Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 269.00 €/t
Porumb MATIF 218.50 €/t
Rapiță MATIF 489.00 €/t
Grâu CBOT 713.25 ¢/b
Porumb CBOT 469.25 ¢/b
Soia CBOT 1,246.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 387.70 $/st
Ulei de soia CBOT 45.12 ¢/lb

Perspective globale pentru piața ovăzului în sezonul 2023/24

AgriPortal |18.08.2023
476
Perspective globale pentru piața ovăzului în sezonul 2023/24
Fluctuații în producția de ovăz la nivel global
Ovăzul a fost considerat în urmă cu peste 20 de ani un indicator major al evoluției prețurilor cerealelor de pe continentul american, prin sintagma "oats know" /„ovăzul știe” care a fost folosită de comercianții de cereale când piața futures de ovăz a crescut brusc în timpul unei sesiuni de tranzacționare. S-a crezut de atunci că, dacă cotațiile ovăzului cresc, aceasta ar putea fi un semnal că se va întâmpla ceva pozitiv și pe celelalte piețe de cereale, în special pentru porumb.

La nivel mondial, USDA a estimat că producția globală de ovăz pentru sezonul 2023/24 va scădea cu 9% (adică cu aproximativ 2,33 milioane tone) față de cea din sezonul 2022/23, la 23,3 milioane tone, cea mai scăzută producție din ultimii cinci ani. Pe lângă o scădere bruscă a producției de ovăz prezisă pentru Canada, producția de ovăz din UE și Australia va scădea, de asemenea, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Se estimează că stocurile globale de sfârșit de sezon și pentru anul de recoltă 2023 vor scădea cu 23% și, respectiv, 13% față de cele din sezonul 2022/23 și comparativ cu media pe cinci ani anterioari, până la 2,27 milioane tone, cel mai scăzut volum înregistrat vreodată.
                                            
                               Figura 1: Media ultimilor 5 ani la producția globală de ovăz (mii tone) (sursa AEGIC)
După cum se observă în figura de mai sus, UE este cel mai mare producător de ovăz, urmată de Rusia, Canada și Australia. În ciuda tendinței de scădere a producției globale de ovăz în ultimii 30-40 de ani, producția de ovăz la producători din UE s-a menținut la niveluri consistente, ba chiar a continuat să crească în state precum Polonia, Finlanda, Spania, Suedia și Danemarca  - din blocul comunitar dar și în Marea Britanie. Cu toate acestea, tendința globală pe termen lung este inversă, datorită scăderii continue a suprafeței cultivate cu ovăz în SUA și, într-o măsură mai mică în Canada, principalii producători de pe continentul american.

Agriculture Canada a stabilit pentru sezonul 2022/23 o producție canadiană de ovăz estimată la 5,58 milioane tone, în creștere bruscă față de cel mai scăzut nivel din 19 ani înregistrat în sezonul 2021/22 și cea mai mare înregistrată vreodată. Exporturile totale au fost estimate la 2,61 milioane tone, în creștere cu 13% față de sezonul anterior, din care peste 95% au fost destinate SUA. Pentru sezonul 2023/24, producătorii canadieni intenționează să planteze 1,24 milioane hectare de ovăz, o scădere bruscă față de sezonul 2022/23 și cu 16% sub media ultimilor cinci sezoane. Presupunând un randament mediu împreună cu o suprafață mai mică, producția de ovăz din Canada pentru sezonul 2023/24 este de așteptat să scadă cu 30% față de anul precedent, pentru a ajunge la 3,64 milioane tone.

