Săptămâna trecută moneda euro a câștigat o putere considerabilă față de dolarul american, cu o închidere înregistrată la cel mai înalt nivel din noiembrie 2021. Consolidarea a fost rezultatul faptului că Banca Centrală Europeană (BCE) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea inflației, ceea ce poate duce în curând la majorarea ratei dobânzii pentru țările din zona euro, scăzând competitivitatea cerealelor europene. Pe de altă parte, aceasta va fi afectată și de recentul acord comercial între Rusia și China, o veste proastă atât pentru UE, cât și pentru Australia și Canada, care sunt acum marii vânzători de grâu pe piața chineză.
Ca urmare a întăririi monedei euro, piața a reacționat cu preocupări tot mai mari în ceea ce privește exporturile. Deocamdată, pe piața europeană, grâul francez a devenit competitiv pentru importurile Marocului (după ce statul francez a pierdut unul dintre principalii parteneri economici, Algeria, care preferă acum grâul de la Marea Neagră, în special din Rusia). Referindu-ne la Germania, fermierii din această țară preferă să nu vândă și să-și mențină stocurile ridicate din cauza scăderii prețurilor și a primelor portuare mari care fac exporturile și mai dificile.
Piețele sunt în prezent sensibile la știri noi, mai ales având în vedere tensiunile dintre Ucraina/NATO și Rusia. Dacă BCE ia în considerare o majorare a ratei dobânzii mai devreme decât era preconizat, am putea observa o posibilă volatilitate suplimentară pentru piața fizică europeană dar și pentru contractele futures europene la cereale și semințe oleaginoase. Prin urmare, dacă performanța monedei euro rămâne bună, pe termen scurt (mai ales pentru recolta veche), atractivitatea importurilor și exporturilor din Uniunea Europeană poate fi afectată.