Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 269.00 €/t
Porumb MATIF 218.50 €/t
Rapiță MATIF 489.00 €/t
Grâu CBOT 712.75 ¢/b
Porumb CBOT 469.25 ¢/b
Soia CBOT 1,248.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.10 $/st
Ulei de soia CBOT 45.24 ¢/lb

Meteorologii atrag atenția asupra efectelor perturbatoare ale El Niño

AgriPortal |05.07.2023
423
Meteorologii atrag atenția asupra efectelor perturbatoare ale El Niño
O nouă actualizare a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) - care combină previziunile și îndrumările experților din întreaga lume, estimează că există o probabilitate de 90% ca evenimentul El Niño să continue în a doua jumătate a anului 2023. „Debutul lui El Niño va crește foarte mult probabilitatea de a depăși recordurile de temperatură și de a declanșa căldură extremă în multe părți ale lumii și în ocean”, a declarat secretarul general al OMM.

Această declarație făcută de către OMM despre El Niño reprezintă un semnal  de alarmă către guvernele din întreaga lume pentru a mobiliza pregătirile în încercarea de a limita impactul asupra sănătății populații, asupra ecosistemelor și economiilor țărilor. „Avertismentele timpurii și acțiunile anticipative ale evenimentelor meteorologice extreme asociate cu acest fenomen climatic major sunt vitale pentru a salva vieți și mijloace de trai.”

El Niño apare în medie o dată la doi până la șapte ani, iar episoadele durează de obicei între 9 până la 12 luni. Este un model climatic natural asociat cu încălzirea temperaturilor de suprafață în partea centrală și de est a Oceanului Pacific, în contextul unui climat global schimbat de activitățile umane.

Evenimentele El Niño sunt de obicei asociate cu precipitații crescute în părți din sudul Americii de Sud, sudul Statelor Unite, Cornul Africii și Asia centrală. De asemenea, El Niño poate provoca, secete severe în Australia, Indonezia, părți din Asia de Sud, America Centrală și nordul Americii de Sud. În timpul verii boreale, apa caldă a lui El Niño poate alimenta uraganele în Oceanul Pacific central/estic, în timp ce ar putea împiedica formarea uraganelor în bazinul Atlanticului.

În așteptarea evenimentului El Niño, un raport OMM lansat în mai a prezis că există o probabilitate de 98% ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani să fie cea mai caldă perioadă înregistrată, depășind recordul din 2016, când a existat un El Niño excepțional de puternic. Raportul OMM din mai, coordonat de Ministerul Meteorologic al Regatului Unit cu parteneri din întreaga lume, a mai spus că există o probabilitate de 66% ca temperatura de suprafață globală medie anuală între 2023 și 2027 să fie mai mare cu 1,5°C peste nivelul specificat în Acordul de la Paris, deoarece acordul respectiv se referă la încălzirea pe termen lung.

Cu toate acestea, este încă un semnal de alarmă, sau un avertisment timpuriu, că omenirea nu merge în direcția corectă pentru a limita încălzirea globală, conform obiectivelor stabilite la Paris în 2015, menite să reducă substanțial impactul schimbărilor climatice. De precizat că temperatura medie globală în 2022 a fost cu aproximativ 1,15 °C peste media perioadei 1850-1900.

Potrivit rapoartelor OMM privind starea climei globale, 2016 a fost cel mai cald an înregistrat din cauza „dublei lovituri” a unui eveniment foarte puternic El Niño și a încălzirii induse de om, în urma emisiei gazelor cu efect de seră. Efectul asupra temperaturilor globale se manifestă de obicei în anul de după dezvoltarea sa și, probabil, va fi cel mai evident în 2024.
 Etichete: preț grâu 2023 preț grâu furajer preț ulei soia export porumb grâu cotații Matif ulei soia cotații CBOT porumb tranzacții export sorg grain event cât costă o tonă porumb portul Galați tranzacții rapiță export

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.