Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 226.75 €/t
Porumb MATIF 208.00 €/t
Rapiță MATIF 463.50 €/t
Grâu CBOT 571.25 ¢/b
Porumb CBOT 440.50 ¢/b
Soia CBOT 1,160.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 359.60 $/st
Ulei de soia CBOT 43.91 ¢/lb

Importurile Chinei și prețul la soia în următoarele luni

AgriPortal |22.10.2021
876
Importurile Chinei și prețul la soia în următoarele luni
  • Pentru sezonul de comercializare 2021/22, USDA a estimat inițial importurile de porumb ale Chinei la 26 milioane tone iar pe cele de soia la 101 milioane tone. Cu toate acestea, încă de la raportul Wasde din luna august a fost clar că aceste importuri vor fi mai mici, în special la soia.  Acest lucru nu este favorabil comercianților din SUA, care au estimată acum o producție internă de 121 milioane tone, din care doresc să exporte pe piața globală aproximativ 47%.
  • Mai mult, de la începutul lunii ianuarie 2022, recoltele mari din America de Sud, care vor începe să fie strânse, ar putea afecta piața semințelor oleaginoase în sezonul 2022/23, ceea ce ar putea pune o presiune mai mare asupra prețurilor.
  • Pe baza datelor din ultimii 5 ani, se observă că colosul asiatic importă de obicei circa 90% din soia procesată pe piața internă, fie din Brazilia, fie din SUA. Ritmul diferit în dezvoltarea culturilor din emisfera nordică și cea sudică influențează puternic momentul în care soia din SUA sau din  Brazilia este exportată în China: soia din SUA este livrată din octombrie până în martie, perioadă în care exportul brazilian încetinește și invers.
                                                        
  • Datorită disputelor comerciale dintre China și SUA, ponderea exporturilor de soia ale SUA în China au scăzut în ultimii ani, în sezonul  2020/21 originea SUA reprezentând doar 38% din importurile chineze. Prin urmare apare următoarea întrebare: în condițiile în care China acceptă să achiziționeze în continuare soia din SUA în anul de comercializare 2021/22, nivelurile actuale de achiziție vor fi conforme dorințelor pieței americane sau vom putea vedea o reducere a cererii pentru originea SUA și o creștere a cererii pentru soia braziliană?
  • În acest an de comercializare se așteaptă ca SUA să exporte 56,8 milioane tone soia la nivel global. Dacă achizițiile chineze sunt la fel de puternice ca anul trecut, atunci aproximativ 34 milioane tone (60% din exporturile SUA) ar putea fi destinate Chinei. Până pe 7 octombrie, China s-a angajat să cumpere peste 13 milioane de soia din SUA, mult sub valoarea importurilor de anul trecut. De obicei, achizițiile Chinei devin puternice spre sfârșitul anului calendaristic, dar oare va dori ea să achiziționeze cel puțin 16 milioane tone de soia de origine americană până în decembrie 2021?   
  • Prin urmare, piața trebuie să ia în calcul două mari alternative. Dacă nu se văd nivelurile așteptate la importuri până la sfârșitul anului 2021, aceasta înseamnă că: statul asiatic nu are nevoie de așa multă soia (ținând cont și de reducerea efectivului fermelor de animale) sau China va căuta să se aprovizioneze cu soia de origine braziliană, puțin mai ieftină. Iar dacă se confirmă o recoltă braziliană estimată acum la 144 milioane tone de către USDA, atunci este clar că prețurile soiei vor intra într-o fază bearish, cu valori mai slabe pe termen lung.
Etichete: prețul cerealelor 2021 semințe oleaginoase cotații șrot de soia tranzacții preț porumb astăzi preț soia 2021 tranzacții cereale ulei soia cotații cereale export

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.