Deoarece sunt raportate deficite de producție la grâu în anumite zone ale lumii pentru sezonul 2022/23, se așteaptă ca cererea globală să fie mai puternică pentru recolta din Uniunea Europeană, fapt ce ar oferi un sprijin major pentru contractele futures la bursa
Euronext. Condițiile de secetă și războiul cu Rusia afectează grav perspectivele producției de grâu în Ucraina unde ultimele estimări prevăd un volum de 19,5 milioane tone, dar cu cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani al disponibiliății la export, de doar 10 milioane de tone (conform USDA). Mai mult, sunt făcute reduceri de producție pentru Argentina (o scădere 2,7 milioane tone) și Australia (reduceri de 6,3 milioane tone) ce va afecta și exporturile țărilor respective.
În sezonul acesta, Africa de Nord ar putea fi o destinație proeminentă pentru noua recoltă de grâu din UE, având în vedere că țările din această regiune erau dependente de importurile din Ucraina și se află și în proximitatea pieței din UE. GASC din Egipt a redus luna aceasta specificațiile de umiditate a grâului la 14%, pentru a atrage mai mulți vânzători europeni și a achiziționat, începând cu 30 iunie și până astăzi, 880.000 tone de grâu francez, precum și alte volume de grâu din România, Bulgaria, Germania și Lituania. În plus, piața a raportat că Germania a vândut deja 1 milion tone de gâu din recolta nouă în avans cumpărătorilor din Africa și Iran.
FranceAgriMer estimează că 10,3 milioane tone de grâu francez va ajunge în țările din afara UE în acest sezon, în special către destinații cheie din țările nord-africane. Acesta ar fi un nivel maxim din ultimii 3 ani pentru exporturile franceze din afara UE și o creștere de 17% față de cele 8,8 milioane tone exportate în afara blocului comunitar în sezonul 2021/22.
Aceasta înseamnă că dacă cererea pentru originea UE va fi mai mare decât se anticipează în prezent, prețurile ar putea rămâne susținute. La acest sprijin se adaugă și condițiile recente calde și uscate din UE care ar putea avea efect asupra randamentelor. Raportul
Wasde de luna viitoare al USDA ar putea fi un adevărat generator pentru ascensiunea prețurilor grâului în acest sezon deoarece va lua în considerare valul de temperaturi ridicate care încă dăinuie asupra Europei și ar avea revizuiri negative ale potențialului de producție.
Ultima estimare a consultanței agricole ruse
SovEcon stabilește în prezent producția de grâu a federației la 89,2 milioane tone, ceea ce depășește estimările recente ale USDA cu peste 8 milioane tone. Dacă producția rusă este revizuită ascendent, aceasta ar putea însemna mai puține perspective de export pentru UE, dar trebuie să se țină cont și de creșterea taxelor rusești la export, care ar face ca originea rusă să nu mai fie chiar atât de competitivă.
Prin urmare, în următoarele câteva săptămâni, cuantificarea randamentelor de cereale din recoltele din UE și de la Marea Neagră va fi esențială în stabilirea sentimentului pieței pentru sezonul 2022/23. Având în vedere că cererea pentru grâul din UE este luată în considerare pe piață, o cerere suplimentară ar putea contribui la menținerea prețurilor grâului ridicate la nivel istoric.