Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 414.75 €/t
Porumb MATIF 352.25 €/t
Rapiță MATIF 828.25 €/t
Grâu CBOT 1,157.50 ¢/b
Porumb CBOT 777.25 ¢/b
Soia CBOT 1,732.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 432.30 $/st
Ulei de soia CBOT 79.57 ¢/lb

Implicațiile conflictului ucrainean asupra prețului uleiului vegetal

Implicațiile conflictului ucrainean asupra prețului uleiului vegetal        Ucraina reprezintă jumătate din comerțul global cu ulei de floarea-soarelui, iar Rusia reprezintă aproape 30%, deci în total aproape 80% din livrările mondiale, dar, în prezent, exporturile din ambele țări sunt întrerupte. Uleiul de floarea-soarelui reprezintă aproximativ 15% din comerțul mondial dintre cele mai importante uleiuri vegetale: de palmier, de soia și de rapiță. 
       Cumpărătorii de ulei de floarea soarelui de la Marea Neagră, în special Uniunea Europeană, India  și China, apelează la alternative, precum uleiul de soia sau uleiul de palmier. Dar și aceste uleiuri nu sunt ușor disponibile: uleiul de palmier are propriile probleme de export, cu plafonarea livrărilor externe în Indonezia și o producție mai scăzută în Malaezia din cauza lipsei de forță de muncă; problemele de producție la principalul exportator de ulei de soia, Argentina, au provocat, de asemenea, stres pentru comercianții atât de ulei de soia, cât și de boabe de soia.
       Aproape 90% din producția globală  de soia este, în cele din urmă, zdrobită rezultând atât ulei, cât și șrot, cel mai important produs secundar, folosit în furajele pentru animale. Uleiul este utilizat pe scară largă pentru gătit, dar este și o materie primă majoră în biocombustibili.
       Contractele futures pentru soia la bursa din Chicago, sub presiunea secetei din America de Sud care a redus producția, au crescut cu 19% față de aceeași dată a anului trecut și sunt cu 86% mai mari decât acum doi ani, adăugând 25% de la începutul anului 2022, ajungând săptămâna trecută, când a izbucnit invazia Ucrainei, la maximul istoric. De asemenea, contractele futures CBOT la uleiul de soia au atins și s-au menținut la maxime de-a lungul săptămânii, în creștere cu peste 50% față de nivelul de acum un an.
       Atât India, cât și China au încetinit importurile de ulei de palmier pe fondul prețurilor istorice ridicate, iar acum perturbarea în exportul uleiului de floarea soarelui a creat o îngrijorare semnificativă pentru stocurile de semințe oleaginoase din ambele țări. Valoarea de referință a uleiului de palmier din Malaezia a atins noi maxime istorice în mai multe luni ale anului trecut și în fiecare lună până acum din 2022. Contractele futures privind uleiul de palmier au crescut cu 45% în acest an și au depășit  miercuri 1.672 USD/t, punând și mai multă presiune pe uleiul de soia.
       În principiu, boabele de soia au propria lor poveste de susținere a prețurilor, bazată pe estimările recoltelor pentru cel mai mare exportator  - Brazilia. Dar acum aceste previziuni sunt revizuite negativ de la lună la lună, pierzând peste 20 milioane tone de la estimarea inițială (de la 145 milioane tone la 121,17 milioane tone după prognoza de săptămâna acesta a consultanței StoneX).  
       Pe de altă parte, China continuă să achiziționeze masiv soia din SUA, exportatorii americani au vândut un volum aproape record de boabe de soia din recolta veche în ultimele câteva săptămâni și o cantitate record de recoltă nouă pentru această dată, iar vânzările continuă să crească. Dar fermierii americani s-ar putea să nu planteze suficientă soia în acest an pentru a menține sau a construi stocuri, ceea ce ar putea face aprovizionarea cu soia și produse din soia limitată până cel puțin la începutul anului 2023, când Brazilia își va recolta următoarea recoltă.
       Prin urmare, în lipsa exporturilor de ulei de floarea soarelui de la Marea Neagră, celelalte surse alternative vor fi mai greu de obținut, iar războiul ruso-ucrainean, calitatea și cantitatea foarte slabă a recoltei de soia din Brazilia pot împinge cu ușurință prețurile uleiului vegetal la peste 2200 USD/t într-un viitor nu prea îndepărtat.
 Etichete: preț ulei floarea soarelui azi preț ulei soia preț ulei palmier rapiță cotații Matif soia cotații CBOT export semințe oleaginoase biocombustibil producție cotații floarea soarelui port Constanța

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.