Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Grâul rusesc ar putea cântări mult în medierea conflictului cu Ucraina

AgriPortal |24.03.2022
588
Grâul rusesc ar putea cântări mult în medierea conflictului cu Ucraina
       Atunci când a analizat posibilele consecințe ale războiului pe care îl va face cu Ucraina, probabil guvernul de la Moscova era sigur că piața globală nu ar putea supraviețui fără grâul rusesc. Dar ceea ce vedem astăzi, la o lună de la invazia Ucrainei, este o absență a cererii de cereale din Rusia și nimeni nu poate spune cu certitudine dacă acest lucru este doar temporar, sau va mai dura.
       Pe lângă sancțiunile economice severe, Rusia se confruntă acum cu un exod fără precedent al firmelor străine. Până la sfârșitul lunii martie, peste 400 de companii au decis să suspende voluntar operațiunile în Rusia. Clienții străini au abandonat bunurile rusești precum cerealele, petrolul, gazele naturale, alimentele și vodca. Niciodată în istoria modernă o economie de dimensiunea Rusiei nu a fost supusă unor sancțiuni atât de extraordinare.
       Prognoza de dinainte de război prevedea ca din cele 85 milioane tone de grâu strânse, cel puțin 35 milioane tone să ajungă pe piața globală. În prezent, această prognoză pare discutabilă, la fel ca și perspectivele pentru cererea internă, care este, de asemenea, împiedicată de căderea liberă a economiei ruse, cauzată de sancțiunile occidentale. Consultanțele agricole ruse IKAR și SovEcon au declarat lipsa de cerere pentru grâul rusesc începând cu 24 februarie, prima zi a invaziei. Într-o oarecare măsură, acest lucru ar putea fi asociat cu problemele din Marea Azov, unde transportul maritim a fost oprit în prima zi de război.
       Un purtător de cuvânt al unei companii ruse de cereale, sub condiția anonimatului, a declarat pentru World Grain că oficialii guvernamentali încearcă să asigure companiile că odată ce conflictul se va termina, totul va reveni la normal. Dar când se va întâmpla acest lucru? Luând în considerare riscurile geopolitice, importatorii tradiționali de cereale rusești din Orientul Mijlociu și Africa de Nord își diversifică baza de aprovizionare, apelând la piețe noi, cum ar fi India, Argentina, UE și Australia. Iar unele țări fragile economic, puternic dependente de importurile din Ucraina, precum Yemen, Libia, Liban, Sri Lanka și Sudan se află în pragul unei crize de securitate alimentară.
       O victorie a Rusiei în Ucraina nu este de dorit pentru piața cerealelor deoarece pentru a vinde grâul, porumbul și uleiul de floarea soarelui ucrainean ai nevoie de cumpărători iar aceștia vor fi reticenți din cauza sancțiunilor care în continuare vor afecta comerțul din Marea Neagră - Rusia și Ucraina.
       În mod clar, piața nu are capacitatea de a înlocui cele 30% din exporturile de grâu, dar comunitatea mondială nu va tolera o lume în care Vladimir Putin ar deține controlul asupra unei treimi din exporturile de grâu globale. Mai mult, mulți analiști cred că, dacă ar prelua Ucraina, Rusia ar putea începe să folosească cerealele ca armă, pe scară largă, și va da vina pe Occident pentru creșterea prețurilor. Sau, ar putea fi dispusă, în schimbul recunoașterii pretențiilor Kremlinului asupra Ucrainei, să elibereze această tensiune, furnizând cerealele necesare pe piața globală.
 Etichete: preț grâu 2022 preț porumb azi preț ulei floarea soarelui floarea soarelui DAP Constanța semințe oleaginoase tranzacții export floarea soarelui export soia tranzacții uleiuri vegetale cât costă o tonă de porumb cât costă o tonă de grâu

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.