Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.50 €/t
Porumb MATIF 218.00 €/t
Rapiță MATIF 475.50 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 406.75 ¢/b
Soia CBOT 1,142.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 378.40 $/st
Ulei de soia CBOT 47.11 ¢/lb

Piața îngrășămintelor până la 30 august 2023

AgriPortal |30.08.2023
381
Piața îngrășămintelor până la 30 august 2023
Repere de pe piețele globale

Prețurile la uree au fost mai ferme în ultima săptămână în Europa și Asia, mai puțin cele din America și nordul Africii. Prețurile ureei granulate din Brazilia au scăzut cu până la 30 USD/t în cursul săptămânii, pe măsură ce comercianții au căutat lichiditate, ajungând la 350-353 USD/t CFR. Prețurile din SUA s-au depreciat și ele, dar într-o măsură mai mică, la aproximativ 340-345 USD/t FOB, comparativ cu o gamă largă de 350-370 USD/t FOB în săptămâna precedentă. Între timp, prețurile FOB din Africa de Nord au scăzut brusc. Nivelurile din Egipt și Algeria au scăzut cu cel puțin 50 USD/t, cotațiile din Egipt fiind indicate în ofertele comerciale la aproximativ 380 USD/t FOB, pentru septembrie. Dar producătorii de la est de Canalul Suez au asigurat, în general, prețuri stabile și chiar mai mari, pe fondul disponibilității slabe din septembrie. Indonezia a vândut uree granulară la 390-393 USD/t FOB Australia, cu aproximativ 20 USD/t peste tranzacțiile cu o săptămână mai devreme.
                            
Pe piețele de amoniac, o vânzare din Arabia Saudită la 400 USD/t FOB a resetat piața după câteva săptămâni de aprovizionare strânsă, trimițând prețurile spot în ascensiune. Cele mai multe regiuni de producție sunt epuizate până la sfârșitul lunii septembrie, în timp ce procentul cererilor de achiziție continuă să crească în toate regiunile. Activitatea pe piața spot din Orientul Mijlociu a fost limitată în ultimele săptămâni. Și prețurile au crescut cu 10 USD/tonă, până la aproximativ 390 USD/t CFR pentru nord-vestul Europei.

Pe piețele de fosfați, licitația de cumpărare de DAP și TSP din Bangladesh a dominat atenția săptămâna trecută și a dus la o creștere a ofertelor. Ministerul agriculturii din Bangladesh a oferit contraoferte furnizorilor în licitația din 24 august. Au existat oferte pentru un total de 310.000 tone DAP și 155.000 tone TSP, variind până la 701 USD/t CFR pentru DAP și până la 697 USD/t CFR pentru TSP. Rămâne neclar ce furnizori, dacă există, vor fi de acord cu contraoferta. Activitatea din India a încetinit, țara cumpărând 50.00 tone de DAP din Arabia Saudită la aproximativ 555 USD/t CFR pentru încărcare la începutul lunii septembrie. În Pakistan, în weekend, au existat informații despre un alt acord încheiat pentru DAP saudit. La vest de Canalul Suez, prețurile MAP au fost ușor mai ferme, la 535 USD/t CFR Brazilia, în creștere cu aproximativ 5 USD/t, dar vânzările au încetinit. A existat o piață mai moale în SUA, unde prețurile au scăzut. Ofertele de MAP s-au înmuiat la 615 USD/t pe  bază FOB pentru livrarea recentă, în timp ce DAP a fost poziționat într-un interval larg, de 530-540 USD/t FOB.

În general, tendințele actuale ale prețurilor rămân relativ stabile, cu o creștere moderată a cererii după recoltare. Dacă cererea nu crește în continuare, atunci prețurile vor continua să scadă. Deși un număr de analiști se așteaptă la noi scăderi ale prețurilor, acestea sunt inițial foarte moderate, cu excepția ureei. Motivul principal este că producătorii de îngrășăminte nu sunt sub presiune să reducă prețurile în acest moment, deoarece au vândut deja o parte semnificativă din stocurile lor până în octombrie.
 
Piața energiei

                                 
Contractele futures pe gaze naturale au fost volatile săptămâna trecută din cauza grevelor din Australia, un producător cheie de gaz natural. Prețurile la bursele din Europa au reușit să se mențină la niveluri mai scăzute față de jumătatea lunii, poziționându-se în jurul valorii de 38-39 MWh. Această volatilitate a contracarat oarecum scăderea prețurilor la îngrășăminte și nu le-a permis acestora să scadă mult.
 
 Etichete: preț uree 2023 preț grâu FOB Constanța preț orz DAP Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT grain event cât costă o tonă de uree export orz secară tranzacții porumb export

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.