Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Exportul cerealelor ucrainene: solidaritate sau cutie a Pandorei?

AgriPortal |19.09.2022
247
Exportul cerealelor ucrainene: solidaritate sau cutie a Pandorei?
Invazia Ucrainei de către Rusia a închis o lungă perioadă porturile ucrainene de la Marea Neagră iar, pentru a sprijini Ucraina, Uniunea Europeană a eliminat tarifele și cotele pentru a permite exporturile cerealelor ucrainene prin blocul comunitar. Acum, fermierii din Polonia, România, Bulgaria și Franța protestează față de ceea ce ei văd ca un potop de cereale mai ieftine, care presează negativ prețurile locale. Unii fermieri din Europa doresc ca guvernele lor să reducă fluxul de produse agricole ucrainene în regiune iar la granița cu Polonia deja sunt tensiuni, oficialii și fermierii ucraineni afirmând că există o reticență din partea polonezilor de a accelera fluxul de exporturi, cu întârzieri de până la 10 zile.

Unii fermieri europeni încep să se plângă de faptul că cerealele ucrainene, care înainte de război erau în mare parte destinate țărilor în curs de dezvoltare și sunt mai ieftine decât cele produse în restul regiunii, rămân acum în țările lor. Grâul și porumbul din Ucraina s-au vândut la aproximativ 272 USD/t, respectiv 251 USD/t, luna aceasta, potrivit consultanței Argus. În UE, grâul se vinde cu 324 USD/t, iar porumbul cu aproximativ 307 USD/t.

„Sunt pentru a ajuta Ucraina, dar cred că UE a deschis cutia Pandorei”, a declarat Jan Bieniasz, directorul general al unei cooperative de fermieri din sud-estul Poloniei. Fermierii bulgari au organizat miercuri proteste în mai multe orașe din țară împotriva importurilor agricole de cereale și semințe de floarea soarelui ucrainene. În Franța, grupul Anvol (crescător de păsări) a declarat la începutul acestei luni că UE nu ar trebui să reînnoiască acordul care a ridicat tarifele și cotele la produsele agricole ucrainene, conform căruia importurile de carne de pui din Ucraina s-au dublat în primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dăunând fermierilor francezi care au costuri de producție mai mari. Fermierii români se plâng că, pe lângă faptul că sunt mai ieftine, mărfurile ucrainene au înlocuit cerealele locale în portul Constanța.

Aceste plângeri vin în momentul în care exporturile de cereale ucrainene circulă la cel mai rapid ritm de la începutul războiului. Luna trecută, țara a exportat (pe cale terestră și maritimă) 4,5 milioane tone de cereale și semințe oleaginoase, o creștere cu 66% față de luna precedentă. Efortul a fost susținut de acordul de la Marea Neagră, deși exporturile de cereale rămân sub nivelul celor  6-7 milioane tone care puteau fi expediate înainte de război.

Dar sprijinul continuu din partea Uniunii Europene pentru exporturile ucrainene trebuie să rămână susținut pentru că este esențial, mai ales într-un moment în care Kremlinul a amenințat că poate renunța la acordul intermediat de ONU și Turcia care a facilitat reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră. Președintele rus Vladimir Putin a reînnoit vineri amenințarea, spunând că nu sunt suficiente cereale pentru săracii lumii, susținând în mod fals că Occidentul păstrează pentru sine cerealele care sunt destinate țărilor în curs de dezvoltare.
 Etichete: prețul cerealelor azi preț grâu DAP Constanța preț porumb FOB Constanța piața porumbului export grâu floarea soarelui tranzacții piața cerealelor 2022 rapiță export cât costă o tonă de grâu cât costă o tonă de porumb

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.