Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Evoluția pieței globale de cereale - ianuarie 2023

Evoluția pieței globale de cereale - ianuarie 2023
Caleidoscop piețe globale de cereale ianuarie 2023
 
Departamentul de Energie al SUA (DOE) a anunțat săptămâna trecută o finanțare de 118 milioane dolari pentru extinderea producției de biocombustibili din SUA în 17 proiecte diferite. Acestea sunt realizate cu intenția de a accelera producția de biocombustibili, iar un astfel de anunț și direcția administrației Biden privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sugerează că cererea de ulei de soia va rămâne probabil puternică. Cu toate acestea, prețurile la rapiță sunt încă în riscul de reducere, în ciuda cererii puternice de zdrobire de soia din SUA, presate de intenția Germaniei, total diferită, de a renunța la producția biocombustibililor pe bază de oleaginoase. Din punct de vedere istoric, contractele futures pe rapiță de la Paris au fost la o primă față de contractele futures pe soia din Chicago (USD). Cu toate acestea, raportul prețurilor dintre cele două mărfuri a fost aproape de paritate, iar într-o oarecare măsură, prețul soiei a oferit sprijin cotațiilor rapiței în ultimele săptămâni.
 
Sursa: CME, Euronext - Refinitiv

Potrivit unui raport al Serviciului Agricol Extern al Departamentului Agriculturii al SUA (USDA) care estimează că Turcia va produce mai mult grâuporumb și orz în sezonul de comercializare 2022-23, totuși țara se confruntă în continuare cu prețuri record la alimente. Producția de grâu este estimată la 17,25 milioane tone, în creștere cu peste 1 milion tone de la an la an, conform datelor USDA. Totodată, pentru perioada 2023-2024, există semne că vremea uscată revene, stârnind îngrijorări că randamentul grâului de iarnă ar putea scădea. Producția de porumb este estimată la 6,8 milioane tone, o creștere cu 300.000 față de estimarea oficială USDA și în creștere de la an la an cu aceeași valoare. Totuși, Turcia continuă să se lupte cu creșterea inflației la alimente, cauzată de o serie de factori. Prețurile la alimente și băuturi în 2022 au crescut cu 78% de la an la an, iar guvernul a luat diverse măsuri pentru a împiedica creșterea prețurilor, inclusiv reduceri de tarife și intervenție pe piață.
 
În Australia, temperaturi mai calde decât media la suprafața mării persistă de la estul Marelui Golf Australian până la apele de la est de Noua Zeelandă, precum și peste continentul maritim de nord. Este probabil ca acești factori climatici să aducă precipitații peste medie în nordul și estul Australiei și cu precipitații sub medie în timpul verii. Perspectivele privind precipitațiile din februarie până în aprilie 2023 sugerează că cea mai mare parte a țării are șanse aproape egale de precipitații peste sau sub medie. Nivelurile de umiditate a solului în regiunile de cultură din nord și din sud sunt peste medie în lunile noiembrie, decembrie și începutul lunii ianuarie. Prin urmare, este puțin probabil ca precipitațiile sub medie în această perioadă să aibă un impact negativ asupra creșterii culturilor de vară și perspectivelor de randament.
 
Comisia Europeană a lăsat neschimbate majoritatea previziunilor sale lunare pentru recoltele de cereale de anul trecut în Uniunea Europeană, cu producția utilizabilă de grâu moale, încă estimată la 126,4 milioane tone. În datele despre cerere și ofertă, Comisia și-a menținut și estimarea pentru exporturile de grâu în sezonul 2022/23 la 34,0 milioane tone. În același timp, estimarea Comisiei pentru producția utilizabilă de porumb a fost menținută la 52,1 milioane tone, iar producția prognozată de orz a rămas neschimbată față de decembrie, la 51,6 milioane tone. Referitor la semințele oleaginoase, C.E. și-a menținut, de asemenea, previziunile neschimbate, la 19,6 milioane tone rapiță – principala cultură din acest segment. La semințele de floarea-soarelui, afectate de vremea toridă de vară, estimarea a rămas la valoarea de 9,2 milioane tone.
 
