Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Perspectiva ofertei globale de porumb este diminuată pentru noul sezon

Perspectiva ofertei globale de porumb este diminuată pentru noul sezon        După cum era de așteptat, suprafața cultivată cu porumb în SUA a pierdut teren în fața boabelor de soia, fapt care ar putea să-și pună și mai mult amprenta asupra disponibilității globale, mai ales că conflictul din Ucraina reduce suprafața cultivată și în această țară. În condiții normale, împreună, SUA și Ucraina, asigură 48% din exporturile globale de porumb (ca medie a sezoanelor 2016/17-2020/21).
       USDA a anunțat că fermierii americani vor cultiva în această primăvară 36,2 milioane hectare de porumb (în timp ce prognozele erau peste acest nivel, cel puțin 37 milioane hectare), ceea ce înseamnă că producția de porumb ar putea ajunge la 355,5 milioane tone, pe baza unui randament mediu pe cinci ani (2017-2021), dar dacă vor fi condiții meteo nefavorabile (în SUA fiind în continuare preocupări legate de secetă) este posibil ca randamentul să scadă, ceea ce ar duce la o reducere semnificativă a producției.
       Pentru Ucraina, UkrAgroConsult și-a revizuit recent suprafețele estimate a fi cultivate cu porumb pentru recolta din 2022, la 3,95 milioane hectare, în scădere de la 5,46 milioane hectare în 2021, dar această estimare făcută pe 21 martie luase în calcul o retragere a armatei ruse în următoarele 4 săptămâni, iar acum se pare că și această cifră ar putea să fie prea optimistă. Mai mult, există rapoarte că semănatul de primăvară este în avans în Ucraina față de aceeași perioadă a anului trecut, deși nu este clar ce culturi sunt prioritare în această campanie, deoarece fermierii au primit indicații ca în acest an să cultive mai mult hrișcă, ovăz și mei. Aplicând un randament mediu pe cinci ani de 6,7 t/ha (pentru perioada 2017-2021), am putea presupune o producție de porumb ucraineană în 2022 de 26,6 milioane tone. Aceasta este cu 36% mai mică decât recolta din 2021. De asemenea, dacă s-ar atinge randamentul scăzut pe cinci ani, producția ar fi mai mică cu 5 milioane tone, la 21,6  milioane tone (o scădere cu 49% față de anul precedent).
       Ce reprezintă acest lucru pentru piața globală? O înăsprire suplimentară a ofertei globale de porumb este probabil să susțină prețurile porumbului la noua recoltă ceea ce presupune o diminuare a porumbului utilizat atât în ​​industria furajelor pentru animale, cât și în industria bioetanolului. Dacă porumbul are un preț prea mare, ambele industrii pot trece la alte cereale furajere ceea ce înseamnă că prețul porumbului va oferi o bază pentru complexul mai larg de cereale furajere, în special pentru grâu și orz.
 Etichete: preț porumb port Constanța preț orz 2022 prețul grâului azi grâu bursă CBOT porumb bursă Matif export orz export cereale cât costă o tonă de porumb cât costă o tonă de orz piața grâului

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.