Mărirea ofertei globale de grâu a declanșat scăderi ale prețurilor în întreaga lume la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023. În ciuda îngrijorărilor persistente privind producția în Argentina, cotațiile grâului au scăzut după extinderea, la mijlocul lunii noiembrie, a acordului „grain deal” și în urma știrilor pozitive care au venit din Australia, unde fermierii au recoltat o recoltă record. Deși pentru luna ianuarie indicele FAO al prețurilor la cereale a rămas practic neschimbat (în creștere cu doar 0,1%) față de decembrie și cu 4,8% peste nivelul său din ianuarie 2022), prețurile internaționale ale grâului au scăzut cu 2,5%, deoarece producția din Australia și din Federația Rusă a depășit așteptările piețelor.
Oferta de grâu de la Marea Neagră a afectat sentimentul exportatorilor din originile concurente. IGC a remarcat scăderea competitivității originilor din SUA și UE, deși comercianții din Franța au avut continuu exporturi bune către unele destinații, inclusiv China și Africa de Nord. IGC a mai remarcat că, pe fondul activității susținute la export, cotațiile din Rusia și Ucraina s-au slăbit de la începutul noului an, în ciuda logisticii dificile, legate de condițiile nefavorabile de iarnă pentru încărcarea cerealelor și de retragerea unor firme de asigurare din regiunea Mării Negre.
USDA, în raportul Wasde din februarie, a raportat o perspectivă globală la grâu în sezonul 2022/23 de creștere a aprovizionării, exporturilor, consumului și stocurilor. Oferta a crescut cu 2,4 milioane tone, până la 1.060,5 milioane tone, în principal datorită producției mai mari pentru Australia (mărită cu 1,4 milioane tone), la 38 milioane tone, și Rusia, la 92 milioane tone (în creștere cu 1 milion tone față de estimarea anterioară). Consumul global a crescut cu 1,4 milioane de tone, până la 791,2 milioane tone, în principal datorită utilizării mai mari în furaje de către Canada, UE și Rusia, iar comerțul mondial a crescut cu 1,3 milioane tone, la 212,9 milioane tone, cu exporturi mai mari pentru Australia (28 milioane tone), Ucraina (13,5 milioane tone), UE (37 milioane tone) și Rusia (43,5 milioane tone), dar reduse pentru Canada (25 milioane tone). Stocurile de sfârșit de sezon sunt estimate în creștere, la 269,3 milioane tone, ca urmare a creșterilor pentru Australia și China, ce compensează o reducere pentru Ucraina (dar rămân cele mai scăzute din sezonul 2016/17).
În raportul său „Grain: World Markets and Trade” din februarie, USDA a declarat că prețurile globale ale grâului au înregistrat mișcări minime de la raportul Wasde din ianuarie. Cotațiile din SUA au avut cea mai mare creștere de 17 USD/tonă, reflectând îngrijorările legate de condițiile de secetă din statele federației americane producătoare de grâu de iarnă. Prețurile din SUA sunt cele mai puțin competitive față de marii exportatori. Cotațiile canadiene au crescut cu 6 USD/tonă, deoarece cererea puternică de import din China continuă. Cotațiile australiene s-au mărit cu doar 2 USD/tonă pentru că cererea masivă pentru grâul australian a crescut odată cu previziunile de producție record. Cotațiile argentiniene au scăzut doar cu 3 USD/tonă, pe măsură ce recoltarea s-a finalizat. Cotațiile rusești au scăzut cu 6 USD/tonă iar cotațiile UE s-au depreciat cu 10 USD/tonă din cauza concurenței crescute de la Marea Neagră.
Într-o perspectivă scurtă, prețurile grâului nu vor avea creșteri mari în următoarea lună, cu exporturi prognozate în creștere, cu livrări mai mari din Australia, Uniunea Europeană și Rusia, care vor compensa reducerea exporturilor din Canada. Exporturile rusești își vor păstra competitivitatea față de originile UE, fluxurile comerciale din Ucraina vor rămâne limitate iar Australia va beneficia de concurența redusă pe piețele asiatice din partea altor exportatori cheie de grâu de măcinat și de grâu de calitate furajeră.