Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 235.50 €/t
Porumb MATIF 208.75 €/t
Rapiță MATIF 440.00 €/t
Grâu CBOT 579.50 ¢/b
Porumb CBOT 477.25 ¢/b
Soia CBOT 1,296.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.20 $/st
Ulei de soia CBOT 60.85 ¢/lb

Evoluția prețului grâului la începutul ultimelor 3 sezoane

Evoluția prețului grâului la începutul ultimelor 3 sezoane Ne aflăm în plin sezon de recoltare a grâului în Europa, Rusia și SUA și avem deja motive să ne așteptăm la o recoltă globală de grâu bună în acest an. Ultima estimare a FAO pentru producția globală este de 783,3 milioane tone dar prognoze ale USDA și IGC sunt mai optimiste, cu o recoltă de 796,67 milioane tone și, respectiv, 786 milioane tone.

În schimb prețurile internaționale la grâu au scăzut constant în ultimul an, în urma implementării acordului „grain deal” care a susținut exportul în siguranță al grâului ucrainean prin Marea Neagră, a unei recolte record în Rusia, de peste 104,2 milioane tone (estimarea oficială) care a dus la o ofertă amplă din federație (și cu o taxă la export care a scăzut de la lună la lună) ce a pus amprenta pe cotațiile globale și a susținut continua competitivitate a grâului rusesc.

                                                

Pe tabelul de mai sus se poate observa că prețul la grâul DAP Contanța au scăzut cu aproximativ 41% față de acum un an, în timp ce grâul Matif a scăzut cu 33%, aproape cu același nivel ca și grâul rusesc (35%). Dar nivelurile din acest an sunt apropiate de cele din sezonul 2021/22 (cum este cazul grâului FOB Rusia) sau mai mari decât în iulie 2021.  

Problema acum pentru producători este faptul că atunci când au semănat grâul pentru recolta din 2023, s-au confruntat cu prețuri mari la îngrășăminte, motorină și la alte inputuri agricole (în urma conflictului din Ucraina), iar prețurile recoltei din acest an, chiar și în urma unei producții bune strânse în silozuri, vor putea acoperi cu greu costurile de producție iar profitul va fi redus sau nu va fi deloc.
 Etichete: preț orz 2023 preț grâu FOB Constanța preț rapiță DAP Constanța orz cotații ulei rapiță tranzacții export grâu grain event rapiță bursă Matif grâu bursă CBOT ulei soia bursă CBOT export orz raport USDA

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.