Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.50 €/t
Porumb MATIF 218.00 €/t
Rapiță MATIF 475.50 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 406.75 ¢/b
Soia CBOT 1,142.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 378.40 $/st
Ulei de soia CBOT 47.11 ¢/lb

Piața porumbului - Analiza săptămânală 5-12 septembrie

AgriPortal |12.09.2023
244
Piața porumbului - Analiza săptămânală 5-12 septembrie
Vremea

Cu excepția nordului îndepărtat, vremea în Europa săptămâna viitoare va fi mai caldă decât de obicei la jumătatea lunii septembrie. Precipitații sunt așteptate aproape peste tot, dar mai ales în părțile vestice, în jurul coastei Atlanticului. Cu recolta în curs, acest lucru va întârzia recoltarea de porumb și ar putea reduce calitatea, dar este încă prea devreme să ne îngrijorăm. 
De asemenea, va fi mai cald și mai uscat în regiunea Mării Negre, astfel că recolta ar trebui să progreseze fără probleme semnificative. Vremea rămâne aproape complet uscată în Centura de porumb din SUA, unde temperaturile se vor situa din nou în jurul normelor pentru perioada respectivă. Pe scurt, nu există motive de îngrijorare cu privire la strângerea noii recolte, sau la presiunea continuă pe prețuri, deoarece este pe deplin justificată. 

 

Prețuri MATIF
 Repere din ultima săptămână

FranceAgriMer raportează deja primul progres în recolta de porumb din Franța, cu 1% din suprafața planificată, deja recoltată până pe 4 septembrie, ceea ce este puțin mai lent decât procentul de 5% în urmă cu un an, dar la egalitate cu media de 1% față de mdia pe 5 ani. După o săptămână uscată și călduroasă, starea noii culturi continuă să se deterioreze, culturile în stare bună și excelentă scăzând cu 2% până la 80%. Cu toate acestea, ratingul actual rămâne semnificativ mai bun decât doar 44% cu un an în urmă.
Primele progrese în recolta de porumb se raportează și în SUA, unde până pe 10 septembrie a fost recoltată 5% din suprafață, ceea ce este egal cu anul trecut și puțin mai mult decât media ultimilor 5 ani de 4%. Vremea caldă și uscată din ultimele săptămâni a accelerat sezonul de vegetație, dar a înrăutățit și starea culturilor, a căror pondere în stare bună și excelentă a scăzut cu 1% până la 52%, față de 53% în urmă cu un an.
Viziunea comercianților din Chicago rămâne negativă cu privire la prețurile porumbului de pe toate piețele de cereale, deoarece urmează încă o săptămână de contracte nete scurte. Au existat și vânzări pe piața de soia, care singură rămâne cu contracte nete mai lungi. Schimbarea în grâu este minim pozitivă, acoperind contractele scurte.
Agenția iraniană pentru cereale a anunțat licitații pentru importul a 180 kilotone de porumb furajer, care ar putea proveni din Uniunea Europeană, țările din regiunea Mării Negre și Brazilia, urmând să fie livrat în perioada octombrie-decembrie 2023.


Noutăți și prețuri din Bulgaria

Piața de porumb din Bulgaria a rămas fără o direcție clară de la începutul lunii septembrie, cu aprovizionarea aproape de zero din partea fermierilor determinată de randamentele slabe compensate de creșterea primelor de grâu de panificație. În mod constant, creșterea primei grâului de morărit pune din ce în ce mai multă presiune asupra prețurilor tuturor cerealelor furajere, inclusiv asupra porumbului. După ploile abundente din timpul recoltării grâului din Europa, SUA, China și, într-o oarecare măsură, Rusia, oferta de furaje calitative va fi mai mare în acest an decât de obicei, acesta fiind un alt detaliu pe care piețele vor trebui să ia în considerare anul acesta. 
 

Analiza tehnică
 


Bursele de cereale raportează încă o săptămână liniștită, aproape nimic nou nu s-a întâmplăt în ceea ce privește evoluția și schimbarea prețurilor. Cotațiile porumbului la Bursa din Paris pentru contractul din noiembrie au rămas practic neschimbate pentru a patra săptămână, tranzacționându-se în bine-cunoscutul interval de prețuri extrem de restrâns - 211 și 216 euro. Tendința este de  menținere a acestui sprijin, pentru a evita apariția unui declin la cel puțin 200 de euro.
La ce ne putem aștepta? - Cu recoltările care încep în emisfera nordică și reducerile la prețurile cerealelor furajere crescând, probabilitatea de a observa o creștere bruscă a prețurilor în următoarele săptămâni nu este în general mare. Pe de altă parte, tendițele bearish încă mai au probleme în a rupe suportul în jurul a 210 de euro și, cu cât trece timpul mai mult, cu atât este mai probabil să se întâmple acest lucru. Ne putem aștepta la o nouă direcție și un impuls asupra pieței, din raportul USDA aferent lunii septembrie, care urmează să fie publicat mai târziu astăzi.
 
Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event pret grau 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.