
Liderul PSD a declarat că va cere guvernului de coaliție să impună o interdicție temporară la importurile de cereale ucrainene, pentru ca România să se alăture altor țări din Europa de Est - Polonia, Ungaria și Slovacia care au impus deja interdicții de import de alimente și cereale. Guvernul de la Varșovia, în ciuda faptului că este un aliat politic ferm al Kievului, a făcut un pas mai departe, oprind săpămâna trecută și tranzitul cerealelor ucrainene.
Măsura este necesară pentru a proteja fermierii români, întrucât compensația oferită de Comisia Europeană „nu poate acoperi prejudiciul total pe care l-au suferit”, a spus liderul PSD dar a precizat că, „în același timp, România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului produselor agricole către alte state ale Uniunii Europene sau către rutele comerciale ale Mării Negre”.
Piața se întreabă acum ce înseamnă interzicerea aprovizionării cu cereale ucrainene în Europa de Est pentru prețurile globale și pentru cererea și oferta de cereale.
În primul rând, această interdicție nu ar trebui să dureze mult pentru că statele individuale nu pot decide politica comercială europeană iar Comisia Europeană a criticat deja această decizie deoarece țările au pierdut din vedere faptul că, ca membru al UE – cu subvenții importante de la bugetul agricol comun, nu poți să-ți reglezi singur exporturile și importurile. Mai mult, Polonia a ajuns deja la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri, iar mărfurile vor fi monitorizate și sigilate.
În al doilea rând, deși fermierii din țările din Europa de Est se plând de stocuri ridicate, acestea sunt așa doar parțial din cauza ofertei ucrainene. Fermierii din regiune și-au păstrat stocurile în așteptarea prețurilor mai mari, care însă nu au venit, dar așa funcționează piața: cu câștiguri și pierderi. De asemenea, în Polonia, nemulțumirile fermierilor au venit și într-un an electoral pentru partidul naționalist de la guvernare, care se bazează pe zonele rurale pentru o mare parte din sprijinul său.
În al treilea rând, interdicția nu afectează prea mult exporturile ucrainene deoarece, până acum, programul de export de cereale al țării este realizat în proporție de aprox. 70-80%. Iar țara încă transportă cereale pe Dunăre, prin România și (cu probleme tot mai mari) prin „coridorul cerealelor” al Mării Negre. Dar inițiativa de a restricționa exporturile ucrainene ajută Kremlinul. Livrările prin acordul „grain deal” devin din ce în ce mai importante pentru Ucraina, ceea ce înseamnă că Moscova poate să ceară mai mult pentru a fi de acord cu prelungirea acordului și după 18 mai.
Prin urmare, impactul cerealelor ucrainene în acest moment asupra cererii și ofertei globale este limitat, dar va apărea o anumită presiune asupra prețurilor dacă coridorul de export nu va rămâne deschis în Marea Neagră și când vom afla care este dimensiunea recoltelor ucrainene din 2023, mai scăzute decît anul anterior.