Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 235.75 €/t
Porumb MATIF 209.25 €/t
Rapiță MATIF 441.25 €/t
Grâu CBOT 579.50 ¢/b
Porumb CBOT 477.25 ¢/b
Soia CBOT 1,296.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.20 $/st
Ulei de soia CBOT 60.85 ¢/lb

Evoluții în complexul de uleiuri vegetale în sezonul 2023/24

Evoluții în complexul de uleiuri vegetale în sezonul 2023/24
Retrospectivă a pieței uleiurilor vegetale
Piața globală a uleiurilor vegetale este sub-segmentată în ulei de soia, ulei de rapiță, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de arahide, ulei de nucă de cocos și altele. Segmentul de ulei de palmier a deținut cea mai mare cotă de piață, de 6,52%, în 2022. Pentru perioada 2023-2029, categoria uleiului de soia este de așteptat să crească cu cel mai rapid ritm, de 1,05%. Acest lucru se datorează în mare parte utilizării sale, atât alimentare, cât și în industria biocombustibilului.

Această piață este propulsată de creșterea veniturilor pe cap de locuitor în economiile emergente. În perioada de prognoză, consumul este de așteptat să se mărească cu 1% anual deoarece piețele în curs de dezvoltare sunt susceptibile să atingă economiile consacrate în ceea ce privește consumul pe cap de locuitor de produse care conțin ulei vegetal, extinzându-se cu o rată de 0,4% anual. Culturile de semințe oleaginoase vor ăși vor mări suprafața, iar livrările, în special cele de ulei de palmier, din Indonezia și Malaezia, vor crește de asemenea, pentru a face față posibilului efect inflaționist. La nivel global, cererea de pe piața uleiurilor vegetale se prezintă astfel:
                                              
   Figura 1: Distribuția geografică a consumului de ulei vegetal

După cum se observă, regiunea Asia-Pacific domină piața uleiurilor vegetale, cu o cotă de piață de 40% în 2022. Potrivit FAO, consumul de ulei vegetal pe cap de locuitor crește cu 3,1% pe an, iar India este cel mai mare importator de ulei vegetal din lume, contribuind la creșterea pieței. De asemenea, piața chineză a uleiurilor vegetale (care cuprinde în principal ulei de palmier, soia, rapiță, arahide, floarea soarelui și măsline) are o creștere importanță în această perioadă. În ultimii cinci ani, uleiul de soia și de palmier au avut cele mai mari cote pe piața chineză a uleiurilor vegetale. Cu toate acestea, datorită extinderii eforturilor de cercetare și dezvoltare și a creșterii din industria alimentară și a biocombustibilului, se așteaptă ca America de Nord să depășească toate celelalte regiuni, atingând cea mai mare rată de creștere anuală (CAGR), de 3,05%, în perioada 2023-2029.

Ultima estimare a USDA prognozează producția globală de semințe oleaginoase în sezonul 2022/23 la 629,1 milioane tone, în scădere cu 400.000 tone față de luna iulie. Comerțul global cu ulei vegetal este în creștere însă datorită câștigurilor înregistrate de uleiul de soia din Argentina și exporturile de ulei de rapiță din Belarus. Producția globală de semințe oleaginoase pentru sezonul 2023/24 este estimată în scădere cu 3,6 milioane tone, la 663,7 milioane tone, deoarece reducerea recoltei de soia din SUA, de rapiță din Canada și de floarea-soarelui din UE nu a fost compensată de recolte robuste de semințe de floarea soarelui în Rusia și Ucraina și de rapiță în Belarus. Comerțul global cu ulei vegetal este însă în creștere datorită exporturilor ridicate de ulei de rapiță din Belarus și ulei de floarea soarelui din Ucraina. Producția de ulei de soia în ultimii ani la marii procesatori se prezintă astfel:

                                          
 
În ceea ce privește uleiul de palmier, Indonezia și-a început programul de amestecare a biodieselului B35 în februarie 2023. Dar, din 2020, Indonezia și-a crescut capacitatea de biorafinare cu aproape 50% anticipând nevoi mai mari de consum intern. Producția de biomotorină - care nu este utilizată pe plan intern -  poate fi expediată internațional dacă condițiile de piață sunt favorabile. Până în luna mai 2023, Indonezia a dublat de patru ori exporturile de biomotorină comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, China reprezentând cea mai mare parte din cererea de import. Pe baza exporturilor mai mari de biomotorină, consumul intern industrial din Indonezia a crescut cu 200.000 tone, la 11,7 milioane tone.

