Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.00 €/t
Porumb MATIF 216.75 €/t
Rapiță MATIF 474.50 €/t
Grâu CBOT 550.75 ¢/b
Porumb CBOT 402.00 ¢/b
Soia CBOT 1,105.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 338.80 $/st
Ulei de soia CBOT 46.65 ¢/lb

Perspective pentru piața grâului în sezonul 2021/2022

AgriPortal |06.05.2021
2767
Perspective pentru piața grâului în sezonul 2021/2022
  • Previziunile pentru piața grâului în sezonul 2021/22 sunt legate de o cerere care va continua să crească pe termen mediu, în concordanță cu creșterea populației, schimbarea dietelor și creșterea veniturilor, pe măsură ce economiile își revin din impactul restricțiilor de circulație instituite pentru controlul COVID-19.  Consiliul Internațional al Cerealelor (ICG) a publicat recent un indice al prețurilor cerealelor și plantelor oleaginoase, cel mai ridicat din ultimii opt ani,  pentru că a înregistrat o creștere de 8% comparativ cu luna martie. Acest indice a ridicat o multitudine de speculații și îngrijorări cu privire la o eventuală creștere a inflației pentru produsele alimentare. Dar astăzi prețurile grâului continuă să urce la toate bursele de cereale datorită cererii mereu în creștere de hrană pentru animale care generează competitivitatea actuală dintre grâu și porumb.
  • Pentru sesonul  2021/22 sunt luate în considerare mai multe scenarii. Scenariul pozitiv combină o redresare economică mai rapidă din pandemia COVID-19  cu un an cu precipitații ridicate dar cu  efecte negative reduse asupra producției de grâu. Se estimează că consumul mondial de grâu va crește în 2021/22 până la un nou record și va continua să crească pe termen mediu până în 2025/26. În ultimele decenii, cererea de alimente de bază, cum ar fi grâul, a crescut în conformitate cu creșterea populației, în special în țările în curs de dezvoltare. Consumul mondial de grâu de panificație și grâu furajer reprezintă acum 90% din consumul total de grâu.
  • Scenariul negativ combină o redresare economică mai lentă  din pandemia de Covid-19 și un an mai secetos. Deoarece grâul de panificație are puțini înlocuitori, cererea de grâu nu a fost și nu va fi afectată în mod semnificativ de măsurile de izolare luate în perioada pandemiei. Măsurile de blocare impuse de multe țări au afectat însă cererea în domeniul industriei hoteliere dar acest lucru a fost compensat, în mare măsură, de cererea puternică a consumatorilor de produse alimentare de bază, cum ar fi pâinea, pastele făinoase și făina pentru gătit acasă.
  • Unii analiști preconizează că producția mondială de grâu va crește la un al treilea record consecutiv în sezonul 2021/22 și asta datorită creșterii suprafețelor cultivate în Uniunea Europeană (cu 7%)  și în India (care a plantat un record de 34,6 milioane de hectare de grâu în 2021/22). În Statele Unite, suprafața plantată cu grâu de iarnă a crescut cu 5% față de nivelul minim înregistrat în sezonul precedent, ca urmare a prețurilor ridicate la grâu la momentul plantării. Suprafața cultivată cu grâu de iarnă roșu tare a crescut cu 4%, iar grâul roșu de iarnă moale cu 12%.  În Federația Rusă și Ucraina se estimează că suprafața cultivată cu grâu de iarnă este ușor mai mică decât în sezonul 2020/21.
                                       agriportal.ro

În general, avem mai multe prognoze pentru producția de grâu în sezonul  2021/22:
  • Putem merge pe prognoza optimistă a IGC care dă un volum total de producție de  790,4 Mlt în 2021/22 (în creștere cu 15,4 Mlt fată de sezonul anterior),  care va compensa parțial creșterea consumului (mai mare cu 17,3 Mlt, până la 777,6 Mlt).  
  • Putem lua în calcul previziunile Departamentului de Agricultură din Australia care preconizează o producție de 780 Mlt  sau prognoza  FAO cu 778,8 Mlt (actualizată pe 6 mai).
  • Sau putem să fim mai reticenți și să luăm în considerare proiecțiile mult mai complexe dar și mai reținute ale USDA (776,5 Mlt) care reduce producția marilor exportatori cum ar fi India (105 Mlt), Australia  (27 Mlt) sau Uniunea Europeană dar în același timp creste consumul și reduce stocurile globale.
  • Cu toate acestea, condițiile meteorologice au cea mai importantă influență asupra randamentului producției agricole de la an la an. Prețurile vechilor culturi tind să rămână puternice până când perspectivele pentru noua cultură sunt mai bine cunoscute. Prin urmare, prețurile cresc pe măsură ce aprovizionarea se apropie de cele mai scăzute niveluri ale anului. Este posibil ca în acest an prețurile recoltei vechi  de grâu să rămână puternice până când culturile noi vor trece de etapa critică de dezvoltare  și de riscurile de căldură și secetă din vară.
  • Pe piața cerealelor nu se pot face însă previziuni: există, de regulă, circumstanțe fundamentale care stau la baza formării prețurilor dar tendințele sezoniere  nu pot crea un model al prețurilor de perspectivă. Iar performanțele anterioare nu indică rezultatele viitoare. Putem anticipa în schimb pentru agricultorii și comercianții români un an bun pentru comerțul cu grâu. După prognoza MARS, fermierii români vor recolta anul acesta mai mult decât în 2020 dar producția de grâu rămâne încă sub media ultimilor cinci ani. Dar grâul românesc rămâne competitiv pe piața Mării Negre deoarece nu este supus presiunilor politice (ca în cazul Rusia-Ucraina) sau economice (taxe la export).
    Fii la curent cu ultimele știri agricole pe Agriportal.ro

 Etichete: preţul grâului cotații grâu preț grâu panificație piața grâului cotații bursiere export cereale piața cerealelor din România cât costă o tonă de grâu furajer bursă cereale rapoarte piața cerealelor tranzactii cereale prețul cerealelor 2021 prognoza pieței grâului

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.