Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Perspective asupra culturilor de porumb și soia din America de Sud

Perspective asupra culturilor de porumb și soia din America de Sud Dacă evenimentul La Niña a avut pentru Brazilia o evoluție fără perturbări meteo majore, pentru Argentina, acesta a adus o secetă continuă iar vremea se află într-un punct critic de supraveghere atât pentru culturile de porumb, cât și pentru cele de soia unde am văzut revizuiri semnificative în scădere atât pentru suprafața cultivată, cât și pentru potențialul de randament  - Refinitiv Commodities Research a raportat recent că, din cauza secetei persistente și a întârzierilor la semănare, prognoza pentru producția de porumb a Argentinei pentru sezonul 2022/23 a fost redusă cu 1,2 milioane tone, la 48 milioane tone. Iar acest lucru menține cu siguranță suportul ridicat pentru prețurile globale ale cerealelor și semințelor oleaginoase.

În prezent, nu există un motiv mare de îngrijorare pentru problemele meteorologice din Brazilia deoarece ploile continue din ultima lună au reumplut umiditatea solului dar nici nu au împiedicat în mod deosebit campania de semănat pentru soia, aceasta fiind finalizată, conform consultanței Conab, pe 86,1% din suprafața estimată a fi cultivată, cu doar puțin în urmă față de același punct de anul trecut, în timp ce cultivarea porumbului din prima recoltă este estimată la 68,6% finalizată, ușor în urmă cu anul trecut, când aceasta a fost de 75,3%.

Se pare că, pentru acest moment, culturile mari anticipate de soia și porumb vor ajunge în cea mai mare parte pe piață. Cu toate acestea, ceea ce este esențial de precizat este că această primă recoltă de porumb din Brazilia reprezintă doar puțin peste 20% din producția totală așteptată iar în 2023, plantarea celorlalte 80% din această cultură (care se va face după recoltarea culturii de soia, în februarie) va fi un punct de sprijin pentru piață  - dacă ploaia actuală în regiunile cu soia nu va face prea mult rău.

Pentru Argentina, știrile meteo nu sunt la fel de pozitive, evenimentul meteo La Niña are implicații uriașe pentru producția de cereale și semințe oleaginoase a țării. În primul rând, seceta a afectat recolta lor de grâu, care a suferit revizuiri mari în scădere – ultima estimare a burselor locale vorbește de 12,4 milioane tone și exporturi văzute la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, la doar 6,5 milioane tone. Lipsa ploilor în ultimele 90 de zile și seceta continuă a întârziat semănatul de soia, acesta fiind finalizat doar pe 19,4% din suprafață, cu 19,9% în urma ritmului de anul trecut. Semănatul porumbului este finalizat doar pe  23,8%  din suprafață ceea ce înseamnă ca trei sferturi din porumb vor fi plantate  mai târziu, în afara ferestrei optime, lucru ce produce de obicei cu 10-15% mai puțină producție.

Prin urmare, monitorizarea vemii din America de Sud este importantă în această perioadă deoarece culturile de porumb și soia se află acum în faze critice ale ciclului de dezvoltare iar cei doi mari exportatori globali,  Argentina și Brazilia, împreună, vor reprezenta 48% din porumb și 57% din exporturile de soia pentru sezonul de  comercializare curent 2022/23 și vor fi cheia pentru echilibrarea ofertei globale de porumb și soia pentru a doua jumătate a acestui sezon.
 Etichete: preț porumb 2022 preț porumb FOB Constanța preț soia azi șrot soia tranzacții ulei soia cotații CBOT export porumb grâu bursă Matif floarea soarelui cotații ulei floarea soarelui tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.