nici ea de neglijat. Cu toții ne dorim o revenire la normalitate, însă știm în egală măsură că însăși normalitatea este în schimbare. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.
Putem doar să recomandăm analizele specialiștilor în domeniu, și să vă invităm la evenimentul dedicat acestei teme –
EURO GRAIN HUB Exchange & Forum 2023, pe care noi,
AgriPortal și colegii de la
AgroPortal din Bulgaria, îl organizăm în parteneriat cu
UkrAgroConsult din Ucraina, în aprilie la București. Detalii aici:
https://eurograinevents.com/ln