Trecerea la soia și porumb ca culturi preferate a aproape a eliminat producția de ovăz din SUA, anterior cel mai mare producător din lume. Schimbarea tot mai mare a politicii guvernului american și canadian față de sursele de energie regenerabilă, cum ar fi soia și canola, are deja un impact în industriile agricole din SUA și Canada. Analiștii din industrie sugerează că acest lucru va pune o presiune crescută asupra cultivării de ovăz din SUA și Canada în viitor. În prezent, NASS prognozează producția de ovăz din SUA pentru sezonul 2023/24 la 50 milioane busheli (estimarea din iulie - aproape 1 milion tone), o scădere de 10 milioane busheli față de prognoza din iunie. Reducerea se datorează recoltelor mai mici și suprafeței recoltate reduse prognozate de NASS în raportul Acreage din iunie.

Între timp, în Rusia, majoritatea suprafețelor de cereale au crescut în actualul sezon, inclusiv pentru ovăz o creștere cu 2,2% față de campania precedentă. În plus, fermele din Karachay-Cherkessia au început să recolteze cereale, inclusiv ovăzul semănat pe 650 hectare. În Ucraina, fermierii din regiunea Sumy  - cea mai importantă regiune cultivatoare de cereale a țării, au cultivat 383 hectare cu ovăz.

Țara de la antipozi, Australia, este al doilea cel mai mare exportator de ovăz, cu aproximativ 10% din comerțul mondial, în spatele Canadei (75% din comerțul mondial cu ovăz). În ultimii cinci ani, exporturile de ovăz brut din Australia au variat de la un nivel minim de 245.000 tone în 2019 la un maxim de 550.000 tone anul trecut, cu China, India, Malaezia și Japonia principalii importatori ai ovăzului australian. Australia de Vest (WA) este principala regiune exportatoare a continentului, contribuind cu 90% din exporturile totale de produse din ovăz și cu 70% din exporturile de ovăz brut.
 
Piața globală a ovăzului
Piața globală de ovăz a crescut de la 6,67 miliarde de dolari în 2022 la 7,13 miliarde de dolari în 2023, la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 7,0%. Războiul Rusia-Ucraina a perturbat șansele de redresare economică globală în urma pandemiei de COVID-19, cel puțin pe termen scurt. Războiul dintre aceste două țări a dus la sancțiuni economice asupra mai multor țări, o creștere a prețurilor mărfurilor și întreruperi ale lanțului de aprovizionare, provocând inflație la nivelul bunurilor și serviciilor și afectând multe piețe de pe glob. Piața de ovăz este de așteptat să crească la 9,46 miliarde USD în 2027, la un CAGR de 7,3%. Europa a fost cea mai mare regiune de pe piața de ovăz în 2022. Se așteaptă ca Asia-Pacific să fie regiunea cu cea mai rapidă creștere în perioada de prognoză.

                                     

În ultima lună, prețurile ovăzului au rămas relativ stabile pe piața CBOT. Pentru întregul sezon de recoltă 2023/24, prețul ovăzului CBOT a fost proiectat la 335 USD/t, în scădere cu peste 230 USD/t față de cel mai mare record din sezonul 2021/22, dar această proiecție sigur va fi corectată descendent în curând de analiști. Scăderea semnificativă a prețurilor la ovăz reflectă rezervele abundente de ovăz în Canada și SUA, împreună cu o scădere a cererii pentru America de Nord și prețuri mai scăzute pentru alte cereale grosiere.

O problemă cheie pentru marii producători mondiali de ovăz, inclusiv Australia, este lipsa de stabilitate a aprovizionării de la an la an din cauza factorilor sezonieri. Dezechilibrele sezoniere ale producției pot avea un impact major asupra disponibilității și prețului exportului de ovăz brut și de produse din ovăz. De exemplu, seceta din Chile din 2020 și 2021 a dus la trecerea acestei țări de la exportator de ovăz la importator de ovăz, creând oportunități de export pentru ovăzul de origine australiană și din alte origini.
 
 Etichete: prețul grâului 2023 preț porumb FOB Constanța prețul soiei azi piața ovăzului export orz secară tranzacții porumb cotații Matif export cereale cât costă o tonă de ovăz piața orzului ovăz bursă CBOT

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.