Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Piața cerealelor înainte de raportul WASDE din luna iulie

AgriPortal |12.07.2022
669
Piața cerealelor înainte de raportul WASDE din luna iulie
       De obicei, raportul WASDE din luna iulie, așteptat în această după amiază, privind estimările cererii și ofertei agricole mondiale, nu are multe surprize pentru piața cerealelor dar este anul 2022 și lumea se pregătește pentru o recesiune pe fondul presiunilor inflaționiste ample (majorările ratelor dobânzilor la Rezerva Federală americană și la BCE încearcă să scadă creșterea prețurilor).
       În SUA și în lume există acum prețuri ridicate ale materiilor prime/forței de muncă dar și slăbirea puterii de cumpărare a consumatorilor. Mai mult, China  și multe alte țări raportează mai multe cazuri de Covid-19. Piețele rămân precaute față de măsurile de lockdown, care au un impact asupra scăderii prețurilor la energie. În plus, temerile ample de recesiune, care semnalează încetinirile economice la nivel mondial, ar aduce și diminuarea cererii de petrol. Este posibil ca această dinamică să se răspândească și pe piețele de cereale și oleaginoase, în special la porumb și soia în viitorul apropiat, materia primă pentru biocombustibil.
       Cel mai mare potențial pentru prețuri este probabil să fie observat pe piața grâului. Cererea crescută va reduce probabil stocurile de grâu din sezonul 2021/22. Dar incertitudinea cu privire la calitatea culturilor din SUA și Europa, asociată cu pagubele provocate de inundații din Australia și o recoltă de grâu din Argentina mai mică decât era de așteptat, ar putea pune și mai mare presiune pe cererea în creștere. Se prognozează însă că Rusia va recolta o producție extraordinară. Va fi interesant de văzut dacă USDA se deplasează mai sus în raport cu estimările sale de producție din Rusia pentru 2022, mai ales că alte consultanțe agricole locale au emis prognoze mult mai mari decât USDA în ultimele două luni (89-90 milioane tone). Dacă USDA împinge această valoare mai sus, ar putea fi un prevestitor bearish pentru prețurile grâului.
       Piețele se așteaptă ca USDA să facă reduceri majore la recolta de porumb din Argentina în sezonul 2021/22. Unele dintre aceste reduceri ar putea fi compensate de o recoltă de porumb safrinha mai bună decât se aștepta din Brazilia, care este recoltată rapid pe fondul condițiilor meteorologice favorabile. Conab, agenția de statistică agricolă de stat din Brazilia, se așteaptă ca recolta braziliană din sezonul 2021/22 să totalizeze 115,5 milioane tone. Aceasta este o prognoză ușor optimistă, dar, din nou, comerțul se așteaptă la 116,5 milioane tone de porumb brazilian pentru anul de comercializare curent  - o creștere de jumătate de million tone față de prognoza USDA din iunie 2022. USDA tinde să fie conservator cu estimările sale pentru producția de culturi din America de Sud, preferând să aștepte datele de export înainte de a emite prognozele finale de producție. Așa că ar putea face doar ajustări minore care ar putea crește volatilitatea pieței de porumb dacă estimările USDA sunt prea departe de estimările comerciale.
       De asemenea, piețele se așteaptă ca USDA să facă reduceri minore la estimările producției de soia din Brazilia și Argentina pentru sezonul 2021/21. Dar, pe baza estimărilor ofertei globale, se pare că încetinirea cererii ar putea crește stocurile globale pentru acest sezon, ceea ce ar compensa probabil orice potențiale perspective de preț optimiste pe care piețele le-ar anticipa de la reduceri și mai mari ale recoltei din America de Sud.
       Ca întotdeauna, orice modificări potențiale ale fluxurilor de cereale și semințe oleaginoase din China vor avea o influență semnificativă asupra prețurilor pieței. Licitațiile sponsorizate de stat ale rezervelor de soia sugerează în ultimul timp că livrările rămân strânse în China, ceea ce este de bun augur pentru perspectivele de recoltă din SUA și Brazilia.
       Așadar, deși raportul WASDE din iulie nu este în mod tradițional un motor pentru piață, am putea observa totuși o volatilitate suplimentară a prețurilor. Fundamentele pieței ar trebui să fie solide (ofertă strânsă, cerere puternică) pentru a compensa unele dintre presiunile externe care au afectat sectorul agricol în ultimele luni și care vor continua să aibă un impact semnificativ asupra prețului în săptămâna de tranzacționare care urmează (presiunile geopolitice).
 Etichete: prețul grâului azi preț porumb 2022 preț rapiță 2022 piața grâului export orz porumb tranzacții ulei rapiță cotații ulei soia cotații CBOT cât costă o tonă de grâu rapiță bursă Matif

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.