Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.00 €/t
Porumb MATIF 216.75 €/t
Rapiță MATIF 474.50 €/t
Grâu CBOT 550.75 ¢/b
Porumb CBOT 402.00 ¢/b
Soia CBOT 1,105.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 338.80 $/st
Ulei de soia CBOT 46.65 ¢/lb

Implicațiile și efectele acordului „coridorul de cereale”

AgriPortal |26.10.2022
582
Implicațiile și efectele acordului „coridorul de cereale”
Acordul pentru funcționarea „coridorului de cereale”, intermediat de ONU și Turcia în luna iulie anul curent, a deschis calea pentru ca Ucraina să reia exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră care fuseseră închise încă de când Rusia a invadat Ucraina. 

Penuria mondială de cereale ucrainene care a apărut odată cu invazia Rusiei din 24 februarie 2022 a lăsat milioane de oameni în pericol de foamete, însă cu toate acestea, Kievul a refuzat să semneze direct acordul cu Moscova și a avertizat că „provocările” vor fi întâmpinate cu „un răspuns militar imediat”. Din acest motiv, ambele părți au participat la ceremonia de semnare de la Istanbul, dar nu s-au așezat la aceeași masă. Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a semnat mai întâi acordul cu Moscova, urmat de ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, care a semnat acordul identic de la Kiev.

Efectele acordului nu au întârziat să apară, iar primul vas cu cereale care a părăsit Ucraina de la invazia Rusiei din februarie a plecat pe data de 1 august. Nava, care transporta 27.000 tone de porumb cu destinația Liban, a putut naviga la doar nouă zile după ce Ucraina și Rusia au semnat acordul intermediat de Națiunile Unite și Turcia. Vestea despre sosirea în siguranță a mărfurilor ucrainene de cereale în Turcia a făcut ca, exact a doua zi, pe 2 august, prețurile contractelor futures pe grâu CBOT să scadă cu peste 3%. 

Negocierile pentru ajungerea la un consens în vederea semnării acestui acord au durat două luni de zile. Valabilitatea acordului semnat este de doar 120 de zile, cu un centru de coordonare și monitorizare înființat la Istanbul, cu personal ONU, oficiali turci, ruși și ucraineni. Acest acord poate fi reînnoit dacă ambele părți sunt de acord. Și desigur, aici încep alte negocieri și discuții...

 
Figura1. Volumul săptămânal al tuturor mărfurilor expediate din porturile ucrainene (milioane tone)
Sursa: Secretariatul UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), pe baza datelor furnizate de Sea/ (www.sea.live) și Centrul Comun de Coordonare.
 
Acum, la mai puțin de o lună de zile până la expirarea acordului pentru coridorul de cereale, datele oficiale arată că un total de 379 de nave au plecat din porturile ucrainene, 222 au ajuns deja la destinații, 8.514.537 tone de cereale au fost încărcate deja, iar 4.682.829 tone de cereale au fost și livrate. Ucraina a cerut deja reînnoirea acordului, însă preocupările legate de dilema dacă Rusia va fi (sau nu) de acord cu o prelungire dincolo de termenul limită din noiembrie s-au intensificat după ce Rusia a emis în mod repetat plângeri cu privire la implementarea acestuia.

Reamintim că la mai puțin de două luni de la încheierea acordului pentru exporturile de cereale esențiale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, conducerea rusă a amenințat că se va retrage din acord pe motivul (îndoielnic) că cerealele nu ar fi fost trimise acolo unde s-a declarat.
Președintele rus, Vladimir Putin a spus că acordul cu cereale este în curs de revizuire de către Moscova, deoarece cerealele ucrainene sunt expediate nu în Orientul Mijlociu și Africa, unde este cel mai necesar, ci în Europa. La momentul revendicării sale, 108 nave părăsiseră porturile ucrainene, 47% din cereale mergând către Turcia și țările asiatice, 17% către Africa și 36% către UE. În orice caz, așa cum însuși Putin a recunoscut în aceleași comentarii, niciunul dintre cele două documente pe care Rusia le-a semnat pentru a permite exportul de cereale ucrainene nu a specificat vreo destinație, contrazicând aparenta îngrijorare a Kremlinului cu privire la situația alimentară din cele mai sărace țări ale lumii.

Retragerea Moscovei din acord ar priva Ucraina de o mare parte din veniturile sale în valută și ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente și a inflației globale, și în special în Europa.
  • Pierderile Rusiei, pe de altă parte, par să fie nesemnificative. Țara și-a pierdut deja statutul de partener de încredere în ochii majorității țărilor, în timp ce orice reducere a veniturilor în valută din vânzarea cerealelor ar fi lipsită de importanță pe fondul excedentului comercial enorm pe care îl înregistrează în prezent din creșterea prețurilor la energie.
  • La nivel geopolitic, pentru Moscova, beneficiile semnării acordului cu cereale au fost întotdeauna relativ modeste. Analiștii au emis ideea conform căreia Vladimir Putin ar fi intenționat pur și simplu să aibă un mijloc suplimentar de a exercita presiuni asupra Occidentului, motiv pentru care aceasta ar fi ocazia potrivită să exercite această putere. Totodată, este grăitor faptul că amenințările președintelui rus de a se retrage din acord au coincis cu contraatacul de succes al armatei ucrainene în regiunea Harkov și cu rapoartele privind nivelurile decente de stocare a gazelor în Europa.
  • Pentru Ucraina, acordul nu este doar o sursă de valută foarte necesară – deși se preconizează că PIB-ul țării va scădea cu 35-40% în acest an - ci este, de asemenea, o șansă de a face loc pentru recolta din acest an, care este estimat că va depăși 53 milioane tone de cereale și 15 milioane tone de semințe oleaginoase - cu mult peste nevoile interne ale Ucrainei.
De la deschiderea coridorului cerealelor, aproape 5 milioane tone de produse agricole au fost deja livrate din porturile ucrainene de la Marea Neagră și au ajuns la destinații, ceea ce a dus la reducerea prețurilor mondiale la alimente și atenuarea situației umanitare în unele țări în care populația se află în plină stare de insecuritate alimentară, în special Etiopia și Yemen. Indicele FAO al prețurilor la alimente a totalizat 138 de puncte în august, ceea ce este cu 2% mai puțin decât în luna ​​iulie și cu 13,6% mai puțin decât în ​​martie 2022, când s-a înregistrat creșterea maximă a indicelui.

