Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 240.75 €/t
Porumb MATIF 211.25 €/t
Rapiță MATIF 450.75 €/t
Grâu CBOT 589.00 ¢/b
Porumb CBOT 479.75 ¢/b
Soia CBOT 1,302.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 394.00 $/st
Ulei de soia CBOT 58.86 ¢/lb

Direcția pieței cerealelor în ultima lună a sezonului 2022/23

Direcția pieței cerealelor în ultima lună a sezonului 2022/23 Săptămâna trecută a fost una deosebit de volatilă pentru piața cerealelor în special pentru prețul grâului și porumbului, sub efectul condițiilor meteorologice și pe fondul unei cereri scăzute, specifice pentru sfârșitul sezonului de comercializare.

Comisia Europeană a fixat producția de grâu moale din UE la 131,5 milioane tone, în creștere față de o estimare din aprilie de 130,2 milioane tone. Aceasta este cu 4,6% mai mult decât în 2022 și cu 5,8% peste media pe cinci ani. Perspectivele producției de cereale se îmbunătățesc în Franța și România, compensând seceta din Spania, iar, în general, condițiile meteo rămân favorabile dezvoltării culturilor pe continentul european. Prognoza exportului de grâu moale s-a menținut constant la 32 milioane tone. Estimarea recoltei de orz a scăzut cu 200.000 tone,  la 52 milioane tone, la fel și estimarea recoltei de porumb, în scădere cu 300.000 tone, la 64,1 milioane tone.

Recolta de cereale din Germania este acum văzută la 43,2 milioane tone, în creștere față de estimarea din aprilie, de 42,8 milioane tone, dar ușor sub nivelul din 2022. Producția de grâu este prognozată la 22,3 milioane tone (22,5 milioane tone în 2022 iar cea de orz  la 10,9 milioane tone (11,2 milioane în anul trecut). În Turcia, un important importator global, în special din regiunea Mării Negre, Biroul de Statistică din țară raportează că producția de grâu în 2023 va crește cu 3,8%, până la 20,5 milioane tone iar producția de orz este văzută în creștere cu 1,2%, până la 8,6 milioane tone.

Pe acest fond, prețul grâului din Franța livrat la Rouen a pierdut 2,5 euro, la 209,5 EUR/t pentru recolta veche, dar a câștigat un euro, la 219,5 EUR/t, pentru cea nouă (în dolari, grâul FOB Rouen a ajuns la 240 USD/t și aceasta pentru că, pentru a treia săptămână consecutivă, moneda euro a slăbit față de dolarul american).  De asemenea, piața porumbului a urmat deprecierile de pe cea a grâului, cu o scădere suplimentară a prețurilor la porumbul francez, care a pierdut 8 euro, la 213 EUR/t FOB Bordeaux. În general, porumbul european este sub presiunea stocurilor foarte mari de grâu din UE, dar și a porumbului ucrainean (care a pierdut 11 dolari, pentru a se tranzacționa la 218 USD/t FOB).

Prognozele meteo din Argentina s-au îmbunătățit, cu o revenire salvatoare a ploilor în zonele de producție, ceea ce este de bun augur pentru abordarea semănării grâului. Suprafața cu grâu în Argentina este de așteptat să crească față de anul trecut. Bursa de cereale din Buenos Aires a estimat că producția de grâu din Argentina va crește cu 45% în acest an, după seceta din sezonul trecut care a redus la jumătate producția din 2022. Se estimează că suprafața cultivată cu grâu va crește cu 3%, la 6,3 milioane hectare. Suprafața cultivată cu orz va fi identică ca în sezonul trecut, dar vremea mai bună ar putea crește producția cu 32% față de anul trecut, la 5 milioane tone.

Refinitiv Commodities Research a raportat că precipitațiile benefice și temperaturile în zonele cheie producătoare de grâu din China indică faptul că randamentele de grâu vor fi probabil ridicate, inclusiv în provinciile Hebei și Shandong. Densitățile vegetației extrase din imaginile din satelit arată, de asemenea, condiții bune sau excelente ale culturilor. Cu previziuni pentru vreme favorabilă în următoarele două săptămâni, producția de grâu din sezonul 2023/24 este văzută fracțional mai mare decât la o estimare anterioară, la 139,9 milioane tone (137,7 milioane tone anul precedent).

