
Piața semințelor oleaginoase rămâne îndreptată cu privirile spre producția de soia din Argentina, țara sud-americană care este afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 60 de ani, deoarece consultanțele locale și internaționale reduc aproape săptămânal prognozele de recoltă. Impactul meteorologic al fenomenului La Niña, combinat cu alți factori, cum ar fi cererea de biocombustibili, a menținut prețurile la soia ridicate ceea ce, într-o oarecare măsură, a oferit baza fundamentală de sprijin pentru prețurile rapiței.
În prezent, producția de soia din Argentina este prognozată la 33,5 milioane tone de către Bursa din Buenos Aires, fiind așteptate revizuiri suplimentare la această cultură iar Rosario Grain Exchange vede producția la 34,5 milioane tone. Oilworld a prezis că recolta ar putea fi undeva între 25 și 28 de milioane de tone, în scădere semnificativă față de potențialul de 48 milioane de tone care era așteptat la începutul ciclului de creștere. De asemenea, un consorțiu de companii agricole argentiniene (CREA) a declarat vineri că și-a redus previziunile pentru recolta de soia argentiniană din acest sezon din cauza secetei istorice și a înghețurilor de la mijlocul lunii februarie, despre care au avertizat că ar putea costa țara peste 20 miliarde de dolari. CREA se așteaptă la o recoltă de soia de 31,2 milioane tone pentru sezonul 2022/23, în scădere față de estimarea inițială de 50 milioane tone, ceea ce înseamnă că Argentina va produce cu 38% mai puțină soia decât în sezonul anterior.
Astăzi va fi publicată cea mai recentă estimare a cererii și ofertei agricole mondiale (WASDE) din martie de la USDA, cu revizuiri așteptate la culturile de soia din Argentina. Estimările medii ale analiștilor fixează producția de soia din Argentina la 36,65 milioane de tone, cu anticipații ca 4,35 milioane de tone să fie reduse într-o singură lovitură. Având în vedere că WASDE este o sursă mare de stimulare a sentimentului pieței, dacă această predicție este mai mare decât așteptările analiștilor, am putea vedea un sprijin suplimentar pentru prețurile la soia.
În ceea ce privește rapița, perspectivele sunt oarecum diferite. Pentru sezonul 2023/24, suprafața cultivată cu rapiță (canola) din Canada este prognozată să crească ușor, la 8,8 milioane hectare, iar producția este prognozată la 18,5 milioane tone, presupunând randamentele în tendințe dar se anticipează că vremea și condițiile de creștere sunt normale pentru anul de recoltă care urmează. În Australia, Biroul pentru Economie, Științe Agricole și Resurse (Abares) și-a revizuit recent estimarea finală pentru recolta de rapiță din sezonul 2022/23 care este văzută la un nivel record de 8,27 milioane tone, ceea ce este cu aproape 13% mai mare decât cifra stabilită în raportul anterior și cu 21% în creștere față de sezonul trecut.
Ultima estimare a consultanței Strategie Grains a crescut producția de rapiță din Uniunea Europeană din 2023 la 19,6 milioane tone, în creștere de la 19,5 milioane tone estimate anterior. De asemenea, și Refinitiv Commodities Research și-a revizuit previziunile privind producția de rapiță a blocului comunitar în noul sezon, cu 200.000 tone, la 20,6 milioane tone (19,6 milioane tone sezonul trecut), menționând că, datorită unei ierni calde, culturile sunt în stare bună, deși în Franța au apărut preocupări legate de secetă.
După cum se vede, se prognozează o recoltă bună de rapiță la nivel global și nu trebuie uitate nici știrile optimiste care vin din Brazilia, unde este încă estimată o recoltă record de soia. Consultanța guvernamentală Conab prognozează producția la 152,78 milioane tone, în creștere cu 21,8% față de anul trecut, dar recoltarea se desfășoară în prezent și sunt semnalate unele încetiniri ale exporturilor braziliene din cauza progresului lent al recoltării (suplinite însă de exporturile SUA). Pe termen scurt însă, pe măsură ce vremea nefavorabilă va predomina în Argentina, va exista un sprijin de bază pe piață pentru boabele de soia, care va alimenta în mod inerent prețurile la rapiță.