 
Figura 2. Indicele FAO al prețurilor la alimente
Sursa: AMIS (Sistemul Informatic al Pieței Agricole)
 
Între timp, exporturile de cereale din Rusia, au scăzut cu 22% în iulie și august, la 6,3 milioane tone. Deși proviziile de hrană sunt scutite de sancțiunile occidentale în interesul combaterii insecurității alimentare, bancherii și asigurătorii sunt precauți în a face tranzacții cu Rusia, în timp ce liniile maritime sunt reticente în a risca să-și trimită navele într-o zonă de conflict, și mai mult decât atât, multe jurisdicții și-au închis porturile navelor legate de Rusia, conform datelor din industrie.
 
Alți factori care influențează cerealele rusești în mod negativ din perspectiva competitivității pe piața globală sunt o rublă prea puternică, tarifele de export și o estimare de recoltă record, care trebuie depozitată undeva: pentru prima dată după mult timp, Rusia se confruntă cu o lipsă de spațiu de depozitare. 

Săptămâna aceasta Ucraina a confirmat încă o dată funcționalitatea coridorului, declarând că șapte nave au plecat duminică (23 octombrie) din porturile sale, transportând cereale către Asia și Europa, dar a acuzat Rusia că blochează în mod intenționat implementarea integrală a acordului privind cerealele la Marea Neagră.
  • Prelungirea acordului de export de cereale reprezintă o mare ușurare pentru Cornul Africii, după cum apreciază analiștii de la BBC Nairobi, din Kenya. Regiunea se confruntă în prezent cu o penurie serioasă de alimente cauzată de secetă, exacerbată de pandemia Covid-19, o rară invazie a lăcustelor și războiul din Ucraina.
  • Totodată, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan – care a jucat un rol crucial în negocierile ruso-ucrainene – a declarat într-o notă extrem de optimistă, că speră că acordul ar putea fi primul pas către încheierea războiului.
  • Pe de altă parte, reprezentantul ONU, Antonio Guterres, a fost mai puțin pozitiv, spunând: „În prezent, nu văd condiții pentru un proces de pace”.
Este lesne de înțeles, toate implicațiile legate de prelungirea coridorului de cereale sunt de ordin geopolitic. De curând, Dmitry Polyanskiy a comentat cu referire la afirmațiile conform căreia Rusia folosește drone de fabricație iraniană în Ucraina și a spus că Moscova își va reevalua cooperarea cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dacă va trimite experți în Ucraina pentru a inspecta dronele recuperate despre care Ucraina și Occidentul spun că sunt produse iraniene.

Pe de altă parte, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a acuzat Iranul și Rusia într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al ONU că au încălcat sancțiunile ONU pentru „primirea transporturilor” de drone „kamikaze” de fabricație iraniană de la Moscova, după ce Kievul a fost atacat cu o serie de lovituri mortale, și au invitat experți ONU să viziteze Ucraina pentru a inspecta dronele doborâte.

Toate aceste discuții contradictorii și pline de acuzații de ambele părți nu fac altceva decât să impulsioneze cotațiile piețelor de cereale, să le infuzeze adesea cu valuri de volatilitate, și să pună în dificultate fermierii din regiunea Mării Negre. 

Pentru România, tranzitul cerealelor ucrainene a însemnat o presiune în plus, silozurile fiind ocupate momentan în mare parte cu cereale ucrainene, ceea ce îi forțează pe fermieri să vândă într-o perioadă în care inflația, estimările pentru cotațiile semințelor, ale îngrășămintelor și cele ale costurilor cu inputurile pentru sezonul următor nu sunt deloc favorabile.

Oficiali ai ONU au declarat că progresul în reînnoirea acordului este vital pentru a aborda criza alimentară globală, care a fost agravată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Inițiativa coridorului de cereale a contribuit la creșterea disponibilității cerealelor și a ușurat presiunea asupra prețurilor alimentelor – fapt care a contribuit, la rândul său, la îmbunătățirea accesului global la alimente, în special pentru cei mai săraci și mai vulnerabili.


 
Figura 3 Prețurile medii lunare ale grâului (FOB) octombrie 2021 – octombrie 2022
Sursa: Consiliul Internațional pentru Cereale
 
 
Deși perspectiva inițiativei și redeschiderea porturilor din Marea Neagră au contribuit la scăderea prețurilor de piață ridicate la niveluri record, cotațiile cresc din nou pe fondul evoluției preocupărilor cu privire la reînnoirea acordului și amenințării cu noi perturbări ale comerțului în Marea Neagră, respectiv închiderea coridorului de cereale.

Momentan, atât prețurile grâului cât și cele ale porumbului sunt încă la niveluri record de mari, fapt ce afectează în mod direct accesibilitatea alimentelor de bază și prezintă un risc enorm pentru securitatea alimentară la nivel global
Etichete: cereale2022 acord ruso-ucrainean ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui coridor cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz preturile graului 2022

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.