Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 414.75 €/t
Porumb MATIF 352.25 €/t
Rapiță MATIF 828.25 €/t
Grâu CBOT 1,157.50 ¢/b
Porumb CBOT 777.25 ¢/b
Soia CBOT 1,732.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 432.30 $/st
Ulei de soia CBOT 79.57 ¢/lb

Piața cerealelor în fața expansiunii unui nou ciclu de creștere

Piața cerealelor în fața expansiunii unui nou ciclu de creștere        Deși pandemia a distorsionat oarecum realitățile și acțiunile economice cunoscute, datorită constrângerilor din domeniul logistic, se poate  afirma că economia globală este pe cale să încheie un alt ciclu, asemănător celui din perioada 2008-2011 (cu nivel minim în anul 2008 și maxim în anul 2011). Concret, un ciclu al afacerilor constă în creşterea simultană a nivelului majorităţii activităţilor economice, urmată de o scădere a acestor niveluri, după care urmează faza de expansiune a ciclului următor. Pentru piața cerealelor, care ocupă aproximativ 28% din totalul tranzacțiilor financiare, ceea ce se întâmplă acum cu prețul poate fi un semn că cererea nu mai reprezintă principalul motor al pieței, deși rămâne un factor important.
       În general, existența volumelor mari de mărfuri agricole acum pe piață – ceea ce sugerează o creștere economică continuă, reprezintă o ofertă puternică, susținută și de o cerere la fel de mare, și de aceea prețurile sunt acum ridicate. Dar orice slăbiciune ulterioară la cerere sau dacă constrângerile din partea ofertei slăbesc, este de așteptat să pună presiune asupra prețurilor, și acestea să-și piardă din tendința ascendentă.
       Dacă ne uităm la perioadele anterioare -  criza din 2008, ascensiunea prețului petrolului din 2016 sau începutul pandemiei în 2020 – putem presupune că finalul anului 2021 (luna noiembrie, când prețul CBOT a avut cel mai mare vârf din ultimii 9 ani) reprezintă pentru prețul cerealelor  o tendintă ascendentă completă, după care ar trebui să urmeze o slăbire a impulsului optimist.  
       Deși prețurile la energie și petrol se mențin ridicate, putem considera că pentru piața cerealelor cea mai bună creștere a avut loc deja. Pentru grâu, de exemplu, cea mai mare cantitate de grâu de măcinat a fost vândută din Rusia, SUA și Canada iar recent guvernul Ucrainei a afirmat că disponibilul de grâu de măcinat pentru export ar fi doar ușor peste 2 milioane tone (în timp ce UE și Australia s-au confruntat cu probleme de calitate). Aceasta înseamnă că pe piață vor fi de acum volume de grâu mai slabe calitativ din vechea recoltă, ceea ce va duce și la o scădere a prețului acestuia.
       Bineînțeles, trebuie luat în calcul și faptul că  recolta nouă va fi sub presiunea vremii iar știrile care vin de peste ocean, din Statele Unite, nu sunt tocmai îmbucurătoare pentru grâul de iarnă, dar în alte regiuni din emisfera nordică condițiile de dezvoltare sunt bune.
        Prin urmare, pentru piața cerealelor a început  o expansiune a ciclului următor de dezvoltare a afacerilor dar rămâne de văzut dacă acest ciclu economic (creștere/descreștere) va urma modelele anterioare pentru piața cerealelor sau vom fi nevoiți să luăm în calcul alte realități (presiunile inflaționiste, politicile monetare ale SUA, tensiunile de la granita Ucrainei) pentru a găsi alte căi de susținere a prețurilor.
 
 
 Etichete: preț grâu panificație 2022 preț grâu furajer FOB Constanța preț secară port Constanța tranzacții cereale cereale export export grâu export secară cotații piața cerealelor

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.