Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.00 €/t
Porumb MATIF 216.75 €/t
Rapiță MATIF 474.50 €/t
Grâu CBOT 550.75 ¢/b
Porumb CBOT 402.00 ¢/b
Soia CBOT 1,105.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 338.80 $/st
Ulei de soia CBOT 46.65 ¢/lb

Implicațiile extinderii „grain deal” asupra prețurilor cerealelor

AgriPortal |18.11.2022
492
Implicațiile extinderii „grain deal” asupra prețurilor cerealelor
Prețurile globale ale cerealelor au fost sub presiune în ultimele săptămâni din cauza discuțiilor și negocierilor privind reînnoirea acordului de export a cerealelor ucrainene, intermediat de ONU și Turcia. Ieri, „coridorul cerealelor” a fost prelungit pentru încă 120 de zile, începând cu 18 noiembrie, permițând exporturilor să plece din trei porturi ucrainene (deși ONU și Ucraina și-ar fi dorit extinderea acestui acord pentru încă un an, iar Kievul dorea să adauge pe lista porturilor exportatoare și portul Mykolaiv).

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că prelungirea acordului depinde de prevederile care să asigure că federația își poate exporta propriile cereale și îngrășăminte iar ieri ONU a anunțat că este pe deplin angajat să înlăture obstacolele rămase în calea exportului de bunuri și îngrășăminte din Rusia a cărui detalii nu au fost încă finalizate. La summitul G20 de săptămâna aceasta de la Bali - Indonezia, Rusia s-a exprimat în favoarea extinderii acordului cu cereale la Marea Neagră, cu condiția să fie trimise mai multe cereale către țările care au cea mai mare nevoie de ele.

Până pe 16 noiembrie, dintre toate cele 517 nave care au părăsit porturile ucrainene prin acest coridor, doar 16% au fost destinate națiunilor clasificate drept cu „venituri mici” și cu „venituri medii inferioare” (din Asia și Africa), în timp peste 45% s-au îndreptat către țările cu „venituri mari” (în special Turcia și Uniunea Europeană) iar acest lucru ar putea fi schimbat prin noul acord, cu efect asupra prețurilor globale.

Totuși, pe piață rămân o multitudine de factori legați de oferta globală de grâu, care continuă să determine prețurile – în principal reducerea drastică a producției de grâu în Argentina, la mai puțin de jumătate față de anul trecut, și ploile din perioada recoltării din Australia, care deteriorează calitatea grâului. Dar prețurile globale ale cerealelor și semințelor oleaginoase se simt în continuare susținute de incertitudinea războiului în curs din Ucraina și de echilibrul strâns al cererii și ofertei globale. În special, costurile combustibilului și ale inputurilor sunt semnificativ mai mari decât înainte de februarie 2022, strângând marjele și menținând o oarecare susținere a prețurilor pe piețele cerealelor și semințelor oleaginoase.

Situația din Marea Neagră are o pondere semnificativă pe piețele agricole dar, pe de altă parte, nu acesta este motivul pentru care piețele s-au deconectat de la fundamentele lor deoarece, pentru anul de comercializare curent, oferta mondială de grâu este abundentă, iar cererea rămâne limitată în contextul economic actual incert, unde disponibilitatea reală a grâului poate face diferența. Viitorul coridorului de export din Marea Neagră și ritmul de încărcare a mărfurilor rusești pot, de exemplu, să deranjeze echilibrul fragil al cerealelor.

Trebuie precizat și faptul că „coridorul cerealelor” are un impact crucial asupra echilibrul porumbului, mai mult decât cel al grâului.  La porumb, echilibrul mondial este foarte confortabil, dar echilibrul european este mult mai strâns, în urma recoltei proaste din 2022. Iar lipsa porumbului de pe piața europeană rămâne unul dintre elementele care ar putea limita scăderea prețurilor la grâu, mai ales pe o piață afectată de inflație și de politicile de combatere a acestui fenomen. Iar dacă se intră într-un ciclu inflaționist pe termen mediu și lung, piețele vor rămâne la niveluri ridicate.

De asemenea, nu trebuie uitat că acest acord a fost reînnoit doar pentru 120 de zile, nu pentru întregul an. La sfârșitul lunii martie piața cerealelor se va afla într-o situație similară cu cea din această lună, întrebându-se ce se va întâmpla cu acordul sau poate că situația generată de conflictul Rusia-Ucraina se poate schimba/încheia, așa că ne putem aștepta ca volatilitatea să continue și în lunile următoare.
 Etichete: prețul grâului azi preț porumb 2022 prețul rapiței DAP Constanța grâu bursă Matif export rapiță porumb tranzacții porumb cotații CBOT export cereale cât costă o tonă de grâu piața rapiței

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.