În Statele Unite însă vremea uscată nu lovește doar o mare parte din câmpiile de nord, cultivate cu grâu de iarnă, ci ajunge în mare parte din Centura de Porumb. Teoretic, fereastra ideală de plantare în marele state producătoare s-a închis pe 25 mai, dar mai sunt multe hectare de semănat. Producătorii pot continua să planteze după această dată, ceea ce au făcut și anul trecut cu rezultate bune de recoltă. Dar există riscul ca riscul de deteriorare din cauza înghețului de toamnă asupra randamentului și calității culturilor iar acesta crește, cu fiecare zi de întârzierea a semănatului.

Consultanța IKAR și-a crescut estimarea recoltei de grâu din Rusia pentru 2023, la 86 milioane tone (de la 84 milioane tone), dar rămâne în urma prognozei făcute de consultanța SovEcon, de 88 milioane tone (din care grâu de toamnă 63,9 milioane tone iar grâu de primăvară 24,1 milioane tone). De asemenea, IKAR crește potențialul de export la 44 milioane tone (de la 42 milioane tone estimarea anterioară) și menționează recolte mai puternice în sud, dar și o suprafață mai mare, record, semănată cu grâu de primăvară în centrul Rusiei. Consultanța a luat în calcul și unele riscuri ale culturilor semnalate în centura de grâu din est dar și ploile excesive căzute în alte zone.

Semănatul de cereale de primăvară din Ucraina în 2023 a fost finalizat în proporție de 97%, pe aproape 5,3 milioane hectare. Ministerul agriculturii din țară estimează suprafața totală cultivată cu cereale pentru recolta din 2023 - atât pentru iarnă, cât și pentru primăvară – în scădere cu 1,4 milioane hectare, până la 10,2 milioane hectare, în timp ce suprafața însămânțată cu semințe oleaginoase ar putea crește (au fost semănate până acum 4,62 milioane hectare de floarea soarelui și 1,6 milioane hectare cu boabe de soia). SovEcon estimează producția de grâu din Ucraina la 18,5 milioane tone, în creștere cu 400.000 tone față de o estimare anterioară, datorită ploilor puternice din aprilie. Estimarea recoltei de porumb a fost revizuită însă în scădere cu 300.000 tone, până la 23,1 milioane tone.

Producția globală de grâu pentru sezonul 2023/24 este estimată de IGC la 783 milioane tone (sub estimarea USDA de 789,76 milioane tone) iar producția de porumb este prognozată la 1217 milioane tone (de asemenea, mai redusă decât prognoza USDA, de 1.219,63 milioane tone), dar în creștere față de anul trecut. Trebuie ținut cont că Rusia are stocuri de cereale fără precedent chiar înainte de noul sezon (cu aprox. 20 milioane tone de grâu mai mult față de anul trecut) iar cumpărătorii tradiționali de grâu din Rusia sunt țări în curs de dezvoltare din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia care au mari probleme cu banii pentru a-și finanța achizițiile, chiar și în condițiile în care prețul FOB al grâului rusesc a ajuns sub 250 USD/t.

Pe acest fond, este clar că doar condiții meteo nefavorabile recoltelor în următoarea perioadă mai pot susține prețul cerealelor dar ele vor aduce aceeași volatilitate pe piață. De asemenea, trebuie luat în calcul și evoluția acordului „grain deal” de la Marea Neagră, care va expira după începutul noului sezon de comercializare, iar Rusia a declarat recent că dacă cererile de îmbunătățire a exporturilor sale de cereale și îngrășăminte nu sunt îndeplinite, atunci nu va prelungi acordul după 17 iulie.
 Etichete: preț grâu 2023 preț grâu furajer preț porumb DAP Constanța export porumb grâu cotații Matif porumb cotații CBOT porumb tranzacții export sorg grain event secară cotații orz tranzacții ovăz cotații

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.