Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 241.00 €/t
Porumb MATIF 211.75 €/t
Rapiță MATIF 452.25 €/t
Grâu CBOT 579.50 ¢/b
Porumb CBOT 483.25 ¢/b
Soia CBOT 1,303.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 390.10 $/st
Ulei de soia CBOT 59.61 ¢/lb

Evoluția prețului porumbului în primele 3 luni ale anului 2023

Evoluția prețului porumbului în primele 3 luni ale anului 2023 Prețurile volatile ale grâului din ultimele săptămâni și luni nu au determinat aceleași fluctuații pe piața de porumb – baza piețelor de cereale, care a avut scăderi mai puțin semnificative decât grâul.

De la începutul anului 2023, contractele futures pe porumb la Bursa din Chicago pe recolta veche (contractul mai-23) au scăzut cu 2%, iar cele pentru culturi noi (contractul noiembrie-23) au scăzut cu 8% în același interval de timp. Dacă facem o comparație, în aceeași perioadă, contractele futures pe grâu din Chicago  mai-23 și  decembrie-23 au scăzut cu 12% și, respectiv, 9%. De asemenea, contractele futures la Bursa Euronext pe grâu au scăzut cu 17% (mai-23) și 10% (decembrie-23).

Se pare că există mai mulți factori cheie pentru care piețele de porumb nu au înregistrat scăderi în aceeași măsură ca și piețele de grâu. În primul rând, perspectivele de aprovizionare din Argentina au fost reduse din cauza secetei istorice (ultima prognoză a Bursei de cereale din Buenos Aires estimează o recoltă de 36 milioane tone, în scădere de la 52 milioane tone în sezonul 2021/22).

În plus, stocurile strânse din SUA, combinate cu achizițiile continue din China, au oferit, de asemenea, un anumit sprijin piețelor în ultimele săptămâni. Fiind cel mai mare exportator de porumb din lume în ultimii cinci ani, reprezentând o medie de 33% din exporturile globale de porumb (pentru sezoanele 2017/18 – 2021/22), SUA este importantă pentru disponibilitatea globală. Exporturile de porumb din SUA sunt de așteptat să scadă însă în acest an, USDA prognozând că SUA va fi al doilea cel mai mare exportator global de porumb în sezonul 2022/23, după Brazilia, care va avea o recoltă amplă.

Mai mult, scăderea moderată a prețului porumbului se întâmplă și în contextul războiului care se desfășoară în Ucraina, deși porumbul a continuat să părăsească țara de la Marea Neagră, cu exporturi totale estimate până acum pentru sezonul 2022/23 la 22,2 milioane tone (20,4 milioane tone sezonul anterior).

Cum va evolua prețul porumbului în viitor? Pe piață vor fi prezenți factori care vor susține prețurile pe termen scurt (achizițiile de porumb făcute de China, vremea din America de Sud, cererea pentru etanol și stocurile reduse din SUA). Dar ceea ce știm acum este că oferta pare să crească în viitor. Cultiva mare braziliană va fi în curând pe piață (cu o recoltă estimată la aproximativ 125 milioane tone), plus o suprafață mare de porumb prognozată a fi cultivată în această primăvară în SUA (37,2 milioane hectare, în creștere cu 4% față de anul). Dacă se realizează această recoltă mare, ne-am putea aștepta la o presiune asupra prețului porumbului pe măsură ce anul progresează.
 Etichete: preț porumb 2023 preț porumb FOB Constanța preț soia azi EuroGrainHub conferință cereale șrot soia tranzacții ulei soia cotații CBOT export porumb grâu bursă Matif floarea soarelui cotații ulei floarea soarelui tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.