Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 236.75 €/t
Porumb MATIF 211.50 €/t
Rapiță MATIF 468.00 €/t
Grâu CBOT 612.75 ¢/b
Porumb CBOT 450.00 ¢/b
Soia CBOT 1,179.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.40 $/st
Ulei de soia CBOT 43.68 ¢/lb

Noi provocări pentru producătorii de grâu în anul 2022

AgriPortal |18.01.2022
191
Noi provocări pentru producătorii de grâu în anul 2022
       Piața globală a grâului s-a schimbat dramatic în ultimele săptămâni, marii importatori dorind să achiziționeze doar grâu de panificație, iar ultimele date prezentate de IGC arată că comerțul cu făină de grâu în sezonul 2021/22 va atinge cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, fiind comercializate 14,8 milioane tone (echivalent în grâu), ceea ce este cu 9% mai mult decât în sezonul precedent. Pe de altă parte, o parte dintre importatori au îndoieli de calitate asupra grâului deja rezervat: ploile abundente căzute în perioada de recoltare în Australia au redus nivelurile de proteine ​​pentru recolta sa de grâu de primăvară, adăugând o nouă lovitură aprovizionării globale de grâu, după deficitul de recoltă din America de Nord din cauza secetei din vara trecută.
       Grâul bogat în proteine ​​continuă să obțină prime uimitoare pe piețele globale, un morar din Orientul Mijlociu plătind peste 23 milioane dolari pentru un transport australian de grâu de calitate înaltă în luna octombrie. Până la începutul lunii ianuarie a acestui an, același cumpărător era dispus să plătească cu 10% peste această cifră, pentru o altă livrare. Deficitul ridicat de proteine ​​din grâu a făcut ca prețurile grâului din Australia și Rusia să ajungă la maxime record la începutul lunii decembrie, în timp ce grâul moale din Chicago a depășit un maxim din ultimii nouă ani în noiembrie. Prețurile mondiale la alimente au crescut la un nivel maxim din ultimii 10 ani în octombrie și, probabil, vor continua să crească, deoarece prețurile la grâu și la uleiul comestibil rămân ridicate.
       Deși prețurile ridicate la grâu sunt bune pentru fermieri, acesta este unul dintre indicatorii cheie ai presiunilor inflaționiste în economia globală. Fermierii din emisfera nordică vor profita de pe urma unor perspective puternice de export în această primăvară, dar consumatorii globali vor suporta o parte din costuri sub forma creșterii cheltuielilor alimentare, dacă prețurile nu scad. Pe de altă parte, Rusia a emis deja prognoze pentru suprafețe mai mici de grâu de iarnă plantate în toamna lui 2021, din cauza vremii uscate, iar grâul de iarnă din câmpiile SUA suferă de lipsă de umiditate. Prin urmare, există destule date care pot să ateste că prețurile ridicate la grâu vor persista pe parcursul acestui an.
       Pe 12 ianuarie, USDA și-a lansat datele „finale” ale sezonului 2021/22. Raportul din ianuarie este întotdeauna unul dintre cele mai mari rapoarte ale anului, dar anul acesta a fost fără surprize pentru grâu. În schimb, USDA a surprins piețele de grâu în decembrie, când a arătat estimări de producție în creștere pentru Canada, Uniunea Europeană și Rusia - toate regiunile în care au fost prognozate deficite de recoltă în toamna anului 2021. Revizuirea a redus o parte din tensiunea ascendentă a prețurilor din complexul de grâu la sfârșitul anului 2021, după ce prețurile de la Chicago crescuseră la un nivel maxim de nouă ani și fuseseră stabilite noi maxime ale prețurilor la Paris și Australia în luna noiembrie.
       În prezent, prețurile grâului CBOT se tranzacționează cu 10% mai mici decât maximele de la sfârșitul lunii noiembrie, în mare parte din cauza creșterii producției. Dar scăderea prețului a fost probabil justificată. China și-a răcit achizițiile de grâu din Franța, deoarece prețurile la grâul Matif au stabilit niveluri record și au revenit doar în ultimele 3 săptămâni, odată cu testarea noilor niveluri de sprijin. Cu siguranță, transmisibilitatea rapidă a variantei Omicron a adăugat un alt nivel de complexitate comerțului global de grâu, restricțiile de călătorie sau de afaceri pentru a reduce răspândirea coronavirusului putând afecta și ritmurile de export la terminalele portuare.
       Prin urmare, umiditatea solului – sau mai potrivit, lipsa acesteia – la culturile  de grâu de iarnă va continua probabil să fie o forță motrice pe piețele de grâu în următoarele săptămâni. În condițiile, și cu previziunile actuale, precum și cu prețurile ridicate ale îngrășămintelor și preocupările privind disponibilitatea acestora în această primăvară, toate componentele necesare cocktail-ului de „redresare” pentru prețul grâului rămân în discuție.
 Etichete: preț grâu 2022 preț grâu furajer FOB Constanța preț secară port Constanța făină grâu cotații cereale export export grâu export secară cotații piața cerealelor raport piața cerealelor

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.