În Europa, utilizarea uleiului vegetal în producția de biodiesel a crescut cu 4,1% din cauza dorinței tot mai mari de surse regenerabile de energie. Industria cosmeticelor și a produselor de îngrijire personală și-a crescut utilizarea de ulei vegetal cu 3,3% datorită preferinței pentru produsele pe bază de plante în crearea de produse cosmetice.
 
Prețuri
Uleiul de soia a continuat să conducă creșterea prețurilor pentru întregul complex de uleiuri vegetale în luna iulie, deoarece și prețurile altor uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, au rămas susținute de cererea puternică. Prima pentru uleiul de soia din SUA, în comparație cu alți exportatori a crescut în această lună, la peste 600 USD/tonă, ca urmare a cererii interne de biocombustibili, o reducere estimată a producției de soia din SUA și creșterea prețurilor la uleiul de rapiță cauzată de seceta din Canada.
                            

În Europa, ofertele de ulei de floarea soarelui în cele șase porturi pentru livrarea în perioada octombrie - decembrie au scăzut în medie cu 15 dolari/tonă, la 955 USD/t FOB. De asemenea, nivelurile de cumpărare la ulei de rapiță în porturile europene au scăzut cu o medie de 15 euro/tonă/zi, la 895 EUR/t FOB Rotterdam, cu încărcare în august - septembrie.

Piața uleiului de floarea-soarelui din Marea Neagră a continuat să se miște într-o tendință descendentă, pe fondul presiunii cererii scăzute, în timp ce uleiul de floarea soarelui de origine ucraineană a scăzut în medie cu 20 dolari, cu o ofertă de livrare în august - septembrie, la 942 - 945 USD/t CIF Mersin. Cumpărătorii chinezi de ulei de rapiță ucrainean au prezentat oferte de cumpărare la 1.010 USD/t CIF China pentru livrare în septembrie-octombrie. Uleiul de floarea soarelui ucrainean este oferit pentru gigantul asiatic la 990 USD/t CIF China, cu livrare în septembrie-octombrie.
 
Perspective
Pe fondul creșterii producției de soia la marii producători, experții Oil World au crescut prognoza producției globale de ulei de soia pentru sezonul 2022/23, la 61,63 milioane tone, în special cu măriri pentru China, Argentina și India. Creșterea producției de ulei de soia compensează scăderea aprovizionării cu ulei de floarea soarelui din Ucraina din cauza agresiunii militare a Federației Ruse. În același timp, China și India își completează activ stocurile cu ulei de palmier mai ieftin. Recolta scăzută de floarea soarelui din UE și Ucraina va duce în viitorul apropiat la o creștere a prețurilor uleiului de floarea soarelui, a cărui calitate este mai bună și are un preț mai competitiv față de uleiul de soia.

Pe de altă parte, folosirea uleiului de soia ca materie primă a biodieselului a scăzut în ultimii ani în comparație cu ultimul deceniu când au fost introduse politicile privind biocombustibilii. Cu toate acestea, se așteaptă în continuare o creștere anuală de 0,3% în următorii cinci ani. Scăderea utilizării în producția de biomotorină în Statele Unite și Uniunea Europeană este compensată de utilizarea în creștere în acest sector de către țările emergente precum Argentina, care exportă peste 40% din biomotorina pe care o produce, și se preconizează că va folosi aproape trei sferturi din uleiul produs pe plan intern ca materie primă pentru biomotorină în perioada de prognoză. De asemenea, în Indonezia și Brazilia, creșterea aplicării în sectorul biodieselului va depăși cererea din sectorul alimentar. Folosirea uleiului de soia ca materie primă pentru biodiesel va reprezenta aproximativ 39% în perioada de prognoză și în Uniunea Europeană.

De asemenea, se așteaptă ca principalele piețe de ulei de palmier, Indonezia și Malaezia, să crească cu rate anuale de 1,8% și, respectiv, 1,4% în următorii ani, Indonezia vânzând aproximativ 70% din uleiul său vegetal și Malaezia exportând peste 80% din întreaga sa producție. Cu toate acestea, din cauza creșterii cererii interne de utilizare în sectoarele alimentare și biocombustibili, exporturile de pe aceste două piețe importante sunt probabil să scadă ușor. Dar, chiar și după reducerea prevăzută, Indonezia și Malaezia vor continua să domine exporturile. Iar india, care este cel mai mare importator mondial, reprezentând mai mult de un sfert din importurile globale în perioada proiectată, va crește achizițiile anuale cu o rată de 4,7% pe an.
 Etichete: preț floarea soarelui 2023 preț ulei floarea soarelui preț rapiță DAP Constanța orz cotații ulei rapiță tranzacții export grâu grain event rapiță bursă Matif grâu bursă CBOT ulei soia bursă CBOT export orz

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.