Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Impactul creșterii prețului la grâu și porumb asupra cotației orezului

Impactul creșterii prețului la grâu și porumb asupra cotației orezului        Creșterea prețurilor la grâu și porumb a mărit cererea de orez de calitate inferioară în furajele pentru animalele din Asia, împingând prețurile orezului  - cel mai important produs de bază din lume, la cote înalte, într-un moment în care inflația alimentară globală se apropie deja de niveluri record.
       Importatorii mondiali de grâu se luptă pentru aprovizionare după ce invazia Rusiei în Ucraina a întrerupt exporturile de cereale din cele două țări, care împreună reprezintă aproximativ 25% din exporturile mondiale de grâu și 16% din exporturile mondiale de porumb. Contractele futures la grâul din Chicago au atins un nivel record săptămâna trecută, în timp ce porumbul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.
       Creșterile prețurilor la grâu și porumb i-au împins la rândul lor pe importatori să caute alternative, inclusiv China, de departe cea mai mare piață de furaje din lume. Importatorii sunt în discuții pentru a cumpăra volume suplimentare de spărtură de orez - orez inferior în care boabele au fost fracturate în timpul procesului de decorticare - pentru a îngrășa porci și alte animale. De obicei, orezul se comercializează cu o primă ridicată față de grâu, dar creșterea vertiginoasă a prețului grâului cu 50% în ultima lună a redus drastic diferența dintre cele două cereale și chiar a făcut grâul mai scump decât unele tipuri de orez.
       Prețul de referință al orezului de calitate alimentară de la exportatorii thailandezi a înregistrat săptămâna trecută cel mai mare câștig din octombrie 2020, pe fondul cererii mai ferme de alimente și furaje, urcând cu 5%, la aproximativ 421,50 USD/t. Acesta este cel mai mare preț din iunie anul trecut, iar sursele spun că prețurile ar putea să crească dacă perturbarea fluxurilor comerciale de la Marea Neagră persistă. Prețurile de export din Vietnam și India au crescut și ele.
       Producția de orez la nivel gloval a avut un trend ușor ascendent în ultimele sezonane, așa cum poate fi observat în graficul de mai jos:
                                              
       Un analist al FAO a declarat că „ar putea exista un interes mai mare pentru spărtura de orez folosită în hrana animalelor dacă persistă cererea care domină în prezent piețele de grâu și porumb”, dar ar putea exista și o înlocuire în alte sectoare de utilizare, inclusiv cele alimentare, deoarece mulți oameni  apelează la orez pentru mâncare. Prețurile la alimente la nivel mondial se mențin aproape de maximele istorice după creșterea prețurilor uleiurilor comestibile și a cerealelor.
       Prețurile spărturii de orez în India au crescut la 320 USD/t în martie (de la 290 USD/t în februarie) în timp ce gâul indian se vinde la 340-350 USD/t. Prețurile globale ale orezului ar putea crește și mai mult în al doilea trimestru din 2022 dacă consumatorii de grâu din India - al doilea cel mai mare consumator de orez după China - vor trece la orez din cauza prețurilor interne ridicate record la grâu, care ar accelera scăderea stocurilor de orez, paralel cu o creștere bruscă a cererii la nivel mondial.
       La rândul său, o creștere a prețurilor orezului va intensifica îngrijorările privind securitatea alimentară pentru unele dintre cele mai sărace națiuni din Africa și Asia, unde milioane de oameni se bazează pe disponibilitatea ieftină a alimentelor de bază. Iar dacă conflictul Rusia-Ucraina se prelungește și mai mult și importatorii au dificultăți în aprovizionarea cu grâu, atunci vorbim de securitatea alimentară la nivel global.
 Etichete: preț orez 2022 prețul grâului azi preț porumb port Constanța cât costă o tonă de grâu cât costă o tonă de porumb piața grâului piața porumbului cotații cereale 2022 tranzacții cereale

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.