În Ucraina, producția de porumb și grâu a țării este de așteptat să scadă pentru al doilea an consecutiv în 2023. Analiștii estimează că producția de porumb nu va depăși 18 milioane tone, iar cea de grâu - 16 milioane tone, deoarece fermierii reduc suprafețele plantate din cauza războiului. Acestea sunt cele mai optimiste proiecții, însă producția ar putea scădea mai puternic în funcție de vreme și de dificultățile financiare ale fermelor, după cum a declarat Nikolay Gorbachov, șeful Asociației de cereale din Ucraina (UGA), pentru Reuters, cu ocazia Conferinței de cereale Argus Media de la Paris.

Într-o altă ordine de idei, temperaturile de iarnă au fost peste medie și au încurajat dezvoltarea și supraviețuirea plantelor. Deși iarna încă nu s-a încheiat, se pare că grâul și orzul vor avea o bază bună în această primăvară, iar umiditatea solului este în condiții bune.
Ministrul ucrainean al politicii agrare, Mykola Solskyi, a subliniat perspectivele campaniei de semănat de primăvară, menționând că scăderea suprafețelor semănate cu grâu și orz de toamnă s-a produs din mai multe motive, inclusiv complicații ale muncii de câmp din cauza ostilităților, migrația muncitorilor și starea de asediu, cumulat cu lipsa fondurilor, prețurile reduse la cereale și toamna umedă care a afectat culturile rămase mai mult pe câmpuri. Porumbul a fost afectat în special de constrângerile financiare, deoarece este relativ costisitor de cultivat, uscat și transportat, iar aproximativ 10% din recolta din 2022 a rămas nerecoltată, deoarece fermierii așteaptă ca unele câmpuri să se usuce.
 
Totuși, Ucraina a reușit să exporte până acum aproximativ 30 milioane tone de cereale și semințe oleaginoase în sezonul 2022/23, datorită coridorului de cereale al Mării Negre, negociat cu Rusia, precum și rute alternative prin țările Uniunii Europene. Însă, întârzierile din coridorul Mării Negre și logistica mai puțin eficientă pe rutele alternative au creat costuri mari ce au afectat prețurile la poarta fermei, vina fiind îndreptată tot spre Rusia pentru încetinirea inspecțiilor navelor pe coridor.
 
Când vine vorba despre Rusia, disputele și nemulțumirile nu încetează să apară. Cel mai recent raport al producției agricole mondiale (WAP 1-23), afirmă că estimarea Rusiei pentru grâu - 102 milioane tone (minus Crimeea) nu este susținută de teledetecția și modelarea randamentului bazată pe statistici. Grâul rusesc este văzut la 91 milioane și exclude producția estimată din Crimeea, producția din regiunile ucrainene aflate în conflict în prezent și orice producție deturnată din zonele de conflict. Președintele Consiliului Mondial de Perspectivă Agricolă al USDA, Mark Jekanowski, a declarat pentru agenția Reuters săptămâna trecută că estimarea oficială a recoltei de grâu a Rusiei este ad literram: „nefezabilă”.
 
În concluzie, deși se așteaptă ca redresarea în urma pandemiei COVID-19 în țările cu venituri mici să continue în acest an, multe state se confruntă cu situații total neoptimiste, deoarece prețurile combustibililor și alimentelor de bază au continuat să crească după invazia Rusiei în Ucraina. Accesibilitatea alimentelor, în special pentru gospodăriile cu venituri mai reduse, s-a deteriorat brusc și mult mai mulți oameni au căzut în sărăcie extremă  - conform datelor de la Banca Mondială. În același timp, reducerea cererii globale a diminuat activitatea în multe țări cu venituri mici, în timp ce înăsprirea condițiilor financiare globale a înrăutățit vulnerabilitățile fiscale existente, ceea ce poate duce la riscuri reale de foamete.
 
Etichete: prețul grâului azi preț porumb 2023 prețul orz DAP Constanța porumb bursă Matif export rapiță orz furajer tranzacții porumb cotații CBOT export cereale cât costă o tonă de grâu piața orzului făină de grâu tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.